A legújabb dízelautók is erősen környezetszennyezőek

A legújabb dízelautók is erősen környezetszennyezőek

2017-06-26

A közúton végzett tesztek során a 6 kiválasztott vadiúj 2017-es dízelüzemű gépjármű közül egyik sem felelt meg a NOx kibocsátási normáknak. A tesztelt modellek között van a legújabb Land Rover, illetve a Suzuki Vitara is.

Az Emissions Analytics cég által elvégzett vizsgálat során kiderült, hogy a 2015-ös Volkswagen-botrány óta a piacon lévő dízel járművek 86 %-a nem tudja teljesíteni a hivatalos határértékeket, a 15%-uk pedig a megengedett NOx mennyiség több mint nyolcszorosát bocsátják ki.

A dízelautók által kibocsátott NOx szintje az Egyesült-Királyság városi területeinek 90%-ban nagyon magas. Becslések szerint a mérgező gázok évente 23.500 korai halálesetet okoznak. A brit kormány ennek megoldására kidolgozott egy tervet, miszerint létrehoznának bizonyos zónákat, ahová a szennyező járműveket csak magas díj ellenében engednék be. Az Euro6-os normát teljesítő gépjárműveknek nem kellene fizetniük, ám míg az új 5-ös BMW gond nélkül képes a kibocsátási határértékeken belül maradni, addig a Nissan Quasqai a megengedett mennyiség 18x-át bocsátja ki.

A teszt során a legszennyezőbbek a Land Rover Discovery, a Maserati Quattroporte és a Suzuki Vitara voltak. A jogi szabályozások miatt azonban ezek az autók is nyugodtan közlekedhetnek, noha a valós közlekedés során a megengedett NOx értékek legalább dupláját bocsájtják ki. Ez a szint a 2005-ben bevezetett Euro4-nek felel meg.

A dízelautók NOx-kibocsátásának hivatalos vizsgálata jelenleg laboratóriumi körülmények között zajlik. A gyártók úgy állítják be a motorjaikat, hogy azok a vizsgálaton bőven teljesíteni tudják a határértékeket, azonban a közúton erre már képtelenek. A Volkswagen már lebukott a trükközéssel, és jelenleg más gyártókat is vizsgálnak a hatóságok.

A környezetvédők a kormányokat is hibáztatják ugyanis a dízelbotrány kirobbanása után is rengeteg olyan autó van, ami a megengedett NOx-mennyiség 12x-ét bocsátja ki, ráadásul mindezt legálisan teszi. Szerintük a korrupt döntéshozókat és politikusokat az autógyártók mozgatják, és nem érdeklik őket az emberek egészsége.

Mindenesetre szeptembertől az Egyesült-Királyságban az autóknak sokkal szigorúbb, közúti vezetést is magában foglaló teszten kell majd átmenniük, így a gyártóknak mindenképpen lépniük kell. A gyárak képviselői szerint ezzel nem lesz probléma és az iparág megmutatja, hogy a világ legszigorúbb szabályainak is meg tudnak felelni.

Forrás és borítókép forrása: theguardian.com
 

Hozzászólások