A bölcsőhalál elkerülhető- tippek szülőknek, specialistáktól

A bölcsőhalál elkerülhető- tippek szülőknek, specialistáktól

2016-10-27

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége a napokban újabb jó tanácsokkal látta el a még gyakorlatlan, vagy tanulni vágyó szülőket azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell biztonságosan altatni a csecsemőt ahhoz, hogy a szülők is nyugodtan aludhassanak, és ne történhessen baj a picivel.

Közös szoba, nyugodtabb alvás

A legfrissebb információk alapján, amit a napokban közölt a Gyermekgyógyászok Szövetsége, a kisbabáknak egy éves korukig a szülőkkel egy légtérben kell aludnia, de nem ugyanazon a felületen, tehát nem a szülői ágyban. A Szövetség a közleményét minden 5 évben kiadja, megújítva azt a legújabb kutatási eredmények alapján.

"Ismét megtudtunk olyan apróságokat, amik arra sarkalltak minket, hogy kiadjuk a legújabb ajánlásainkat a szülőknek azzal kapcsolatban, hogyan érdemes a csecsemőket altatni"- mondta a Huffington Postnak a kutatások vezetője, Lori Feldman-Winter professzor

Az ajánlásokban az áll, hogy elengedhetetlen, hogy az újszülött 6 hónapos koráig a szülei közelében aludjon, mivel a bölcsőhalálból (SIDS) adódó tragédiák 90 százaléka ebben az időszakban következik be, míg a maradék 10 százalék 6 és 12 hónapos kor között történhet. A hirtelen halál okát nem lehet megállapítani, általánosan elfogadott tény, hogy az apróságok elfelejtenek levegőt venni, mivel légzőközpontjaik még nem működnek annyira biztosan, tehát erre elég nagy esély van. Az is egy elmélet a betegség szempontjából, hogy a betegségben szenvedő babák fejletlenebb légzőközponttal születnek

Persze van megoldás, a légzésfigyelőket erre fejlesztették ki: amennyiben észlelik, hogy a baba nem lélegzik, elektromos impulzusokat bocsájtanak ki, ezzel kibillentve őket a nyugalomból, ami remélhetőleg lélegzetvételre készteti a kicsiket.  Persze a kütyük többsége sípol is, ha valami rendelleneset tapasztal, így karjainkba vehetjük a csecsemőket, és ha nem reagálnak, paskolhatjuk hátukat, illetve hívhatjuk azonnal a mentőket. A kicsiket rázogatni nem szabad, mivel csigolyáik nagyon érzékenyek és ettől akár el is törhetnek.

A közös szoba azért is jó ötlet az első időkben, mert a szülőknek így könnyebb odalépni a csecsemőért etetési időben és könnyebben ellenőrizhetik a kicsi hogylétét is, ráadásul a bölcsőhalál esélyét is felére csökkenti ez a megoldás. 

Amit mindig érdemes betartani:

1. A babákat mindig fektessük a hátukra alváshoz

Amíg a csecsemő el nem éri az egyéves kort, alváshoz mindig fordítsuk a hátára− tanácsolják a szakértők. Azt is megemlítik a tanulmányban, hogy a babákat semmiképp sem szabad az oldalukra fordítva altatni, mivel így nagyobb az esélye, hogy elfekszik az egyik nyaki erüket, vagy hátracsúszik a nyelvük, ezek pedig mind növelik a SIDS esélyét.

2. A kicsiket nem szabad párnák közt altatni és kemény matracot kell választani számukra

Annak ellenére, hogy a babák számára készült formatervezett termékek elvileg a kicsik biztonságát és kényelmét szolgálják, párnákkal körbe rakni a babát felelőtlenség, mivel ezeket magára húzhatja és megfullaszthatja magát velük. Amennyiben a kiságy rácsait el akarjuk takarni, nehogy beléjük akadjon a pici, használjunk a rácsokhoz köthető, speciális védőhuzatot. Szakértők szerint a játékoknak sincs semmi keresnivalója a kiságyban, legalábbis az első évben: ezekből is bármikor letörhet vagy leszakadhat egy darab, ami könnyen az apróságok torkára csúszhat, fulladást okozva.

3. A csecsemőket legalább 6 hónapos korukig szoptatni kellene

A szakértők azt találták, hogy a csecsemők, akiket anyatejjel táplálnak, jóval egészségesebbek és kisebb eséllyel éri őket a bölcsőhalál. Persze azt is tudjuk, hogy nem mindenki tudja maga táplálni a gyermekét, ekkor jó lehetőséget jelent az, ha a védőnőnktől tanácsot kérünk, hogyan juthatnánk anyatejhez a központi ellátóból.

baby
A babát altassuk háton 1 éves koráig!
Forrás: newkidscenter.com

4. Az újszülöttet az anyuka kell, hogy a kezében tartsa az első pár órában

Az anyának és az újszülöttnek az tesz legjobbat az első órákban, ha bőr-bőr kapcsolatot létesítenek, tehát az anyuka a csupasz mellkasára fekteti a csöppséget: így alakul ki a legmélyebb kötődés. Újabban ezt a módszert alkalmazzák koraszülöttek esetében is a legelső vizsgálatok után, mivel ez segít stabilizálni a babák testhőmérsékletét és vércukorszintjét, továbbá a szívdobogás, amit 9 hónapon át hallgattak, megnyugtatja őket. 

5. A szülők saját ágyukban nyugtassák és etessék a babát, ne karosszékben

Az ajánlások ugyan tiltják, hogy a szülők egy ágyban aludjanak a gyermekükkel, de az azért nem tiltott, hogy a kicsit a szoptatások és a megnyugtatás, elaltatás idejére saját ágyukba vigyék, mivel a régebben erre használt karosszékek veszélyesek lehetnek a kicsik számára. A szülők is gyakran elalszanak gyermekeikkel együtt, így a szülői ágy jóval nagyobb biztonságot nyújt a gyermeknek, mint egy fotel vagy karosszék.  A fotelben a babát könnyebben kiejtheti a szülő a kezéből, illetve jóval nagyobb lehet a bölcsőhalál kockázata így, mint ha a pici az ágy egyenes felületén landol: tehát a szoptatás idejére szedjük le a szülői ágyról a veszélyes párnákat és más, veszélyes tárgyakat, illetve ha a baba elaludt, tegyük vissza a saját helyére, mivel ott a legbiztonságosabb neki.

6. Kérdezzük az orvost, ne az internetet!

Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy tudjuk, melyik termék a legbiztonságosabb csöppségeink számára, inkább kérdezzük az orvost, főleg ha légzésfigyelőről van szó. Vannak jó termékek, ám egyikről sem bizonyosodott még be, hogy tényleg csökkenti a bölcsőhalál  kockázatát, így egyiket sem ajánlja kifejezetten a Gyermekgyógyászok Szövetsége. A háziorvosunk azonban biztos tud ajánlani egy kiváló terméket erre a célra.

A tanácsokat érdemes betartani, mivel így megnövelhetjük kisbabánk biztonságát és ez által nyugodtabbak lehetünk. Egy légzésfigyelő és egy bébiőr beszerzése is ajánlott, így sokkal biztosabb, hogy gyermekünk jól van, még akkor is, ha éppen nem állunk a kiságy mellett.

Borítókép forrása: medicalnewstoday.com

Hozzászólások