Görcsösen kötődünk a mobiltelefonunkhoz. De miért?

Görcsösen kötődünk a mobiltelefonunkhoz. De miért?

2017-03-16

A 18-26 közötti korosztálynak komoly stresszhelyzetet jelent, ha akár néhány percre el kell szakadniuk mobiltelefonjuktól, derült ki az ELTE Etológia Tanszékének legújabb publikációjából, amely a Computers in Human Behaviour című, rangos nemzetközi lapban jelent meg.

Az alapfelvetés: kötődünk a mobiltelefonunkhoz!

nomophobia
Sokan még éjszaka is elérhető távolságban tartják a mobiltelefonjukat.
Forrás: firestock.ru
 

Konok Veronika, az Etológia Tanszék tudományos munkatársa csapatával azt az nullhipotézist próbálta igazolni vagy cáfolni, miszerint az emberek kötődnek mobiltelefonjukhoz. Az is feltételezték, hogy a szeretett tárgytól való szeparáció stresszt idéz elő. Felvetéseiket Archer & Ireland 2011-es és Cipriani & Kreider, 2009-es vizsgálataira alapozták, amelyben bizonyossá vált, hogy az emberek nem csak más emberekhez képesek kötődni, de háziállataikhoz is, illetve tárgyakhoz is. Gyermekkorban megszokott például babákhoz és autókhoz kötődni, de felnőtt korban ezt sokáig betegségnek tartották, így az érzelem tanulmányozására is ritkán került sor. Myers 1985-ben azonban egyértelműen leírta, hogy egészséges felnőttek is komoly érzelmeket képesek táplálni a számukra fontos tárgyak iránt. A modern társadalomban a mobiltelefon az egyik olyan dolog, amely nélkül sokan még két lépés sem tesznek, lakáson belül sem. Amerikában a fiatal felnőttek naponta 5,2 órát töltenek a mobiltelefonjuk nyomkodásával, derült ki a Salesforce Marketing Cloud 2014-es felméréséből.   

Szeparációs stresszt okoz a"mobiltalanság"

Az okostelefon tulajdonosok naponta maximum két órát töltenek távol készüléküktől az ébren töltött időszakban. A mobiltulajdonosok 2/3-a arról is beszámolt, hogy stressznek éli meg, ha a készüléke nincs a közelében. 2013 óta a mobiltelefon nélkül átélt stressznek már neve is van, ami nem más, mint a "nomophobia". Ezek alapján az adatok alapján könnyen belátható, hogy a telefontól való függőség nem betegség, hanem egy társadalmi szinten megjelenő, irányadó viselkedés, amelynek biológiai funkciója és magyarázata is van.

nomob
A nomophobia a félelem attól, hogy nincs nálad a telefonod.
Forrás: psych2go.net

Az ELTE-s kutatásban 18-26 év közötti egyetemisták vettek részt, akiknek viselkedésüket videófelvételeken rögzítették, és folyamatosan mérték a szívritmusukat is. A résztvevők felétől elkérték a mobiltelefonjukat és betették egy szekrénybe, míg a résztvevők másik fele megtarthatta a mobilkészülékét. Ezt követően a résztvevőket 3 percre magukra hagyták, ez idő alatt bármit csinálhattak a szobában. A kutatók a videofelvételek és a szívritmus adatok elemzésén kívül még kérdőívekkel és pszichológiai tesztekkel is vizsgálták az alanyok stressz-szintjét és érzelmeit. Bár a mobiljuktól megfosztott személyek a kérdőíves válaszaikban nem számoltak be komoly stresszről, viselkedésük és szívritmusuk ennek szöges ellentétét jelezte: azok, akiktől elvették a mobiljukat, többször közelítették meg a szekrényt, ahol a mobiljuk volt, mint azok, akiktől nem vették el a készüléket. Ez pedig egyértelműen a kötődés jele.

 

A mobiljuktól megfosztott egyetemisták gyakrabban mutatták a zavarodottség jeleit: vakaróztak, illetve gyakran nyúltak a hajukhoz. Szívritmusuk olyan mintázatot mutatott, ami a stresszhelyzetekre jellemző: tehát a kötődés másik jele, az elválasztáskor jelentkező szorongás élettani hatása is felfedezhető volt. A mobilkészüléküktől megfosztott egyetemisták a válás, veszteség és szakítás szavakra is érzékenyebbé váltak, így bebizonyosodott, hogy telefonjuk nélkül magányosabbnak érezték magukat.

lonely
A kutatások szerint a mobilunk nélkül magányosnak érezzük magunkat.
Forrás: Lioness Magazine

A vizsgálat eredményei arra utalnak tehát, hogy az emberek kötődnek a mobiljukhoz,  mint ahogy egy kisgyerek kötődik a neki legkedvesebb plüssállatához, amely a szülőket helyettesíti, ha épp nincsenek jelen. A mobilunkhoz is kötődünk mivel ez is más, számunkra fontos kapcsolatokat képvisel, illetve amikor szeretteink nincsenek velünk, azokat helyettesíti. Érthető tehát, ha véletlenül otthon marad a külvilággal való érintkezés eszköze, kissé elanyátlanodunk és negatív érzések öntenek el minket, hiszen senki sem akar magányos lenni, még annyi időre sem, amíg elvégzi a bevásárlást!

Jelenleg 4-6 év közötti kisgyermeket nevelő szülők jelentkezését várják az ELTE Etológia Tanszékén egy újabb vizsgálathoz, amely a tablet-, és mobilhasználat hatásaira kíván fényt deríteni a gyermekekre nézve. Bejelentkezés itt lehetséges.

 

Borítókép forrása: Xnspy.com

A cikkhez felhasznált forrás:

http://etologia.elte.hu/file/statikus/Konoketal2017_web.pdf

Konok, V., Pogány, Á., Miklósi, Á. 2017. Mobile attachment: Separation from the mobile induces physiological and behavioural stress and attentional bias to separation-related stimuli. Computers In Human Behavior, 71: 228-239. doi: 10.1016/j.chb.2017.02.002

Hozzászólások