A 10 legjobb szülői szabadságot biztosító ország

A 10 legjobb szülői szabadságot biztosító ország

2016-08-24

Amerika mondhatni sok szempontból nagylelkű, azonban ha szülői szabadságról van szó, nem éppen az éllovasok közé tartozik. A világ 196 országából csak négyben nincs hivatalosan törvénybe foglalt szülői szabadság, és ebből az egyik az USA. A soron következő országok azonban előtérbe helyezik az újdonsült szülőket, és nemtől függetlenül nagylelkűen biztosítanak számukra fizetett szabadságot és támogatást.

Ha te is családot szeretnél alapítani, akkor nem éppen hátrányos, ha az alábbiak közül valamelyik országot nevezed otthonnak:

Finnország

A várandós kismamák már a kiírt szülési időpont előtt 7 héttel megkezdhetik fizetett szabadságukat. A kormány ezen felül még 16 fizetett hetet biztosít az újdonsült anyának, attól függetlenül, hogy esetleg még tanuló, vagy munkanélküli státuszban van. Az ország az apáknak is nyújt 8 fizetett hetet.

A gyerek amint betöltötte a 3. életévét a szülők megoszthatják az idejüket otthon és a munkában, ez a gyermek 2 osztályos koráig tart.

Dánia

Dániában a kormány 18 teljesen fizetett hetet biztosít az anyának. 4-et a szülés előtt, 14-et pedig utána. Az apák is kivehetnek a 14-ből kettő egymást követő hetet. Ettől kezdve a szülők egy 32 hetes periódust oszthatnak szét úgy, ahogy nekik tetszik. Ezt további 14 héttel toldhatják meg, ha valamelyikük, vagy a gyermek beteg. A törvény szerint a kormány fedezi az 52 hetes fizetést, igaz nem teljes összeggel.

Svédország

Az új szülők Svédországban 480 nap szabadságra jogosultak, a teljes fizetésük 80%-nak értékében. Ebből 14 hét csak az anyáké, utána úgy váltják egymást a felek, ahogy szeretnék. Svédország egyedülálló abban, hogy az apák is kapnak 90 nap fizetett szabadságot, ami csak nekik van fenntartva. Ezt azért adják, hogy ebben az időszakban erősödjön az apa és a gyermek közötti kötelék.

Belgium

A belga anyák 15 hét szülői szabadságot kapnak, a gyermek születése előtt 30 napot, amikor a fizetésük 80 %-át kapják meg, majd a további időre 75 %-ot. Az apáknak 10 nap jár, ebből három nap 100%-os fizetéssel, a maradék hétnél már csak 82%-al, amennyiben azt a baba születése utáni első 4 hónapban veszik ki.

Ha szeretnék az anyák a 15 hét helyett 8 hónap részmunkaidőt is választhatnak.

Izland

A boldog izlandi szülők egyedülálló 9 hónapos fizetett szabadságot kapnak. Ez három hónapos periódusokra van osztva. Az első 3 hónap az anyáé, az apának is van 3 hónapja, majd az utolsó 3 hónapot egymás között felosztják. A szigorítás itt annyi, hogy nem cserélgethetik egymás között a heteket. A kormány itt is arra törekszik, hogy mindkét szülő tudjon időt tölteni a gyerekével.

Mindkét szülő a fizetésének 80%-át kapja meg, mikor otthon van.

Szerbia

Az anyák szülés után 20 hét teljesen fizetett szabadságot kapnak. Ezután további egy évet lehetnek még otthon, azonban idővel a kompenzáció egyre kisebb lesz. Az első 26 hétben 100%-ot kapnak meg a fizetésükből, majd a 27-39-ig hétig  60%-ot, a maradék időre pedig 30%-ot.

Az apák egy hét teljesen fizetett szabadságra mehetnek el.

Norvégia

A norvég rendszer rugalmas és nagylelkű. Az anyák 35 teljesen fizetett hétre, vagy 45 hét 80%-ban térített szabadságra mehetnek el, az apák pedig maximum 10 hétre, a feleségük bevételének függvényében. A szülők együtt még egy 46 hetes teljesen támogatott, vagy egy 56 hetes 80%-ban támogatott időszakot vehetnek ki.

Magyarország

A magyar anyák egy 24 hetes fizetett szabadságot kapnak, ami szülés előtt 4 héttel kezdődik. Ebben az időszakban fizetésük 70%-át kapják meg. Az apáknak csak egy hét jár. A 24 után, további 156 hetet biztosítanak a szülőknek, amit feloszthatnak egymás között. 104 hétig a fizetésük 70%-át kapják meg, a maradék idő pedig általány alapján van számítva.

Észtország

Észtországban az anyák 140 hét teljesen fizetett szabadságra jogosultak, ami 30-70 nappal a várt „érkezési idő” előtt kezdődik. Az északi országokhoz hasonlóan a kötődés kialakulása miatt az apák is 2 hetet kapnak, ha szeretnének még a szülés előtt is kivehetnek napokat. Miután az anya szabadsága lejárt a szülők közösen további 435 nap fizetett szabadnapra jogosultak, amikor a járandóságot a kettejük fizetéséből számolják.

Litvánia

Az északi országok nagyon nagylelkűek, azonban Litvánia mindegyiknél jobb. Az újdonsült mamák 18 hét teljesen fizetett szabadságot kapnak, míg az apák 4 hetet. Ezen felül közösen 156 hetet oszthatnak még fel egymás között. A közös résznél a szülők eldönthetik, hogy hogyan kapják a támogatást. Az első 52 hétben a fizetés 100%-a vagy 70%-ot az első 104 hétben. A kezdeti nagylelkűségért cserébe a hátralevő hetekben már nem kapnak támogatást.

A borítókép forrása: pixabay.com

Hozzászólások