Csíkszentmihályi Mihály:a pozitív pszichológia és a flow

Csíkszentmihályi Mihály:a pozitív pszichológia és a flow

2016-09-29

Professzor Doktor Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, munkásságáról mégis nagyon keveset tudunk, pedig nevét az egész világ ismeri, Magyarországon kívül. Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. Ő a flow életérzés leírója és terjesztője is. Na de mi is ez és hogyan teheti ez jobbá a mi életünket? Megtudhatjátok Csíkszentmihályi születésnapi cikkjéből.

Az élettörténet

Csíkszentmihályi Mihály 1934. szeptember 29-én született magyar nemzetiségű családba, az akkoriban Olaszországhoz tartozó Fiumében. Tízéves volt, amikor családja vele együtt Velencébe menekült. A körülötte nyomorban és meghurcoltatásban élők közül mégis voltak olyanok, akik úgy élték át a mindennapokat, mintha mi sem változott volna.

csíkszentmihályi Mihály
A pozitív pszichológia professzora

Sokat gondolkodott, az emberi élet megértésén fáradozott. Egyetemre Amerikában járt, itt tanulta ki a pszichológia minden lehetséges meglátását, miközben egy szállodában dolgozott. Az egyetemi oktatásban azonban nagyot csalódott, ám professzorai az egyik legjobb egyetemre küldték, miután meglátták benne a tehetséget: a Chicagói Egyetemen kötött ki, ahol egészen professzori szintig jutott.

Pályája során, már egészen korán felfedezett egy érdekes dolgot: a festők, képeik megkomponálása közben szinte transzba estek, annyira lekötötte őket a munka, amin épp dolgoztak. Ugyanez az érzés fennállt a sakkozóknál, hegymászóknál és még sorolhatnánk. Náluk jelent meg tehát az alkotás élménye, a dicsőség, a vágy, a teljes bevonódás érzése, és ez a pszichológiai terület még kiaknázatlan volt akkoriban az emberiség számára. Csíkszentmihályi, amikor professzori állást kapott az egyetemen, el is indította ilyen irányú kutatásait: kiemelt figyelmet fordított arra, hogy kiderítse, hol van az a pont, amikor boldognak érezzük magunkat a hétköznapokban. Autentikus tevékenységeket folytató embereket kérdezett,  akik azt a bizonyos dolgot önmagukért, a cselekvésért végzik, külső jutalom nélkül, és megengedik maguknak a teljes elmélyülést, amikor az ember egy alternatív valóságot él meg, az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Ez az élmény olyan intenzív, mintha a személy megszűnne létezni ezekben a percekben. Nem érdeklik a mindennapi gondok, és az sem, hogy éhes vagy szomjas. Mintha nem is ő alkotna, hanem valami erő mozgatná. Az interjúalanyok úgy írták le ezt a folyamatot, mint egy spontán áramlatot, ezért a professzor „flow-élménynek” nevezte el ezt az állapotot, mely a legkülönbözőbb élethelyzetekben következik be.

 

Hogy érjük el a flow élményt, mitől lehetünk boldogabbak?

Mivel életünk bármely területén megélhetjük ezt az élményt, a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. Csíkszentmihályi 1975-ben írta le tudományos pontossággal az ún. „flow-élményt”. E tudományterület egyik legkiválóbb kutatójának számít azóta is, bár többen utaltak már arra, hogy nem ő az első, aki erről a jelenségről beszámol.

"A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony se, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték révén lehet a legjobban teljesíteni, és ehhez viszonyíthatjuk a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat, és boldogok vagyunk; ha pedig nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz. A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. A flow-csatornába akkor kerülnek az emberek, ha azt csinálják, amit igazán szeretnek. Zongorázni, festeni, a legjobb barátnak, férjnek, apának lenni, vagy dolgozni, ha a munka flow-élményt jelent. Akiknek gyakran van ilyen élményük, azoknak az életminőségük is jobb" – mondta a professzor. Hozzátette: élete során gyakran volt flow-élménye, nemcsak a hivatása teljesítése – írás, tanítás, kutatás – közben, hanem korábbi hobbijainak – sziklamászás, festés – művelése közben is. A TED-es előadását itt tekinthetitek meg, magyar felirattal.

Csíkszentmihályi Mihály szerint az, hogy hogyan alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ: a génektől, a kultúrától és saját élményeitől. Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, és hogyan használjuk ki őket. Későbbi munkája során a tudós a flow fogalmát kiegészítette. Az evolúció kulcsa című könyvében arra ad választ, hogy a flow élménye miként kapcsolódik a kellemes érzéshez, és hogy miért következhet be más és más jellegű tevékenységeknél. Feltevése szerint egy cselekvésben való teljes feloldódás képessége a fejlődés következtében alakulhatott ki. Eleinte úgy vélte, hogy a flow és a boldogság közti összefüggés véletlen egybeesés volt, de rájött, hogy a flow túlélést biztosított azoknak, akik gyakran átélték. Korábbi, sikeres emberekről írt cikkünkben is olvashattok róla itt. Könyvei elérhetőek a bookline honlapján.

 

Flow: felelősség és erkölcs

Csíkszentmihályi elmondta egy korábbi interjúban, hogy a flow élményt rosszra is lehet használni. A háborúban harcoló katonák például átélik a flowhoz hasonló élményt, de ennek során embereket ölnek meg. Vagy egy sakkmester, aki bezárkózik a saját világába, és semmi más nem érdekli. Az nem nevezhető flow-élménynek, ha az ember mások kárára cselekszik.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a média és a kommunikációs szakma szakértőinek segítségével előkészített egy stratégiát, amely a „flow” elméletére épül annak érdekében, hogy az Európai Uniótól kapott támogatásokat hasznosan használjuk fel, és az ezekből létrejövő fejlesztések nemzeti üggyé váljanak minden polgár számára, ezzel nagyobb elégedettséget hozva kicsiny hazánkba.

A siker egészen későn érte utol a professzort: majdnem 60 éves volt, amikorra munkásságát kellően elismerték.  1990-ben jelent meg ez a munka, és lassan, de biztosan nagy népszerűségre tett szert. Mára azonban szerencsére már a szakma és hazánk is elismeri munkásságát: 2011-ben Széchenyi- díjjal tüntették ki, 2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, 2015-ben pedig Prima Primissima- díjat is kapott. Ő szintén egy olyan ember, akire nagyon büszkék lehetünk, hiszen bár Nobel-díjat talán nem kapott, megmutatta mekkora gondolatok születnek a magyar emberek fejében. Ezúton is kívánunk Neki Nagyon Boldog Születésnapot és még rengeteg munkával és boldogságban eltöltött évet!

 

Borítókép forrása: ted.com

Hozzászólások