Aludni nem luxus hanem szükséglet

Aludni nem luxus hanem szükséglet

2016-03-21

Te szeretsz aludni? Akkor beletartozol a társadalom tagjainak azon 70 százalékába, aki szerint az alvás az egyik legnagyobb örömforrás a számukra. Legalább ennyien mégsem tudják soha kialudni magukat, naponta akár 1 órát is elspórolnak az alvásidejükből. Az emberek 72 százaléka pont ezért nem érzi magát soha úgy, mint aki igazán kialudta magát.

A kialvatlanságnak pedig ára van…

Ha tartósan nem alusszuk ki magunkat, az növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, vezethet kettestípusú cukorbetegség kialakulásához és elhízáshoz, de ugyanígy növeli a hirtelen halál és a rák kockázatát is.

A hangulatváltozások pedig kihatnak a környezetünkben levőkre és a munkánkra is. Amerikában például átlagban 11,3 napot beteg egy dolgozó ember a kialvatlanság okozta betegségek miatt.

A dolgozó emberek 29 százaléka akarata ellenére heti egyszer elszunyókál a munkahelyén, vagy akár a volánnál, ami ráadásul életveszélyes. Azonban nem csak így mutatkozik meg az alváshiány, hanem a melléktevékenységek végzésében is: gyakran olvasunk pihenésképp híreket a munkában, vagy akár facebookozunk kikapcsolódásképpen. Ez a teljesítménycsökkenés bizonyos iparágakban fejenként 3000 dollárjába kerül egy cégnek évente.

A főnök kialvatlansága pedig a beosztottain csattan. Kísérletekkel bizonyított tény, hogy a főnököknek akkor adódik leggyakrabban rossz napjuk, amikor nem tudták kialudni magukat. Ezzel pedig lelki terror alá helyezik beosztottjaikat.

Aludni kell!

Minél kevesebbet alszunk, annál kevésbé tűnik majd fel, hogy mennyivel csökkentette a teljesítőképességünket a nem alvás. Az alvásproblémákra gyakran fogjuk rá, hogy a stressz vagy a problémák okozzák, de valójában a hangsúly áthelyezése a gond. Hiszen ha sokat túlórázunk, mert mondjuk napközben olyan fáradtak voltunk, hogy csak facebookozni „bírtunk”, akkor később érünk haza, később tudjuk elvégezni a maradék teendőinket, így összezavarjuk a biológiai óránkat. Az ébresztőóránk viszont reggel nem fog összezavarodni az előző fáradtságos nap után. Pont ezért estére is állítsunk be „ébresztést”, hogy időben elmenjünk aludni. Az intervallum plusz-mínusz egy óra legyen a beállítotthoz képest. Adjunk magunknak egy órát esténként, kapcsoljuk ki a TV-t, a számítógépet, de még a mobilunkat is és olvassunk, beszélgessünk partnerünkkel, vagy csak egyszerűen üljünk be a kádba egy pohár borral. A képernyő kék fénye megzavarja az agyunkat, így bármennyire is kényszerítenénk magunkat az alvásra, nem leszünk álmosak. Reggel pedig ne használjuk a szundi funkciót, hiszen ez is befolyásolja a belső óránkat.

Hétvégén se aludjunk tovább!

A kipihentség titka nem az alvással töltött órák száma, hanem a rendszeresség. Pont emiatt nem tudjuk bepótolni hétvégén a hétközben elmulasztott alvást, ha pedig később feküdtünk le, akkor se keljünk fel annyival később reggel, hiszen ez is csak összekuszálná a biológiai óránkat. Ha fáradtak vagyunk napközben és használhatatlannak érezzük magunkat, inkább feküdjünk le délután, ha tehetjük, nem muszáj aludni, elég csak pihenni picit, máris többet értünk, mint egy kávé.

Mennyi is az annyi?

Így néz ki a helyes alvásmennyiség életkor szerint:

 • Újszülöttek (0–3 hónap között): 14–17 óra
 • Csecsemők (4–11 hónap között): 12–15 óra
 • Kisgyermekek (1–2 év között): 11–14 óra
 • Óvodások (3–5 év között): 10–13 óra
 • Iskoláskorú gyermekek (6–13 év között): 9–11 óra
 • Tizenévesek (14–17 év között): 8–10 óra
 • A fiatal felnőttek (18–25 év között): 7–9 óra
 • Felnőttek (26–64 év között): 7–9 óra
 • Az idősebb felnőttek (65 év felett): 7-8 óra

Túlélési tippek:

 • Mivel a stresszhelyzeteket elkerülni úgysem lehet, inkább próbáljuk őket levezetni fizikailag és érzelmileg is: sétáljunk egyet, beszélgessünk a barátainkkal, vagy csak igyunk meg egy csésze teát a kedvenc helyünkön, nyugodt körülmények között.
 • Minden reggel írjuk le magunknak mikor fogunk szünetet tartani és tartsuk is magunkat ehhez.
 • Ha este a megoldandó problémánkon törjük a fejünket, írjuk le egy papírra a megoldást, hogy holnap elsőként tudjunk vele foglalkozni.
 • Menjünk el mozogni! A rendszeres testmozgást végzők 40 perccel többet tudnak aludni és jóval pihentetőbben is. Fél óra mozgás bőven elég, de ezt ne estére időzítsük, mert azután még 3-4 órára van szüksége a szervezetnek a lenyugváshoz.

A probléma nem oldódik meg azzal, ha nappal munkára, éjjel pedig alvásra kényszerítjük magunkat. Próbáljunk meg néha kicsit ellazulni, önfeledten nevetni, játszani és megfeledkezni arról, hogy milyen nehéz is a felnőttek élete.

Hozzászólások