A Föld legidősebb élőlénye

A Föld legidősebb élőlénye

2017-06-13

A tiszavirág egy napot él, az ember ha szerencsés körülbelül egy évszázadot, de mi a legidősebb élőlény most a Földön? Nem egyszerű a kérdés, de a tudósok folyamatosan keresik rá a választ.

Közismert tény, hogy a fák tovább képesek élni, mint az állatok vagy az emberek. A fák kormeghatározásának legegyszerűbb, mindenki által ismert módja az évgyűrűk megszámolása. Ez a folyamat a dendokronológia, azonban ez nem működik minden fajnál. Ráadásul a vizsgálatához ki kellene vágni a fát. A szakemberek az évgyűrűk vizsgálatához már nagyon régóta egy speciális fúrót használnak, ami mintát vesz a fából anélkül, hogy a végzetes sérülést okoznának.

Egy az Egyesült Államokban működő kutatócsoport listát tart fent a világ legöregebb fáiról:

  • Van egy 2222 éves szent fügefa Srí Lankán.
  • Chilében van egy 3627 éves patagóniai ciprus, ami ugyanolyan idős mint a Stonehenge.
  • A kalifornia Fehér-hegységben lévő simatűjű szálkásfenyő a Matuzsálem-fa 4850 éves.
  • A legidősebb pedig ugyanúgy a Fehér-hegységben lévő szálkásfenyő, ami a mintavételek alapján 5067 éves lehet.

Ez a fa megélte a Római Birodalom felemelkedését és bukását, illetve az egyiptomi piramisépítésekkor már élt. De mégsem ez lehet a legidősebb élőlény a Földön!

Utah államban található egy rezgőnyárfa-erdő, melynek a kutatók a Pando nevet adták, aminek jelentése "Terjeszkedem". Ennek az az oka, hogy az erdőben található mind a 47.000 fa egy gyökérről nő, egy a genetikai állományuk, azaz klónok. A kutatók ennek az "élőlénynek" a korát körülbelül 80.000 évre teszik, de ez egyes becslések szerint sokkal több is lehet. Így nemcsak a világ legidősebb élőlénye díja pályázhat, de hatalmas kiterjedése ( 428,950 m2 ) és nagy súlya ( 6000 tonna ) a világ legnagyobb élőlénye is valószínűleg.

Pando
A Pando
Forrás: hobbyearth.com

A legidősebb állatok a hideg vízben élő Antarktiszi üvegszivacsok lehetnek, melynek korát a kutatók 15.000 évre becsülik.

Azonban mivel a Pando és az üvegszivacsok életkora eddig csak becsléseken és következtetéseken alapul, nincs hivatalos és megbízható mérés, ezért hivatalosan még a szálkásfenyők a Föld legidősebb élőlényei.

Forrás: bbc.co.uk

Hozzászólások