Bill Gates: betekintés a siker megtestesítőjének könyvajánlatába

Bill Gates: betekintés a siker megtestesítőjének könyvajánlatába

2016-09-27

Bill Gates, a Microsoft alapítója Seattle-ben él és tudni lehet róla, hogy mindig nagyon várja a nyarat, a hosszú, esős időszak után. A jó idő beköszöntével pedig imád kiülni a teraszra és ott olvasgatni. Igen, ő is egy normálhalandó életét éli, és pont ugyanolyan szokásai vannak, mint nekünk. Most belenézünk, mit olvasott a nyáron, hogy a hidegebb, már inkább takaróba burkolódzós estéken mi is követhessük példáját.

Gates olvasmánylistája, bár nem direkt, de rengeteg tudományos-matekos témát foglalt magába. Állítása szerint olyan könyveket szeret olvasni és ajánlani másoknak, amik elgondolkodtatják, és egyszerűen nem tudja letenni őket. Gyakorta előfordul vele, hogy egész éjszaka olvas, annak ellenére, hogy tudja, már rég aludnia kellene, hogy másnap ne ébredjen hulla fáradtan. Reméljük - és Gates maga is ezt írta ajánlójában – hogy legalább egy az öt könyv közül megtetszik annyira, hogy elolvasd, és új inspirációt nyerj belőle.

1.Neal Stephenson- Seveneves, avagy A hét Éva

Gates állítása szerint 10 éve nem olvasott science fiction könyvet, amíg az egyik barátja nem ajánlotta neki ezt a kötetet. A témát már az első mondatban meghatározza az író, mondhatni ez egy in medias res indítás, amelyben az áll, hogy felrobban a Hold. A holddarabok a robbanásnak köszönhetően nem pontosan az eredeti pályát követik, ebből adódóan össze-összeütköznek és kisebb részekre törnek. Ennek következtében két éven belül olyan meteorzápor szakad a Földre, ami évezredekre lakhatatlanná teszi bolygónkat. Az emberiség alapvetően összefog, ám a hétköznapi emberek élik tovább mindennapjaikat, mintha azoknak lenne értelme. Egy kis csoport pedig megpróbál mindent megtenni a Föld megmentése érdekében, vagy legalábbis azért, hogy az élet egyszer újra benépesíthesse a Kék bolygót.

A könyv sok tekintetben tucat, ám néha szinte már tudományos ismeretterjesztésnek beillő részekkel is találkozhatunk, viszont ez nem megy a karakterek vagy a történet rovására. A sci-fi kedvelők figyelmébe ajánlom tehát a történetet, biztosan tetszeni fog!

2. Jordan Ellenberg: How Not to Be Wrong

Ellenberg matematikaprofesszor és író, legújabb kötetében azzal foglalkozik, hogy mekora szerepet is kap a matematika az életünkben, annak ellenére, hogy gyakran nem is tudunk róla vagy veszünk róla tudomást. Az író minden fejezet elején felvet egy témát, például az elektorválasztást vagy a lottót, és ezt mintegy ugródeszkát használja a történet további részéhez, melyben leírja, ezekben a hétköznapi dolgokban mit befolyásol a matematika. Bár a matematika sokszor komplikáltnak tűnhet, Gates szerint Ellenberg mindezt úgy adja elő, hogy még csak véletlenül se veszítsük el a fonalat.

3.Nick Lane: The Vital Question

Nick Lane foglalkozása szerint biokémikus, Gates szerint azonban ennél jóval több: egy olyan gondolkodó, akinek a kutatásairól és gondolatairól több embernek kellene tudnia. Ahhoz pedig, hogy az emberek megértsék, hogyan is kezdődött az élet, hogyan vált komplexebbé minden az ősleves után, meg kell értenünk hogyan is működik az energia. Ez pedig egyáltalán nem is olyan bonyolult: a sejtjeinknek szükséges energiát a bennük lévő mitokondriumok termelik meg, melyek a sejt „saját erőművei”. Segítségükkel pedig később talán a rák is megelőzhető lesz, illetve működésüket jobban megértve az alultápláltság is felszámolhatóvá válik.

4. Hiroshi Mikitani és Ryoichi Mikitani: The Power to Compete

Gates már három évtizede belelát Japán gazdasági helyzetébe: ekkor volt az első útja oda, nem sokkal a Microsoft alapítása után. Mára már sokan belelátnak a Japán gazdaságba, mivel már a világ bármelyik pontjáról, nagyjából bármilyen adatot el tudunk érni, és persze érdemes is vele foglalkozni, ha érdekel minket a globális gazdasági helyzet.

A könyvben az e-kereskedelemmel foglalkozó Rakuten alapítója édesapjával az azóta elhunyt, Hiroshi Mikitani-val és a közgazdász Ryoichi Mikitanival folytat párbeszédet arról, hogyan lehetne új életet lehelni a japán gazdaságba. Gates könyvajánlójában azt írja, hogy nem mindennel ért egyet, ami Hiroshi Mikitani programjában szerepel, de sok jó gondolatot olvasott.

5. Yuval Noah Harari: Sapiens - Az emberiség rövid története

Gates közölte, hogy a felesége is olvasta ezt a könyvet, és nagyszerű beszélgetéseket folytattak a vacsoraasztal fölött. Yuval Noah Harari történész a kognitív, mezőgazdasági és tudományos forradalmak szemszögéből vizsgálja meg az emberi faj fejlődését. Harari a lehetetlent próbálja meg: 400 oldalban leírni az emberiség teljes történetét. A szerző az emberi faj jelenéről is ír, kitérve arra, hogy min fog változtatni a génmanipuláció, a génsebészet, a mesterséges intelligencia és a jelenleg fejlesztés alatt álló technológiák a közeljövőben. Akit tehát érdekel az emberiség annak jövőbeli sorsa, mindenképp érdemes elolvasni az Animus által kiadott kötetet. Betekintést pedig ezen a linken nyerhettek a könyvbe.

Az olvasónapló végére érve, reméljük Ti is kedvet kaptatok a kötetekhez. Biztosan jól fognak jönni az álmosító, téli, sötét délutánokon és estéken.

Borítókép forrása: gatesnotes.com

Hozzászólások