A kávé, tea, energiaital és memóriatabletta mítosz nyomában 4. rész

A kávé, tea, energiaital és memóriatabletta mítosz nyomában 4. rész

2016-03-21

Memóriatabletták

Sorozatunkban az után nyomozunk, hogy ha muszáj még figyelned, pedig már nagyon fáradt vagy, hogyan tunningolhatod fel a szervezeted úgy, hogy a legkevesebbet árts neki. Ebben a részben a memória tabletták pozitív és negatív hatásait, mellékhatásait vesszük sorra.

Mi van a memória tablettákban?

A memória tabletták is az idegrendszer idegsejtjeire fejtik ki hatásukat úgy, hogy a bennük lévő, antioxidáns hatású többszörösen telítetlen zsírsavak kedvező hatást fejtenek ki az idegsejteket határoló falra, az úgynevezett sejtmembránra, aminek köszönhetően a sejtek közötti információáramlás gyorsul. Ezen kívül rengeteg féle gyógynövény is helyt kap az ilyen típusú tablettákban, azok pozitív hatásai és általában magas antioxidáns tartalma miatt. A memóriát pozitívan befolyásoló szerek általában az agyi- és végtagi vérkeringést is serkentik.

A leggyakoribb anyagok:

 • Pantoténsav: ez a vegyület szükséges az egyik legfontosabb ingerületátvivő, vagyis neurotranszmitter anyagunk szintéziséhez, az acetilkolinhoz.
 • B1, B9, B6, B12 vitaminok: ha bármelyik ezek közül hiányzik a szervezetben, úgy komoly emlékezetvesztés lehet.
 • A legfontosabb élettani szerepet az omega-3 és az omega-6 zsírsavak töltik be, ezek nem csak a jelátvitelt segítik, de a szem egészségét is hivatottak megőrizni.
 • A ginseng kivonat (G115) tartalmú készítmények szellemi tevékenységet, koncentrációt és emlékezőképességet növelő, éberséget fokozó, stressz idején az életminőséget javító hatásúak. A ginsengnek több fajtája ismert, a koreait főképp a komoly szellemi és lelki megterhelések esetén ajánlják.
 • A glutaminsav az agyi folyamatokban kulcsfontosságú a tanulás folyamatában, és a memória kialakulásában. A glutaminsav egy olyan aminosav, amely a szervezetben képes nagy mennyiségű ammónia megkötésére, ami azért fontos, mert ha nincs megkötve, gátolja az agyműködést. Lehet alkalmazni a szellemi teljesítmény javítására, a kimerültség csökkentésére.
 • A ginkgo biloba javítja az agy vérellátását, hatásos öntudatzavarok, szédülés, emlékezetzavarok, csökkenő figyelem, valamint a szellemi teljesítőképesség gyengülése esetén.
 • A zöld tea kivonata javítja az agy ún. konnektivitást, azaz a különböző agyi elemek, agyterületek kapcsolatait.
 • A polifenolok természetes vegyületek, melyek gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban nagy mennyiségben fordulhatnak elő. Segítik a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségek legyőzésében és bizonyos ráktípusoktól is megvédenek. Az antioxidánsokhoz hasonló hatásúak.
 • A tirozin három létfontosságú neurotranszmitter, ezért fontos agystimuláló hatása van. Növeli a mentális tisztaságot, a koncentrációt, az éberséget, a szellemi és fizikai teljesítőképességet, javítja a kommunikációt. Csökkenti a fáradtságérzetet, ezért fizikai-érzelmi-mentális kimerülés esetén is hasznos segítség lehet.
 • A glabridin hatékonyan gátolja az idegsejtek sérülését, elhalását, csökkentve az agy szövettani károsodását.
 • Még rengeteg anyagot fel tudnék sorolni ide, de a kedves olvasót nem szeretném untatni mindenféle orvosi szövegekkel, így a lista a teljesség igénye nélkül készült, csak az életfolyamatokhoz vitális anyagokat tartalmazza.

Gyakran van a memória tablettákban koffein is, így vigyázzunk, hogy a napi bevitelünkbe ezeket is beleszámoljuk!

Mikor szedjünk memória tablettát?

Csak akkor, ha nagy szellemi megterhelés előtt állunk éppen, illetve azokban az esetekben, ha valamilyen problémát észleltünk magunkon. Ne engedjünk a reklámok térhódításának, ha ilyen készítményeket szeretnénk szedni, mondjuk el inkább a patikusnak a panaszainkat és ő ajánl majd egy olyan készítményt, ami segíthet a memóriánk vagy a koncentrációképességünk javításában. Sose lépjük túl a dobozon feltüntetett napi mennyiséget

A negatív hatásokról:

A memória tablettáknak is vannak negatív hatásai, ami általában a koffein tartalmukból adódik. Több helyen olvastam már, hogy a szervezetet összetett hatásuk miatt ezek a készítmények is gyorsan, rövid időre pörgetik fel, aztán kóros fáradtságban szenved majd tőlük az ember, mert nem tudja kialudni magát a „túl fáradt, lepörgött” állapot után.

Mindig olvassuk el, milyen mellékhatásai lehetnek a megvásárolandó készítménynek! Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk magunkon, miután már bevettük, mindenképpen hagyjuk abba a fogyasztását!

Okoznak-e ezek függőséget?

Függőséget gyakorlatilag bármi okozhat, a gyógyszerek pedig főleg híresek erről. Mint már írtam, semmiképp ne lépjük túl a napi adagot és ne kombináljuk a készítményeket, mert ha nem számolunk helyesen, akkor komoly mérgezéseket szenvedhetünk!

Várandósan mi ajánlott?

Fontos, hogy kismamák esetén is kiemelkedő a szerepe a megfelelő mennyiségű telítetlen zsírsav bevitelének. Mivel a magzat agyának, látásának és idegrendszerének egészséges fejlődése szempontjából fontosak a telítetlen zsírsavak, szinte mindegyik várandós nő számára készült komplex étrend-kiegészítő tartalmazza ezeket.

Hozzászólások