Csíkszentmihályi Mihály:a pozitív pszichológia professzora és a flow

Csíkszentmihályi Mihály:a pozitív pszichológia professzora és a flow

2016-09-29

Professzor Doktor Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, munkásságáról mégis nagyon keveset tudunk, pedig nevét az egész világ ismeri, Magyarországon kívül. Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. Ő a flow életérzés leírója és terjesztője is. Na de mi is ez és hogyan teheti ez jobbá a mi életünket? Megtudhatjátok Csíkszentmihályi születésnapi cikkjéből.

 

Csíkszentmihályi Mihály 1934. szeptember 29-én született magyar nemzetiségű családba, az akkoriban Olaszországhoz tartozó Fiumében. Tízéves volt, amikor családja vele együtt Velencébe menekült. A körülötte nyomorban és meghurcoltatásban élők közül mégis voltak olyanok, akik úgy élték át a mindennapokat, mintha mi sem változott volna.

csíkszentmihályi Mihály
A pozitív pszichológia professzora

Sokat gondolkodott, az emberi élet megértésén fáradozott. Egyetemre Amerikában járt, itt tanulta ki a pszichológia minden lehetséges meglátását, miközben egy szállodában dolgozott. Az egyetemi oktatásban azonban nagyot csalódott, ám professzorai az egyik legjobb egyetemre küldték, miután meglátták benne a tehetséget: a Chicagói Egyetemen kötött ki, ahol egészen professzori szintig jutott.

Pályája során, már egészen korán felfedezett egy érdekes dolgot: a festők, képeik megkomponálása közben szinte transzba estek, annyira lekötötte őket a munka, amin épp dolgoztak. Ugyanez az érzés fennállt a sakkozóknál, hegymászóknál és még sorolhatnánk. Náluk jelent meg tehát az alkotás élménye, a dicsőség, a vágy, a teljes bevonódás érzése, és ez a pszichológiai terület még kiaknázatlan volt akkoriban az emberiség számára. Csíkszentmihályi, amikor professzori állást kapott az egyetemen, el is indította ilyen irányú kutatásait: kiemelt figyelmet fordított arra, hogy kiderítse, hol van az a pont, amikor boldognak érezzük magunkat a hétköznapokban. Autentikus tevékenységeket folytató embereket kérdezett,  akik azt a bizonyos dolgot önmagukért, a cselekvésért végzik, külső jutalom nélkül, és megengedik maguknak a teljes elmélyülést, amikor az ember egy alternatív valóságot él meg, az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Ez az élmény olyan intenzív, mintha a személy megszűnne létezni ezekben a percekben. Nem érdeklik a mindennapi gondok, és az sem, hogy éhes vagy szomjas. Mintha nem is ő alkotna, hanem valami erő mozgatná. Az interjúalanyok úgy írták le ezt a folyamatot, mint egy spontán áramlatot, ezért a professzor „flow-élménynek” nevezte el ezt az állapotot, mely a legkülönbözőbb élethelyzetekben következik be.

 

Hogy érjük el a flow élményt, mitől lehetünk boldogabbak?

Mivel életünk bármely területén megélhetjük ezt az élményt, a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. Csíkszentmihályi 1975-ben írta le tudományos pontossággal az ún. „flow-élményt”. E tudományterület egyik legkiválóbb kutatójának számít azóta is, bár többen utaltak már arra, hogy nem ő az első, aki erről a jelenségről beszámol.

"A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték révén lehet a legjobban teljesíteni, és ehhez viszonyíthatjuk a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat, és boldogok vagyunk; ha pedig nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. A flow-csatornába akkor kerülnek az emberek, ha azt csinálják, amit igazán szeretnek. Zongorázni, festeni, a legjobb barátnak, férjnek, apának lenni, vagy dolgozni, ha a munka flow-élményt jelent. Akiknek gyakran van ilyen élményük, azoknak az életminőségük is jobb" – mondta a professzor. Hozzátette: élete során gyakran volt flow-élménye, nemcsak a hivatása teljesítése – írás, tanítás, kutatás – közben, hanem korábbi hobbijainak – sziklamászás, festés – művelése közben is. A TED-es előadását itt tekinthetitek meg, magyar felirattal.

Csíkszentmihályi Mihály szerint az, hogy hogyan alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ: a génektől, a kultúrától és saját élményeitől. Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, és hogyan használjuk ki őket. Későbbi munkája során a tudós a flow fogalmát kiegészítette. Az evolúció kulcsa című könyvében arra ad választ, hogy a flow élménye miként kapcsolódik a kellemes érzéshez, és hogy miért következhet be más és más jellegű tevékenységeknél. Feltevése szerint egy cselekvésben való teljes feloldódás képessége a fejlődés következtében alakulhatott ki. Eleinte úgy vélte, hogy a flow és a boldogság közti összefüggés véletlen egybeesés volt, de rájött, hogy a flow túlélést biztosított azoknak, akik gyakran átélték. Korábbi, sikeres emberekről írt cikkünkben is olvashattok róla itt. Könyvei elérhetőek a bookline honlapján.

 

Flow: felelősség és erkölcs

Csíkszentmihályi elmondta egy korábbi interjúban, hogy a flow élményt rosszra is lehet használni. A háborúban harcoló katonák például átélik a flowhoz hasonló élményt, de ennek során embereket ölnek meg. Vagy egy sakkmester, aki bezárkózik a saját világába, és semmi más nem érdekli. Az nem nevezhető flow-élménynek, ha az ember mások kárára cselekszik.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a média és a kommunikációs szakma szakértőinek segítségével előkészített egy stratégiát, amely a „flow” elméletére épül annak érdekében, hogy az Európai Uniótól kapott támogatásokat hasznosan használjuk fel, és az ezekből létrejövő fejlesztések nemzeti üggyé váljanak minden polgár számára, ezzel nagyobb elégedettséget hozva kicsiny hazánkba.

A siker egészen későn érte utol a professzort: majdnem 60 éves volt, amikorra munkásságát kellően elismerték.  1990-ben jelent meg ez a munka, és lassan, de biztosan nagy népszerűségre tett szert. Mára azonban szerencsére már a szakma és hazánk is elismeri munkásságát: 2011-ben Széchenyi- díjjal tüntették ki, 2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, 2015-ben pedig Prima Primissima- díjat is kapott. Ő szintén egy olyan ember, akire nagyon büszkék lehetünk, hiszen bár Nobel-díjat talán nem kapott, megmutatta mekkora gondolatok születnek a magyar emberek fejében. Ezúton is kívánunk Neki Nagyon Boldog Születésnapot és még rengeteg munkával és boldogságban eltöltött évet!

Előző, boldogságról témáról írt cikkünket itt olvashatjátok, legfrisebb TED témájú írásunk pedig itt érhető el, a gyakorlás fontosságáról.

Borítókép forrása: ted.com

Hozzászólások