A globális felmelegedés okozza a júniusi extrém meleget

A globális felmelegedés okozza a júniusi extrém meleget

2017-06-30

A júniusban tapasztalt hőhullámot a globális felmelegedés tette ilyen erőteljessé a tudósok szerint.

Nyugat-Európában és Amerikában igen szélsőséges hőhullám tombol. Nagy-Britanniában 1976 óta nem volt ilyen meleg a június, míg Franciaországban a legmelegebb júniusi estét tapasztalhatták meg az ott élők, 21-én éjszaka, amikor is 26.4 fok volt az országos átlaghőmérséklet. Ugyanezen a napon Londonban 34.5 fokot mutattak a hőmérők, ami 40 év óta a legmelegebb júniusi nap volt az Egyesült Királyságban. Hollandiában ez a hónap volt a valaha volt legmelegebb, míg Svájcban 1864 óta a második legmelegebb. Júniusban a kontinens nyugati részén mért átlaghőmérséklet 3 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokottnál.

A kutatók összehasonlították a mostani időjárást, illetve lemodellezték azt, hogy milyen lenne a globális klíma az ember beavatkozása nélkül. Az eredmény lesújtó volt: az ember tevékenységének köszönhetően 10x nagyobb esély van hirtelen hőhullámok és nagy forróságok kialakulására. Ráadásul a felmelegedés üteme még a tudósok számításait is túlszárnyalja.

A portugáliai erdőtüzek és a spanyolországi valamint amerikai hőhullám mind nagyon jól bizonyítják az emberi tevékenységek és a klímaváltozás drasztikus alakulása közötti kapcsolatot. Arra is kitértek, hogy a mostani számítások szerint a déli országokban 40x nagyobb az esély egy-egy kiugró hőmérsékleti értékre, hőhullámra. A tudósok szerint ez az adat folyamatosan rosszabb lesz, ha nem teszünk valamit a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének érdekében.

Amennyiben nem tudjuk csökkenteni a kibocsátást, akkor a mostani extrém meleg 2050-re normálissá válik majd és a hőhullámok ennél sokkal erőteljesebbek lesznek.

Forrás: bbc.co.uk

Borítókép forrása: inquisitr.com

Hozzászólások