Európa 10 legjobb egyeteme

Európa 10 legjobb egyeteme

2016-09-24

A Times Higher Education's minden évben elkészíti a legjobb egyetemek listáját, amelyben tekintetbe veszik a tanítási-, kutatási- és citációs eredményeket, tehát azt, hogy az adott évben hányszor idézték az adott egyetemen kiadott kutatásokat. Ebben az évben pedig nemcsak a legjobb egyetemek közé, de a világlista csúcsára is egy angol egyetem álhatott, most először. 

kings
King's College
Forrás: thetab.com

Mutatjuk tehát, melyikek a legjobb európai egyetemek, ahol érdemes diplomát szerezni:

10.  King’s College London, Egyesült Királyság

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 36.

A King's College méltán világhírű, itt található Európa legnagyobb egészségmegőrzésért- és gyógyításért felelős centruma. Az egyetem három tanítókórházzal is rendelkezik, ahol több mint 27000 diákot képeznek évente: ebből 10500 a posztgraduális képzésben vesz részt. Mint kutatóegyetem, 2014-ben a 6. helyen végzett, ami szintén elég előkelőnek mondható.

9. (holtversenyben) École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Svájc

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 30.

lmu
Ludwig-Maximilians Universität, München
Forrás: uni-muenchen.de

Az École Polytechnique a vezető francia egyetem, ahol tudományokat és technológiát oktatnak. 3000 diákjával és 670 tanárával azonban nem mondható egy hatalmas intézménynek, így persze azt is nagyon megválogatják, hogy kit is vesznek fel.

9. LMU München, Németország

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 30.

Az egyik legrégebbi és legnagyobb tiszteletnek örvendő egyetem Németországban. Itt főképp kutatással foglalkoznak, persze a tanításra is van idő: 50.000 diákjukkal és posztgraduális képzésre járó fiataljukkal sokat tesznek ahhoz, hogy Münchent egyetemvárosnak nevezhessük. A diákok összetétele is elég vegyes: 130 országból érkeznek ide a tanulni vágyók.
 

 

8. Karolinska Institute, Svédország

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 28.

A Karolinska a legjobb svéd orvosi egyetem, a kutatási részlege pedig világszerte híresnek mondható. Legutóbb például az egyes típusú cukorbetegség kontroll alatt tartásában értek el áttörő sikereket.

edinburgh
Edinburgh Egyetem
Forrás: ed.ac.uk

7. University of Edinburgh, Egyesült Királyság

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 27.

Az Edinburgh Egyetemet még 1583-ban alapították, így egyike a hat legrégebben alapított angol nyelven oktató egyetemnek. Ma összesen 35000 diákjuk van, 3 féle irányultsággal: Humán Tudományok és Szociológia, Technológia és Mérnökség, valamint orvoslás és állatorvoslás közül választhatnak itt a tanulni vágyók. A kutatás-fejlesztésre is sokat költenek: évente 200 millió fontot kapnak erre, egy nekik elkülönített alapból. Az  egyetem 20 Nobel-díjassal is dicsekedhet: itt tanult többek között Charles Darwin, Alexander Graham Bell, és Sir Arthur Conan Doyle is.

6. London School of Economics and Political Science, Egyesült Királyság

lse
LSE, London
Forrás: triumemba.org

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 25.

Ahogy közeledünk a lista eleje felé, egyre több olyan egyetemet találunk, amelynek öregdiákjai között sok a Nobel-díjas. Az LSE például 16 ilyen kiemelkedő embert tud felmutatni, ám a listának még nincs vége: a világ vezető politikai közül 37-en tanultak itt, ezen kívül pedig a filozófus Bertrand Russell és a Rolling Stones frontembere, Mick Jagger is itt koptatta a padokat.

5. University College London, Egyesült Királyság

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 15.

A UCL is komoly kutatási eredményeket tud felmutatni, ezért végeztek ilyen előkelő helyen. 85 professzoruk és 6000 akadémikusuk és kutatójuk van, diákjaik száma pedig 36.000. A végzettek közül 52% még posztgraduális képzésben is részt vesz. Az itt végzettek Nobel-díjainak száma 29.

zürichi egyetem
Zürich- Technológiai Egyetem
Forrás: geudroid.com

4. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich, Svájc

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 9.

Az ETH Zürich mindenképp a legjobbak legjobbjai közé tartozik, ha technológiai kutatásokról van szó. A tanított szakirányok pedig igazán szerteágazóak: a kémiától az építészetig mindenre akad lehetőség. Az egyetem 20 Nobel-díjassal büszkélkedhet, itt tanult például Albert Einstein is.

3. Imperial College London, Egyesült Királyság

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 8.

Az Imperial College alapítása 1907-ben történt, az egyetem a város központjában található a mai napig is. A hallgatók 4 féle téma köré szervezett szakirányok közül választhatnak, amelyek a következők: tudomány, mérnökség, orvoslás és üzleti tanulmányok. Az öregdiákok között 14 Nobel-díjas van, többek között Sir Alexander Flemming is itt szerzett diplomát, majd feltalálta a penicillint.

2. University of Cambridge, Egyesült Királyság

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 4.

Az egyetem a Cambridge-ben 1209-ben letelepedő tudósok társulatából nőtte ki magát, akik legalábbis a korabeli feljegyzések szerint, Oxfordból menekültek el a helyi lakosokkal történt összetűzéseket követően, így a második legrégebbi egyetem angol nyelvterületen. Egyébként egyértelműen ez az egyik leggazdagabb egyetem is: évente 6 milliárd fontnyi összegből gazdálkodnak. 18.000 diák tölti itt egyetemi mindennapjait, akik között 4000 külföldi is van. Összesen 150 fakultáns közül lehet választani, így a Nobel-díjasok száma is hihetetlen: 92 öregdiákot tüntettek ki.

oxford
Oxford patinás épületei
Forrás: veritas.org

1. University of Oxford, Egyesült Királyság

A világ egyetemei közt elfoglalt hely: 1.

A bolognai egyetem után másodikként alapították meg az oxfordit, valamikor a 12. század elején. Oxford pedig most végzett először a világ egyetemei között az első helyen, ami azért eléggé meglepő. A diákok száma 22.000, ami azonban igazán meglepő, hogy erre a diákseregre 100-nál is több könyvtár jut

 

Az oxfordi öregdiákok között találunk 120 olimpiai érmest, 26 Nobel-díjast, 7 koszorús költőt és 30-nál is több politikai vezetőt: Bill Clinton, Aung San Suu Kyi és további 26 brit miniszterelnök. 

 

Borítókép forrása: evidencelive.org

Hozzászólások