4 napos munkahét, bizonyították, megérné!

4 napos munkahét, bizonyították, megérné!

2016-03-25

Valószínűleg mindenki gondolta már úgy péntek reggel, hogy neki ma már nincs kedve dolgozni vagy iskolába menni, inkább töltené az időt kirándulással, házimunkával, főzéssel, szóval a hétvégi teendők előrehozásával. Vajon mit okozna, ha csak 4 munkanapból állna egy hét?

Az Egyesült Királyságban egy vezető közegészségügyi szakember hívta fel a döntéshozók figyelmét a négynapos munkahét létjogosultságára, melyről a The Guardian számolt be. John Ashton professzor szerint ez segítene enyhíteni a mentális és fizikai egészségügyi problémákat, valamint megoldást jelentene a munkanélküliségi problémára is. Ráadásul a családoknak is több idejük jutna egymásra és több szabadideje is lenne az embereknek, amit például mozgásra fordíthatnánk. Így csökkenne az elhízottak száma is. Ha pedig kevesebb lenne az elhízott, kevesebb ember szenvedne a magas vérnyomástól, a szív-és érrendszeri betegségektől is.

Amennyiben 5 napról 4 napra csökkenne a munkahét, az segítene csökkenteni a munkahelyi stresszt, ezzel csökkentve a mindennapi stressz szintet, alvásproblémákat, mentális betegségeket, például a depressziót és a szorongást.

Világszerte komoly egészségügyi és gazdasági problémákat okoz, hogy nem létezik az egészséges munkamegosztás. Míg a lakosság komoly hányada túl keményen, több mint napi nyolc órában dolgozik, addig a társadalom jelentős része nem jut álláshoz, vagy csak részmunkaidős állást kap. A négy napos munkahét bevezetésével ez a probléma is orvosolható lenne.

Egyébként, ha belegondolsz, 4 nap alatt is ledolgozható lenne a munkahét, hiszen ha 4 napon át napi két órával tovább vagy bent, akkor máris megvolt a teljes munkaheted… Te is sokat túlórázol? Akkor ez szinte fel sem tűnne, így mégis egy nappal hosszabb lenne a hétvége, ami azért nagyon jól tud esni az embernek.

Ashton professzor szerint a négynapos munkahét bevezetésére a következő 10-20 évben sort kell keríteni, nemcsak Angliába, hanem egész Európában. Persze nem véletlen, hogy éppen egy brit szakember fejéből pattant ki a négynapos munkahét ötlete: Európában az Egyesült Királyságban dolgozók munkaideje számít az egyik leghosszabbnak.

Hozzászólások