7 ok, amiért Hollandia a jövő országa

7 ok, amiért Hollandia a jövő országa

2016-09-06

A napokban készült egy összeállítás arról, hogy mi az a hét dolog, amiben a világnak követnie kellene a hollandokat, de legalábbis megpróbálni lépést tartani velük, lássuk tehát, mik ezek a dolgok!

1. Nincsenek kidobott állatok

bicikliut
SolaRoad
Forrás: brightside.me

Nemrég a holland hatóságok megerősítették, hogy náluk egyetlen otthontalan macska vagy kutya sincs, így a menhelyekre sincs szükség. Ezt ráadásul úgy érték el, hogy egyetlen állatot sem altattak el, vagy ártottak nekik. Az állatok jólétének biztosítása érdekében a hollandok szigorú szabályokat fogadtak el, kitérve azok bántalmazására is.

2. Megvalósult az első napenergiát termelő bicikliút

A SolaRoadnak nevezett projekt az Akadémia, a kormány és a privát szféra összefogásával valósult meg, első szakaszát 2025-ben adták át. Az út most még csak 100 méter hosszú, de nem is ez a lényeg: a világ ebben látja a jövő útjainak megvalósulását. A lényege pedig az, hogy a bicikliút által összegyűjtött energiával oldják meg az utcák világítását és az elektromos eszközök, többek között az autók töltését is.

3. 50 méterenként van töltőállomás az elektromos autókhoz

Magyarországon egyelőre jó, ha 50 darab töltőállomás van, nemhogy 50 méterenként legyen az elektromos autókhoz töltési lehetőség. A hollandok nagyon okosan próbálják rávenni az ország lakóit arra, hogy adják fel a gázolaj- és dízel hajtotta autóikat és vegyenek helyette elektromosakat, amelyek ingyenesen tölthetőek az utcán. Ezzel pedig mindenki jól jár: csökken a káros anyag kibocsájtás, jobbá válik a levegő és olcsóbbá a közlekedés. Nálunk vajon mikor lesz ilyen?

4. Van egy város, ahol senkinek sincs autója

autómentes város
Város, autók nélkül
Forrás: thecityfixbrasil.com  

A holland Houton nevű városban senki nem rendelkezik autóval, ezért kikiálhatjuk a világ legbiztonságosabb városának is. Még a '80-as években indult a mozgalom: a 4000 lakos egyhangúan úgy határozott, hogy nincs szükségük autókra a városban, helyette kerékpározni fognak. (Ez egyébként is nagyon jellemző a hollandokra, mindenki rengeteget biciklizik, mivel máshogy elég nehézkes eljutni A pontból a B pontba.) Azóta pedig mindenki hozzászokott már a napi kerékpározáshoz, így senkinek nem hiányoznak az autók.

5. Betiltják az autókat, amik nem elektromosak

Hollandiában 2025-től már nem lesznek elérhetőek a benzin és dízel autók, addig pedig úgy kárpótolja az állam a már egyébként is elektromos autóval rendelkezőket, hogy nekik nem kell fizetniük a motoros járművekre kivetett adókat. Ezáltal pedig egy elektromos autót 15000 euróval olcsóbban lehet megvásárolni.

6. Nincs szükség börtönökre

vadátkelő
Csodás vadátkelők
Forrás: brightside.me

Hosszú évekkel ezelőtt a holland kormány komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy visszaszorítsák a bűnözést. Az intézkedések pedig nagyon sikeresnek bizonyultak: 2009 óta 19 börtönt tartanak zárva, mivel egyszerűen annyira kevés a rab, hogy ezekre nincs szükség. A statisztikák szerint egyébként 10.000 lakosra 163 bebörtönzött jut, amely világátlagban hihetetlenül kevés.

7. Vadterelő sétányok

Ugyan nálunk is vannak az autópályák fölött vadátkelő helyek, ezek azonban meg sem közelítik a holland létesítményeket, melyek valódi erdő érzetét keltik, így az állatoknak fel sem tűnik, hogy az út egyik oldaláról átkeltek a másikra.

Az összeállítás alatt egyébként rengetegen kommentálták azt, hogy nagy kedvük lenne Hollandiába költözni. Ezzel mi is így lennénk a szerkesztőségben, ha nem lenne folytonos a szél- és az esőzés arrafelé.

Bortíókép forrása: brightside.me

Hozzászólások