Börtönbüntetésre ítéltek két illegális állatkereskedőt

Börtönbüntetésre ítéltek két illegális állatkereskedőt

2017-06-12

Fél év letöltendő börtönbüntetést kapott két férfi, Elefántcsontpart első illegális állatkereskedelemmel kapcsolatos ügyében.

A csecsemő csimpánzokra óriási a kereslet a feketepiacon, ugyanis háziállatként tartják őket főként Kínában, illetve a gazdag arab országokban. Egy-egy csimpánzért a vevők akár 1400 dollárt is képesek fizetni, ami az illegális kereskedőknek nagyon jó megélhetési forrás. Nyugat-Afrikában a csimpánzok már veszélyeztetett fajnak számítanak, amiben nem kis szerepe van az illegális kereskedelemnek.

A BBC egyik riporterének, aki egy gazdag ázsiai vevőnek adta ki magát, valamint az elefántcsontparti rendőrségnek és az Interpolnak köszönhetően, sikerült két helyi kereskedőt lebuktatni és börtönbe zárni őket. A razzia során egy bébicsimpánzt szabadítottak ki a hatóságok, akit átadtak a helyi állatkert szakembereinek. A kis csimpánz jól van, és a gyógyulás jeleit mutatja. Az ilyen esetek nagyon megviselik az állatokat, hiszen egy csimpánz 4-5 éves koráig az anyja mellett szokott maradni. Szegényt még nem tudják beengedni a többi majom közé, hiszen túl kicsi és gyenge, a szüleit pedig valószínűleg az orvvadászok megölték.

A kereskedők még egy videót is eljuttattak a "vevőhöz", amin bemutatják, hogy hogyan csempészik ki a majmot a többi, engedéllyel hivatalos úton eladott állatok dobozában.

Az elefántcsontparti ügyész kiemelte, hogy az ítélet jelzésértékű, ők ugyanis az illegális állatkereskedelmet komolyan veszik: "Nagy örömömre szolgál, hogy az első ilyen elefántcsontparti ügy szabadságvesztés kiszabásával járt."

Külön dicsérendő az elefántcsontparti hatóságok kitartó nyomozása, amivel tudtára adták a hasonló vadorzóknak, hogy a vadon élő állatok kereskedelme igenis komoly bűncselekmény.

Forrás és a borítókép forrása: bbc.co.uk

Hozzászólások