Tippek egyetemkezdéshez

Tippek egyetemkezdéshez

2016-09-13

1. Kellenek a barátok

Az egyetemen alapvetően mindenki nyitott, így kár aggódni, hogy hol és hogyan szerezzen barátokat az ember. A barátok a legfontosabbak; sok zh, vizsga múlhat rajtuk. Ha kollégista vagy, a legjobb amit tehetsz, hogy fogod a szobatársaid és bekopogtok mindenkihez az emeleten, még az első héten. Ilyenkor vicces szituációkba kerülhet az ember... A koliba be kell járni külsősként is, sok infót már előre tudnak.

2. Honvágy és hasonlók

Használd ki a szabad hétvégéket a családlátogatásra! A honvágy negatívan érintheti a teljesítményed, illetve kellemetlen, ha szabadidődben szüleidre gondolsz.

3. Dolgozz keményen már az elején

A kezdetekben "elaltatnak", sok buli van, a tárgyak sem húzosak. A számonkéréskor szétszivatnak, sokszor olyat is visszakérnek, amit le sem adtak. Beszéljetek felsőbbévesekkel már az elején, hogy mit kérdeztek tőlük, a szórótárgyaknál már az elején oda kell figyelni.

4. Könyvek, jegyzetek és sorkihúzó

A tanárok többször 4-5 könyvvel többet ajánlanak a kurzus elején, mint amire valójában szükség lehet a felkészülésre. Kérdezzétek meg a felsőbbéveseket, hogy mire lesz tényleg szükség, esetleg nincs-e valakinek nyomtatott/fénymásolt tankönyve vagy jegyzete az anyaghoz. A gólyacsoportok és tankönyvárusító csoportok általában televannak kidolgozott anyagokkal és könyvekkel, pdf formátumban, vagy papír alapon, ezekhez eddig ingyen vagy sör-csoki ellenében hozzá lehet jutni. Ha ezeket kinyomtatod, rengeteg spórolhatsz. Gondolkozz el rajta, hogy szeretnél a lap szélére jegyzetelni, illetve hogy képes vagy-e egy könyvet úgy olvasni, hogy két oldalt nyomtattál belőle egy lapra. Érdemes nem spórolni a papírral és a mintával, mivel ez könnyen a szemed egészsége bánhatja, főleg ha rossz fényeknél olvasol. Amit lehet, nyomtass ki, ne tabletről vagy telefonról tanulj, mivel a képernyő által kibocsájtott kék fény stimulálja az agyad: így rosszabbul alszol majd, ezekre ráadásul jegyzetelni sem olyan egyszerű. A sorkihúzó sokat jelenthet a vizuális memóriád javításában, de egy színesceruza is nagy segítség lehet a lényeg kiemelésére, ha a rikító színeket nem bírja a szemed.

5. Kirándulj és ismerd meg a várost, amiben élsz!

Ha egy új városba költöztél, érdemes az első heteket arra fordítani, hogy töviről-hegyire megismered a helyet: ez megkönnyíti majd az éjszakai hazautazásokat, a beileszkedést is segíti.

Tipp pesti egyetemistáknak: ha egy kis nyugira vágynál a városi robaj után, akkor látogasd meg a Füvészkertet. ELTE-s diákigazolványt felmutatva ingyen bemehetsz!

6. Válj a közösség tagjává!

Érdemes csatlakozni az egyetem vagy a kollégium csapatához, sportolj. A sportolók jobban összetartanak, néha még ezt-azt el is tudnak "intézni".

Borítókép forrása: sandxirabhand.comoj.com

Hozzászólások