Fura ételek, amiket csak a helyi lakosok tudnak megenni

Fura ételek, amiket csak a helyi lakosok tudnak megenni

2016-07-06

Valószínűleg minden nemzetnek feltehetnénk a kérdést, hogy náluk mi az az étel, amit semelyik külföldi nem tartana normálisnak, sőt inkább visszataszítónak érezné azt. Ezekből a megosztó ételcsodákból hozunk most nektek néhányat. Vajon a magyar ételek közül mi lenne visszataszító más népeknek? Várjuk tippjeiteket!

mimolette
A sajt kinézete egészen elképesztő
Forrás: parisbymouth.com

Franciaország

Mindenki tudja, hogy a franciák a sajtjaikról híresek, de a Mimolette nevére hallgató sajtkülönlegesség talán már kicsit túl egzotikus is. Az érlelési módja egészen különleges: az érlelődő sajton atkák tenyésznek, amelyek apró járatokat fúrnak maguknak a sajtba, így segítve annak kéregképződését és még különlegesebb ízt is adnak a sajtnak. Ezt a sajttípust egyébként 6-18 hónapon át érlelik.

Az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatal még 2013-ban betiltotta a sajt importját, mivel nagy mennyiségben fogyasztva komoly allergiás reakciót válthat ki az emberből. Az amerikai sajtínyencek egyébként rettentően felháborodtak a döntésen, hiszen ez a sajt volt Charles de Gaulle kedvence is.

Mexikó

kukoricauszog
A szürke burjánzások a huitlacoche-k
Forrás: utazunkmar.blog.hu

A kukoricát körülbelül 7000 éve termesztik már Dél-Amerikában, így valahogy nem csodálkoztunk, amikor az interneten böngészve számtalan felhasználási módját találtuk meg a mexikói konyhában. Azonban egyik sem annyira egyedi, mint a helyiek által huitlacoche-nak nevezett fertőzés, amit egy specifikus gomba okoz (Ustilago Maydis, vagyis kukoricaüszög), ami a kukorica fiatal csöveit fertőzve burjánzásokat hoz létre. Meg kell várni, amíg a gombatelepek "megérnek", akkor lehet őket szüretelni, amikor már kéregszerű a külsejük. Kinézetükben egyébként abszolút hasonlítanak egy taplógombához.

Általában quesadillában fogyasztják ezeket a meglehetősen bizarr képződményeket, miután alaposan megfőzték őket. Sokáig úgy tartották, hogy ugyanolyan tápláló tulajdonságai vannak, mint a kukoricának, mára viszont a superfood kategóriába sorolódott át. Nagy mennyiségben tartalmaznak lizint, ami az egyik esszenciális aminosava az emberi szervezetnek. Fűszerként is használatosak. Állítólag földes, fás ízük van. A csemege már nálunk is kapható a gourmet boltokban, konzerv formájában.

Délkelet-Ázsia (Ha már eddig is döbbenten olvastad cikkünket és azt gondolod, hogy most napokig nem bírsz majd enni, akkor már tényleg ne olvass tovább!)

Gondolom nem csak én szeretek reggelire főtt tojást enni, ugye? Még szerencse, hogy nálunk a szomszédtól vagy a szupermarketből kerül a tojás és nem az erdőből gyűjtjük össze, a fészkekben gondosan őrzött, megtermékenyített tojásokat. Az ilyen tojások balut névre hallgatnak Ázsiában és igen, a tojássárgáján kívül még a fejlődőben lévő kismadarat is megtalálod a reggelidben. Általában egyébként kacsatojásból készül a különlegesség, az öntet pedig, amivel tálalják nagyon egyszerű: sós víz vagy ecet, chili és hagyma a tartalma.

Vietnámban egyébként ez a normális reggeli, nagyjából minden utcasarkon ezt lehet kapni, mindenki ismeri az ízét és nagyon táplálónak és egészségesnek tartják, főleg a gyerekek számára. A Fülöp-szigeteken afrodiziákumként fogyasztják. Mutatunk egy videót arról, hogy mit is szólnak hozzá New Yorkban az emberek, ha ilyet etetnek velük.

A képtől inkább megkímélek mindenkit, ha valaki mégis kíváncsi lenne, itt mutatok egy kevésbé borzalmasat.

Finnország

gomba
A vörösesbarna papsapkagomba nálunk
is előfordul
Forrás: actafungorum.org

A finnek nagyon odavannak a gombákért, az egyikért pedig különösen, annak ellenére, hogy fogyasztásába bele is lehet halni. Nálunk ezt nemzetséget papsapkagombáknak nevezik, a mérgező gombák közé soroljuk őket. Állítólag nagyon kellemes ízük van: diós- juharsziruphoz hasonló aromát kölcsönöznek az ételeknek. Evés előtt minimum kétszer alaposan meg kell őket főzni, hogy a toxikus anyagok bomlása nagyjából teljes legyen, azonban az arra érzékeny emberek még abba a kevés maradék méreganyagba is simán belehalhatnak,  ami bennük marad, így nem ajánlom senkinek, hogy próbálkozzon a fogyasztásukkal! (Egy biológus tanácsa, a szerk.) Ha azonban bele nem is halunk a fogyasztásukba, egy jó kis gyomorrontást azért még bárkinek okozhatnak.

A finnek egyébként az iskolában tanítják a gombák helyes szedését, hőkezelését és a fontos alapismereteket is. Állítólag nem is volt még halálos áldozata a gombafogyasztásnak. Azt azért elmondták, hogy ezek a gombatoxinok annyira erősek, hogy ha zárt térben, mondjuk az autónkban szállítjuk a gombákat, úgy is elszenvedhetünk egy mérgezést. Rizottóban, levesekben és gombakrémekben használják leggyakrabban.

A gombaszakértők mindig hangsúlyozzák, hogy ne együnk meg bármilyen gombát, amit az erdőben találunk, hiszen a hazai erdőkben is van jó néhány mérgező faj, illetve azt is, hogy ne vigyük túlzásba a gombafogyasztást, mert a gombatoxinok felhalmozódhatnak szervezetünkben. Ráadásul erdeinkben olyan gombát is lehet találni, amely alkohollal együtt fogyasztva vált ki mérgezéses tüneteket. Hangsúlyozom, minden gombát vizsgáltassunk be gombaszakértővel és kérdezzük meg a szakembert a feldolgozás helyes módjairól is! (Ez a gombanemzetség könnyen összekeverhető az ehető kucsmagombákkal, így ezeket a gombákat főleg érdemes bevizsgáltatni!)

Amerika

here
Még sütés előtt
Forrás: Neil Setchfield/Alamy

Miután már éltem pár hónapot az Egyesült Államokban, azt kell írnom, hogy nekik sem kell a furcsa ételekért a szomszédba menni. A "Rocky Mountain oysters" névre hallgató ételt például a marhafarmokon találták ki, hogy a bikák legnemesebb testrésze, a here se menjen kárba. Általában egyszerűen lisztbe forgatják a heréket, majd jó alaposan megsütik. Az étel érdekessége, hogy néha kipukkannak a sülő félben lévő herék. Az ízük pedig állítólag kiváló, csak kicsit rágós. Általában a reggeli rántotta mellé adják kolbászkák helyett. (Én azért jobban szeretem a tojást baconnel, maximum egy kis krumplival, de mindenkinek szíve joga a döntéshozatal.)

(Amikor én furcsán néztem először az amerikai konyhában, akkor ez készült, de az édes ízek kedvelői próbálják ki nyugodtan! A gyerekek pedig biztosan imádni fogják.)

marmite
Mintha lekvár lenne, de ne dőljünk be!
Forrás: telegraph.co.uk

Anglia

A britek is képesek érdekes ízek létrehozására, gondolok itt például a híres barnamártásukra, a gravyre. Na azért ezt is felül lehet ám múlni! Amikor egy termék szlogenje az, hogy "Szeresd vagy utáld!", az már rögtön picit gyanús az embernek. Pedig a Marmite nevet viselő sörélesztő- koncentrátumnak a mai napig ez a szlogenje! Pirítósokra, szendvicsekre és zöldségekhez is ajánlják, mivel sós-umami íze van. (Nagyjából olyannak lehet elképzelni, mint amikor az ember vegetát ken a kenyerére.) Egyébként az "ízletes" szószt előszeretettel fogyasztják még Ausztráliában és Dániában is. Az ellenzők tábora azonban legalább akkora, mint az imádóké, mivel sokan úgy gondolják, hogy ilyesmit fogyasztani gasztronómia elleni bűncselekmény.

Reméljük igazán érdekes ízeket mutattunk be ma Nektek és jól "szórakoztatok" velünk a világ körül!

Borítókép: montázs a fenti képekből.

Hozzászólások