A kevesebb néha több: selejtezés és minimalizmus

A kevesebb néha több: selejtezés és minimalizmus

2016-11-22

A minimalizmus határozottan pozitív hatással van az emberre: a kevesebb lom között kevesebbet kell keresni és a felesleges dolgok között nem bújnak el a fontosak. Ráadásul a legújabb kutatások azt is bebizonyították, hogy a minimalizmus serkentő hatással van az agyunkra, mivel a sok felesleges kacat nem tereli el a figyelmünket a munkáról. A selejtezés révén ráadásul szabadabban élhetünk: ha az ember kevésbé ragaszkodik a tárgyakhoz, könnyedebben élheti mindennapjait. Nem a tárgyak uralják majd az életét, hanem a lelki kincsek.

 

Miért is ragaszkodunk annyira tárgyainkhoz?

Egyrészt, mert amikor megvettük még hasznosnak tűnt, esetleg használtuk és szerettük is. És milyen csinosan állt rajtam az a ruha, még mielőtt felszedtem pár kilót. Milyen drága volt, majd biztosan hasznát veszem később… Félünk, hogy ha eldobjuk, eladományozzuk ezeket a tárgyakat, akkor szégyent vallunk magunk előtt is: azt bizonyítjuk, hibás döntést hoztunk, mikor megvettük. A tárgyak meg csak gyűlnek és gyűlnek, mert a legtöbben úgy vagyunk vele, hogy úgyis jók lesznek még valamire, ha más nem, majd a gyerekek játszanak velük.

Mi kacat és mi érték?

trend
Minimalista terek: föld színek és fehér
Forrás: Trend Magazin

Nem mindig könnyű megállapítani, hogy az adott tárgy kincs vagy ócskaság. Sokunknak örömet okoznak a régi mozijegyek, képeslapok és jegyzettömbök, mások azonban a  ruhákban találják meg a nosztalgikus érzést: de szép voltam ebben a ruhában a diplomaosztómon, vagy milyen sok kalandot éltem át ebben a farmerban... De a múlt elmúlt, és ideje a jelen pillanatban élni. A jelennek viszont egyáltalán nem kedvez, ha a múltban fontos tárgyak veszik el a helyet a hasznos dolgoktól.

Kicsit kíméletlennek kell lenni, és bármit is selejtezzünk, gondolkodjunk el azon, hogy az adott tárgy szolgálja -e még a jelenünket vagy csak a múltban volt értékes? Örömömet lelem-e benn, használom-e és épít-e engem? Nem azt mondom, hogy ne őrizzünk meg egy emléktárgyat sem, de ha már a szekrényeink szinte csak ilyen muzeális értékekkel vannak tele, akkor ideje elgondolkodnunk, hogy a múlt vagy a jelen pillanat fontosabb-e számunkra.

Pozitív energiák

A minimalista otthon tiszta, vizuálisan kellemes hatást kelt és minden tökéletesen van benne kialakítva, aminek köszönhetően pozitív energiát sugároz. Ezekre az otthonokra jellemző, hogy világosak, és egyszerű, semleges színeket használnak, valamely élénk színnel kiegészítve. A minimalista otthonokban hatalmas ablakok biztosítanak természetes fényt a lakásnak, és ez a fény és a semleges színek hívogató, levegős és nyitott térérzetet teremtenek. Ha színeket szeretnénk vinni minimalista otthonunkba, hogy ne legyen annyira unalmas, ezt könnyen megtehetjük, ha egy adott élénk szín, különböző árnyalatait használjuk, a kiegészítőkben. Néhány piros díszpárna a kanapén és néhány piros dísztárgy a polcokon, vagy a dohányzóasztalon például tökéletessé tehet egy semleges színű enteriőrt.

A szobákban csak a legszükségszerűbb bútorok találhatóak meg, olyanok, amelyeknek valóban van funkciójuk. Mivel az ilyen házakban nagyon kevés tárgy van szem előtt, ezért a tér még nyitottabbnak, átláthatóbbnak és barátságosabbnak tűnik. (Persze vannak olyanok, akik nem rajonganak túlságosan ezért a stílusért, mert ingerszegénynek tartják.) Mivel nincsenek extra, felesleges bútorok, így a szoba még nagyobbnak tűnik, mint valójában. Lényeg, hogy ha fellelkesültünk, hogy ez pozotív hatást hozhat az életünkbe, egyszerre akkor is csak egy szoba berendezésének essünk neki, és ne próbáljuk meg az egész házat egy csapásra bebútorozni és átalakítani, mert nem biztos, hogy tetszeni fog a nagy üresség, hirtelen.

mini
Minimalista környezetben hatékony a munka
Forrás: Decoist

Kutatások bebizonyították, hogy az emberi agy pozitívan reagál a szimmetriára. A lakberendezés terén a szimmetriát viszonylag könnyű megvalósítani, akár csak ha két egyforma asztalkát helyezünk a kanapé két oldalára, két egyforma lámpával. A szimmetria egyensúlyt visz a lakberendezésbe, és ez pozitív hatással van hangulatunkra.

Porfogók és zsúfoltság

Ha túl sok apró dísztárgyat halmozunk fel, akkor azok összegyűjtik a port. Nézz körül az otthonodban! Tele vannak az asztalok és a polcok mütyürökkel? Tele van az ágyad és a kanapéd díszpárnákkal? Szőnyegek borítják az egész padlót minden egyes szobában? Egyáltalán nem olyan az egész, mint egy magazinban? Ha megnézed az interneten, vagy a lakberendezési magazinokban található minimalista enteriőröket, láthatod, hogy a szobák nincsenek tele szőnyegekkel, díszpárnákkal és mütyürökkel, hanem letisztultak, rendezettek, ugyanakkor hívogatóak. A minimalista stílus tehát segíthet neked abban, hogy egy kevésbé stresszes környezetet teremts otthonodban.

Miért jó egy minimalista otthonban élni?

1. Van hely a fontos dolgoknak

A selejtezés által helyet teremtünk azoknak a dolgoknak, amikre tényleg szükségünk van. Megszűnik körülöttünk a zsúfoltságérzet és azt érezzük, újra kapunk levegőt.

2. Nagyobb szabadság

A tárgyak felhalmozása gúzsba köt minket. Mindig attól tartunk, hogy valamit elveszítünk vagy nem találunk meg. Ezt azonban el kell tudni engedni és máris sokkal szabadabb emberek leszünk!

3. Egészség és hobbik

szoba
A hálószobában is nyugtatóan hatnak a nagy terek
Forrás: 2zpoint.com

Ha nem minden hétvégédet a JYSK-ben és az IKEA-ban töltöd, sokkal több időd lesz mással foglalkozni, így kirándulni és a barátokkal tölteni az időt, ami pedig boldoggá fog tenni és a pénztárcád sem szenved akkora károkat. Ha az ember okosabban tölti el az idejét, akkor maradhat ideje olvasni és edzőterembe is járni, hidd el, sok időt megspórolsz azzal is, ha nem vásárolsz folyamatosan újabbnál-újabb cuccokat, amikre semmi szükséged nincs.

4. Lelki béke

Amikor kialakul a gyűjtögetési szenvedély, az ember komoly terhet rak magára. Persze amennyiben valaki megszabadul a felesleges kacatoktól, meg tud válni ettől a terheléstől is és újra kellemesebbnek láthatja a világot. Ezen kívül pedig nőhet a hatékonysága a munkában és a koncentrációban is.

5. Kevesebb félelem, nagyobb magabiztosság

A Buddhista szerkezetekre gondolva senkinek sem jut eszébe, hogy ők féltek valamitől. Hogy miért van ez így? Mert nem vették körül magukat teljesen felesleges dolgokkal, semmi vesztenivalójuk nem volt. A teljes minimalista kultusz az egyéniségre és az önbizalomra épül, ami pedig közelebb visz a boldogsághoz és a jobb teljesítményhez.

A minimalizmus több modern művészeti irányzat, így a zene, az építészet és a formatervezés összefoglaló neve. Alapja az, hogy a lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal igyekeznek létrehozni mindent. A formák és a színek letisztultak, egyszerűek, ebből ered a stílusirányzat neve is. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan kell a gardróbban pakolni.

 

Borítókép forrása: HouseInnovator.com

 

Hozzászólások