A globális felmelegedés a kávét is veszélyezteti

A globális felmelegedés a kávét is veszélyezteti

2017-06-20

A globális felmelegedés kellemetlenül érintheti a kávéfogyasztókat, hiszen rosszabb ízű, gyengébb minőségű, ám mégis drágább kávékat kell majd fogyasztaniuk. A termelőket azonban ennél sokkal súlyosabban érinti a probléma.

 

A globális felmelegedés hatására csökkennek a termőterületek, ami legjobban az igazi minőségi arab kávé hazáját Etiópiát veszélyezteti. Ezen kívül Közép-Amerika egyes országai, főként Brazília is veszélyben van. Az elmúlt 35 évben a fogyasztás a duplájára nőtt, és már harmadik éve több a fogyasztás mint a termelés. Ezt eddig még csak azért nem követte jelentős áremelkedés, mert a raktárak tele voltak, most azonban azok is kezdenek kifogyni.

A hosszútávú előrejelzések szerint csak Brazíliában 2050-re 60%-al fog csökkenni a kávé termelésére alkalmas területek nagysága. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a helyzet még csak rosszabb lesz, hiszen a kávét nem csak az éghajlatváltozás, de a betegségek, a kártevők illetve a folyamatos munkaerőhiány is veszélyezteti. Az árak ennek megfelelően emelkedni fognak, és a legjobb minőségű kávékat fogja a legjobban befolyásolni.

A legnagyobb veszélyben: Etiópia

Az előrejelzések szerint Etiópia kávétermelésre alkalmas területei az évszázad végére több mint 60%-al csökkenhetnek. Ennek oka az évszázad végére jósolt plusz 4 Celsius fokos hőmérséklet-növekedés, ami akkor következik be, ha nem csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Még a derűlátóbb előrejelzések szerint is az etióp kávéültetvények nagysága 55%-al csökkenni fog 2100-ra.

etiópia kávétermő területek
Forrás: bbc.co.uk

A kávé 15 millió etióp megélhetését biztosítja, ami az ország népességének 16%-a. Az ország keleti felén élő termelők, ahol a globális felmelegedés a legjobban befolyásolja a termést, már az utóbbi években is rengeteget panaszkodtak, hogy egyre jobban csak szenvednek és egyre kevesebb a termés. Sokan már a családjukat is alig tudják eltartani.

A kutatók szerint azonban van megoldás a problémákra, a kávétermő területek áthelyezésével, az erdők védelmével és újratelepítésével megvédhető, sőt növelhető is a kávétermelésre alkalmas terület nagysága.

Brazília: a világ legnagyobb kávétermelője

 

Nem Etiópia az egyetlen, akit ennyire súlyosan érint a klímaváltozás, Brazíliát is keményen sújtják a felmelegedés hatásai. Az elmúlt 3 évben folyamatosan az átlagosnál sokkal kevesebb menyiségű eső esett, amit a növények igencsak megszenvedtek.

A hőmérséklet 3 fokos növekedésével és az évi csapadékmennyiség 15 %-os csökkenésével a két legnagyobb kávétermelő államban a kávétermelésre alkalmas területek aránya a 70-75 %-ról 20-25%-ra csökken. Az elmúlt évek voltak a legszárazabbak Braziliában és a szárazság pont a kávétermelő vidékeket sújtotta a legjobban.

brazil aszály
Forrás:bbc.co.uk

A helyzet annyira súlyossá vált, hogy a kormány már a kávé importálásán gondolkodott, de a gyártók nyomására ezt az ötletet elvetette. Az elmúlt időszakban a kávé öntözésére szolgáló víztározók is üresek maradtak, a hatóságok pedig korlátozni kezdték az öntözést.

Egyetlen komoly aszály még nem tulajdonítható ugyan a klímaváltozásnak, de a folyamatos felmelegedés és az aszályok hatalmas kihívás elé állítják az egész kávéipart. A globális felmelegedésnek köszönhetően az ilyen időjárási események egyre gyakoribbak lesznek és a hatásuk is erőteljesebb lesz.

A technológia lehet a megmentő

 

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet , hogy annak ellenére, hogy az említett két országban hatalmas problémák alakultak ki, mégis van néhány olyan ország, ahol rekordtermést könyveltek el. Ez a növekedés az erdőirtásnak köszönhető, így nyernek új termőföldeket a helyiek.

Brazília azonban másik utat választ és a modern technológia segítségével próbál megoldást találni. Nagy segítségükre van az, hogy 2014-ben az arabica kávé teljes genomja ismertté vált, így könnyebb a meleget jobban tűrő fajták kiválasztása. Ezen kívül egy újfajta növénytermesztési programon is dolgoznak a kutatók annak érdekében, hogy növeljék az arabica fajták sokszínűségét, és így váljanak ellenállóbbá a meleggel szemben.

Forrás: bbc.co.uk

Borítókép forrása: coffeelands.crs.org

 

Hozzászólások