A egyetemkezdés nehézségei: így éld túl az első évet

A egyetemkezdés nehézségei: így éld túl az első évet

2016-08-03

Először is mindenkinek gratulálunk, akit felvettek az egyetemre! Ez hatalmas dolog, rengeteget kellett érte dolgoznotok, hogy eljussatok ide. A valódi megpróbáltatások azonban még csak most jönnek. Az életetek sokat fog változni és a szüleitek már nem lesznek ott, hogy egyengessék az utatokat, így mindent saját magatoknak kell majd megcsinálnotok. Egyensúlyba kell hoznotok a mindennapi teendőket, a tanulást, az órára járást a bulikkal, tehát be kell tudni osztani az időtöket úgy, hogy mindent el tudjatok végezni. Ehhez adunk most tippeket és várjuk személyes élményeiteket!


A felvételi pontok kikerülése után a nyár átcsap igazi bulivá: kiderül, kit hová vettek fel, mindenki rátalál a csoporttársaira, ismerkedik. Nehéz elhinni, de ekkor életre szóló barátságok köttetnek, amelyek nem csak az egyetemi évek alatt szolgálnak majd mankóként, de még hosszú-hosszú évekig. Aztán jön a gólyatábor, amikor mindenki a másik segítségére van utalva: igazi csapatmunka az egész. Itt azonban az is kiderül, hogy kikkel kell majd megküzdeni az egyetemi évek alatt. Mert innentől az egyetemen mindenki a másik konkurense lesz, még ha ezt nem is sokan vallják be.

Az első egyetemi napokon nagyon kellemes lesz az újonnan szerzett ismerősökkel találkozni a kampusz még ismeretlen épületei, termei és folyosói között bolyongva. Ekkor sokan írnak kritériumteszteket, amelyek eldöntik majd, hogy melyik órát milyen szinten lehet felvenni, illetve hogy kinek kell felzárkóztató órákra járni. (Ha rám hallgattok, megnézitek az elvárásokat és kicsit gyakoroltok is, mivel később ezeken komoly kreditek múlhatnak.)

Az első két hét még a "beszokás" időszaka, azonban érdemes résen lenni, hiszen a félév első óráin derül ki majd, hogy hogyan is zajlanak majd a számonkérések és mik az elvárások az egyes tárgyaknál. Figyelj oda arra, hogy annak ellenére, hogy ezek a hetek még úgy tűnik nem szólnak semmiről, már komolyan kell venned a tanulást, hiszen, ha nem tartod a tempót az oktatóiddal, akkor az első ZH hetén már komoly gondokba ütközhetsz, nem beszélve a vizsgaidőszakról! Hogy is osszuk be tehát az időnket?

1. Írj listát a teendőkről, készíts időbeosztást!

A teendők lista összeállításánál az összes dolgot írd fel, amit meg kell csinálnod, így biztosan nem felejtkezel meg semmiről. Ráadásul a diákok hajlamosak a dolgokat addig halogatni, amíg már majdnem késő, így ha minden rajta lesz a listádon, garantáltan érezni fogod, hogy körmödre égnek a teendők. A fontos dolgokat mindig vegyük előre, ilyen például a tanulás, a beadandók megírása, az esetleges házik elkészítése. Aztán persze jöhet a szórakozás is, de csak akkor, ha már végeztünk a többi teendővel.  

Az egyes faladatoknál érdemes megbecsülni az időt, ami alatt képes vagy elvégezni az adott teendőt, ezzel is egyszerűsítve a dolgaidat, mivel így könnyebben átláthatod, hogy mire akad időd mondjuk egy lyukas órában. Mindig tartsd észben, hogy egy teendő általában több időt vesz majd igénybe, mint ahogy te elsőre számítanál rá. Az időbeosztást pedig a naptáradban vagy a mobilodon is tárolhatod, a lényeg, hogy minden nap elvégezd a benne foglalt feladatokat.

2. Alakíts ki egy napi rutint!

Amennyiben lehetséges, kelj minden nap ugyanakkor. Ez nagyon sokat segít az egészségednek és állóképességednek. Nem számít, hogy nincs első órád, ebben az időben elmehetsz bevásárolni vagy készülhetsz a másnapi óráidra. A lényeg, hogy ne lustálkodd el a napot! Figyelj arra is, hogy eleget aludj, mivel semmi sem fog igazán jól menni, ha fáradt vagy. Napi 7-8 óra alvásra egy 18-23 évesnek még bőven szüksége van!

3. Legyen időd tervezni!

Mindig hagyj napi fél órát gondolkodni azon, milyen teendőket kell elvégezned. A legjobb, ha a nap végén megnézed, hogy elvégeztél-e mindent és átgondolod a másnapi teendőket. Így biztos nem marad ki semmi a szórásból. Mielőtt pedig leülnél tanulni, oszd a tananyagot is részekre, döntsd el mekkora az az anyagrész, amit aznap mindenképp meg kell tanulnod és hogy mekkora mennyiség után tarthatsz majd szünetet, így a tanulás is igazán hatékonnyá tehető, a lényeg, hogy mindig szigorú legyél magadhoz és hűséges az időbeosztásodhoz!

4. Kapcsolj ki és mozogj!

Egyre több kutatás szól arról, mennyire káros az ülő munka, a tanulás pedig abszolút ebbe a kategóriába tartozik, így nagyon fontos, hogy mindig iktasd be a programodba a mozgást is, ha máshogy nem megy, vegyél fel kötelező testnevelés órát. Ez kitisztítja a fejed és jobban fog menni a tanulás is.  A csapatsportokra pedig járhatsz az új barátaiddal együtt is, így még inkább csapattá kovácsolódhattok.  Az edzés után persze jöhet egy sör, vagy egy jó hangulatú kajálás a többiekkel.

Az esti bulikkal azonban érdemes csínján bánni, mivel másnap is garantáltan lesznek órák, amelyekből ugyanúgy le kell majd vizsgáznod. Az egyetemen pedig már csütörtök este kezdődik a buli, így a pénteki napon sokan nem jutnak el az óráikra.

5. Relax

Néha ülj le egy nyugis helyre egy fél órára és gondolkodj el azon, hogy ott tart-e az életed, ahol egy éve tervezted, és hogy jól mennek-e a  dolgaid, boldog vagy-e. Ha a válasz nemleges, változtass minél hamarabb, mivel egy-két félévnyi "lógás" komoly időt vesz el az életedből, arról pedig nem is beszélve, hogy mennyibe kerül a tandíj, ha csúszol, vagy képzést váltasz.  Érdemes előbb rádöbbenni a hibákra, mint később!


Kérlek Titeket, írjátok le a saját tapasztalataitokat is, segítsük így a gólyák életét! Az esetleges spoilerekért és csipkelődésért a felelősséget vállaljuk, később majd megköszönitek, hogy ilyen kendőzetlenül őszinték voltunk hozzátok, mert ez egy jó kezdést jelenthet a diplomához vezető úton, amelynek a végén repülhetnek a sapkák, mint a képünkön.

(Ez a beszámoló a cikk írójának személyes tapasztalatait írja le, aki amiatt, hogy nem volt biztos a dolgában 2 évvel hosszabbította meg a Bsc diplomájának megszerzési idejét, és a mai napig nagyon bánja, hogy az első évet nem vette komolyan. A szereplők és a helyszínek a képzelet szüleményei, egyezést nem érdemes keresni. Anya, ha esetleg olvasnád, én esküszöm, hogy mindig bejártam pénteken órákra, amikor csak bírtam...)
 

Borítókép forrása: eduline.hu

Hozzászólások