Az európai erdőket féltik a kutatók

Az európai erdőket féltik a kutatók

2017-06-19

A fák Európa éves szén-dioxid kibocsátásának körülbelül 10 %-át nyelik el, ám a legújabb EU-s szabályozás lehetővé tenné a nagyobb mennyiségű fa kivágását. A kutatók viszont attól félnek, hogy így megemelkedne a szén-dioxid szintje a levegőben.

Az elmúlt 100 évben az európai erdők nagysága folyamatosan növekedett, az elmúlt 10 évben naponta 1.500 focipályányi területre lettek fák telepítve. Mivel az EU egyre szigorúbban veszi a szén-dioxid-kibocsátást, ezért a tisztviselők azt szeretnék, hogy az éves erdőkitermelés az 1990 és a 2009 közötti időszaknak megfelelő mennyiségben legyen korlátozva. Ha valamely ország ennél többet szeretne kivágni, akkor azt az emissziós kvóta terhére teheti csak.

Ennek ellenére néhány ország, köztük Lengyelország, Ausztria, Finnország és Svédország módosítani szeretnék a szabályozást, hogy a megnövekedett kitermelést ne büntessék. A finn kormány kijelentette, hogy 2030 előtt 25%-al szeretné növelni a fakitermelést, ugyanis elmondásuk szerint a fák még ígyis sokkal több szén-dioxidot nyelnek el, mint az ország kibocsátása.

Az ipari cégek is a rugalmasabb megközelítést pártolják nem meglepő módon. Szerintük az, hogy a fákat szimplán hagyják megöregedni az senkinek sem előnyös. Az öreg erdők ugyanis már kevesebb szén-dioxidot képesek elnyelni, és vagy kivágják őket vagy pedig maguktól elpusztulnak, és így hasznosítatlanok maradnak.

A kutatók szerint azonban az erdők nagyságát nem csökkenteni, hanem növelni kellene, mivel így nem lehet tartani a Párizsi Megállapodást, és túl fogják lépni a kritikus 2 Celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedést.

Forrás:bbc.co.uk

Bortókép forrása: vice.com

Hozzászólások