Ez a közös a sikeres emberekben

Ez a közös a sikeres emberekben

2016-08-05

Az emberek többsége azzal szeretne foglalkozni egész életében, amit csinálni szeret, ráadásul minél több pénzt is szeretnének keresni vele. Ez azonban csak kevés embernek szokott megadatni, bennük azonban sok közös van, állítja a Cornell Egyetem közgazdásza, Robert H. Frank. 

Frank kutatásaiból kiderült, hogy a gazdag és sikeres emberek, akik ráadásul szeretik is csinálni, amit csinálnak, 3 jellemvonásban egyeznek meg.:

1. Szakértők a saját területükön

A pozitív pszichológiáról az emberek többsége ódákat zeng, valószínűleg nem alaptalanul. Ez a kifejezés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a legboldogabb emberek azok, akik felismerik egyedi képességeiket és erősségeiket és ezekből próbálnak profitálni az élet különböző területein.

A brit kutatók egy csoportja hónapokig tanulmányozott néhány száz egyetemistát. Azt akarták megtudni, hogy boldogabbak és sikeresebbek-e azok a diákok, akik gyakran használják az egyedi képességeiket, amelyeket a kutatás elején meg kellett fogalmazniuk. A felmérésből pedig kiderült, hogy azok, akik tudatosan használták képességeiket, nagyobb eséllyel érik el céljukat és sokkal elégedettebbek életükkel is.

2. Értékesnek tartják azt, amit képviselnek

Egy átlagos és egy sikeres ember közötti legfőbb különbség az, hogy az igazán sikeresek nagyra értékelik, amit csinálnak és imádják munkájukat. Te vajon hogy érzel azzal a céllal kapcsolatban, amit a munkaadód megfogalmazott? Ez nagyon fontos, mivel ez a legmeghatározóbb tényezője a munkáddal kapcsolatos elégedettségnek, amely kihat az egész életedre is.

A Timesban Frank így fogalmazott: "Ha az ember úgy jön el munkából a nap végén, hogy azt érzi, jobbá tette a világot, vagy legalább nem rosszabbá, sokkal jobban érzi magát." A boldog alkalmazottak pedig jobban végzik a munkájukat, így a cégeknek is profitjuk származik belőle. A Harvard Business Review 12 ezer ember által kitöltött felmérése szerint a boldogabb munkatársaknak sokkal több új ötlete is van, szóval ez mindenképp egy nyerő szituáció, mindenki számára.

 

3. Beleélik magukat a munkájuk minden pillanatába

Mikor volt az a pillanat, amikor teljesen beleélted magad valamibe úgy, hogy a körülötted lévő világ fényévekre volt tőled? A magyar kutató, Csíkszentmihályi Mihály szerint ezek a pillanatok, amikor igazán alkotóképesek vagyunk és minden megszűnik körülöttünk, akkor történnek, ha maximálisan boldogok, kreatívak vagyunk, és a helyünkön érezzük magunkat. Ezt az érzést hívják Flownak, vagyis áramlásnak. A professzor könyve is ezzel a címmel jelent meg, melyet megnézhettek itt.

Ami meglepő, az is bebizonyosodott, hogy ezt az állapotot magunk is képesek vagyunk előidézni, csak találnunk kell egy hobbit vagy foglalkozást, ami elégedettséggel tölt el és jól érezzük magunkat a végzése közben. A kutatások pedig azt is bebizonyították, hogy amit szeretünk csinálni, arra szívesen szánunk több időt. A több ráfordított munkaóra pedig jobb szakemberre tesz minket, így pedig többet kereshetünk.

Borítókép forrása: lavozdegalicia.es

Hozzászólások