15 hiba, amit elkövethetünk a mosás során

15 hiba, amit elkövethetünk a mosás során

2016-11-22

A ruháink tisztán tartása nagyon fontos, hiszen az emberek az alapján ítélnek meg minket első látásra, hogy hogyan is nézünk ki. A mosási folyamat azonban nem olyan egyszerű, ha valakinek még nincs gyakorlata benne, könnyen elkövethet olyan hibákat, amik igazi ruhakatasztrófákhoz vezetnek. Annak érdekében szedtük össze tippjeinket nektek, hogy ilyesmi ne történhessen és a ruhák mindig tökéletesek és patyolat tiszták lehessenek.

 

1. Szortírozás: nem csak a színek számítanak

Azt alapvetően mindenkit tudja, hogy a fehér ruhákat nem mossuk össze a pirosakkal és a feketékkel, de arra sokan nem fordítanak elég gondot, hogy az anyagok szerint is szortírozzák ruháikat. Pedig ez legalább olyan fontos! A gyapjú pulóvereket például nem érdemes mással összemosni, mert ezeket alacsony hőfokon kell tisztítani, és mert a belőlük kihúzódó szálak az összes többi ruhára is ráragadnak, ezáltal már nem csak a gyapjú cuccaink lesznek szúrósak, hanem az összes többi ruhadarabunk is. A polár vagy más néven fleece ruhákra is a külön mosás törvényét kell alkalmazni és a törölközőket sem szabad szintetikus anyagokkal egy adagban kimosni.

2. Folttisztítás, kíméletesen

Egy új lyukat találtál a ruhádon, ahol előtte foltot tisztítottál? Nem csoda, hiszen az emberek többsége nekiáll dörgölni a ruháit mosószappannal és csodálkozik, hogy később lyukat talál a helyén. A dörgölést mellőzni kell, bőven elég benedvesíteni a ruhákat és tenni rájuk egy kicsit a mosószappanból oda, ahol a folt van. A mosógép a többit majd elvégzi. Egyébként a foltos ruhákat elkerülendő, érdemes otthon Vanish folyadékot tartani, ez garantáltan mindent kihoz a szövetekből és olyan kupakja van, amivel bele is tudjuk dolgozni az anyagokba a mosószert, mégis kíméletes a ruhákhoz.

3. Mosószert csak mértékkel használjunk!

Tipikus hiba, hogy rá sem nézünk a mosópor vagy mosógél dobozára, csak öntünk belőle egy jó adagot az adagolóba, aztán elindítjuk a mosógépet. Ez komoly hiba, mivel ha túladagoljuk a mosószert, túl sok hab keletezhet a mosógépünkben. Ez pedig a gépnek sem jó és a ruhák sem lesznek tiszták, sőt talán még koszosabbá válnak, mint mielőtt beraktuk volna őket.

szort
A ruhákat szín és anyag szerint is szortírozzuk!
Forrás: home.bt.com

4. Zippzárak behúzva

Ezt szerintem senki sem tudja, de érdemes a zippzárakat minden mosós előtt behúzni, mivel ha a fogaik beleakadnak más ruhákba, azok könnyen elszakadhatnak a mosás közben történő súrlódástól.

5. A gombokat ki kell gombolni

Amennyiben a mosás előtt nem gomboljuk ki az ingereket és blúzokat, szinte biztos, hogy néhány gomb ki fog bújni magától és ettől a ruhák rendezetlenek és gyűröttek lesznek.

6. A fehérítővel is csínján kell bánni

A túl sok fehérítőszer roncsolja az anyagokat, így azok jóval kevésbé lesznek tartósak és könnyebben kilyukadnak majd. A fehérítőt egyébként otthon is előállíthatjuk magunknak, természetes anyagokból, így nem kell több száz forintot költeni rájuk és nem is szennyezzük vele a környezetünket.

A recept: egy pohár citromlében oldj fel egy kávéskanál szódabikarbónát, majd öntsd rá a ruhára, engedj rá annyi melegvizet, hogy ellepje és hagyd ázni 1-2 órán keresztül. Akik nem félnek az ecet hatásától, azzal is kiváló fehérítő hatást érhetnek el, de nem biztos, hogy a ruhákból olyan könnyen kimosható az ecetszag, amit azért érdemes fejben tartani. A függönyök fehérítéséhez is használjunk szódabikarbónát, egyszerűen csak öntsünk egy csomaggal a dobba a mosás kezdetekor és a szürke függönyeinkből a mosás és szárítás után gyönyörű, szinte újnak tűnő függönyök válnak.

7. Anyagok, amiket nem szabad mosógépben mosni

A fürdőruhákat, tornadresszeket és mezeket, amik elasztánból vagy spandexből készültek, soha ne tegyük be a mosógépbe! Ezeket egyszerűen mossuk ki mosószeres, hideg vízben kéz között. Ha mégis beraknánk őket, mindenképp állítsuk a mosóprogramot a kímélő funkcióra: ez egy rövidebb és hideg vizes mosás, ami nem árthat annyit ezeknek a ruháknak.

8. Szünet a mosások között?

Hallottunk már olyat, hogy valaki hagyja pihenni a mosógépét két mosási ciklus között, mert attól tart, hogy a gép túlterhelődik és tönkre megy. Ez egy legenda, amit meg kell, hogy cáfoljunk. Kifejezetten érdemes két mosást közvetlenül egymás után elindítani, amivel a gépünk a második mosásnál már biztosan teljesen tiszta, mert nem áll benne a víz napokig, ráadásul így nem is hűl le teljesen a gép, könnyebb a második programnál elérni a megfelelő hőfokot, ez pedig kíméli az elektronikát.

9. Ágyneműk

Sokan tisztítják a tollpárnákat- és takarókat is a mosógépben, ami érthető, mivel ezekben könnyen elszaporodnak az atkák, mivel szerves anyagokból épülnek fel. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ezeket kétszer kell egymás után kimosni, mivel így érhetjük el a maximális tisztaságot. Az első mosási ciklusnál tegyünk a mosógépbe öblítőt és mosószert, a második mosási ciklus pedig legyen az öblítés: így biztosan nem marad a mosószer a tollak között és sokkal lazább lesz a párnák és takarók szerkezete is ezáltal.

10. Elveszett zoknik

A ruhákat érdemes szétválogatni és először kimosni a zoknikat és a fehérneműket. Ha valaki nagyon precíz, a zoknikat már a szárításkor párba állíthatja: így a leszedéskor már csak össze kell őket gömbölyíteni és elrakni a szekrénybe. Így biztosan nem adunk a zoknimanóknak lehetőséget a támadásra.

11. Vízlágyítók

Az ország egyes pontjain tényleg kemény a víz, így a gépeinket kímélhetjük, ha vízlágyítókat használunk. A törölközők mosásához azonban nem szabad ilyen vegyszereket adagolni, mivel ez megszünteti az anyagok vízszívó képességét, ezáltal tönkreteszi a törölközőinket.

12. Hiba megtömni a mosógépet

Amennyiben túl sok ruhát rakunk a mosógépbe, az könnyen tönkremehet, mivel túlterhelhetjük a motorját. Ráadásul a ruhák sem lesznek túlságosan tiszták, mivel nem tudnak úgy elmozdulni egymáson, így a súrlódás nem mossa őket tisztára.

mosogep
Ne tömjük tele a gépet!
Forrás: ThriftyFun.com

13. Téli- és szélálló öltözet

Síruhák mosása esetén érdemes 3 teniszlabdát helyezni a dobba, ezek biztosan eltávolítják a habot a ruhákból. Ugyanez áll a szélálló viseletekre is.

14. Drága vegyszerek helyett házi kincsestár

A legtöbb takarítószernek, amit használunk, van természetes, a háztartásban is megtalálható kiváltója. Amennyiben sót adunk a mosáshoz, a ruhák kevésbé tűnnek majd fakónak. Krétával kiválóan lehet foltot tisztítani, mivel kalcium-karbonátból épül fel. A mosószappan lereszelve és meleg vízzel felöntve, majd leszűrve kíméletes mosószerként szolgálhat, így a babaruhák mosásához és a környezettudatos háztartásokban is nagyon hasznos lehet, hiszen a folttisztító hatása is kiváló. A citromlé fehérítésre és a ruhák puhítására is kiváló.

15. Mosógép katasztrófák

Amennyiben nem figyelünk eléggé mosógépünk tisztaságára, abban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, berozsdásodhat és ez az idő előtti tönkremeneteléhez is vezethet. A mosógépet soha ne tartsuk zárva, de ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor mindenképp várjuk meg, amíg megszárad, máskülönben a ruháink, bármennyi öblítőt és mosószert rakunk is hozzájuk, büdössé válhatnak, ami nagyon kellemetlen érzés. Évente pár alkalommal érdemes átmosni a mosógépet a külön erre a célra kitalált vízkőtelenítővel és zsíroldóval, amit például a dm-ben tudunk megvásárolni és tényleg filléres kiadás. Egyszer egy évben érdemes elindítani egy ecetes, 95 fokos mosást is, így biztosan ki tudjuk fertőtleníteni az általunk nem látható részeit is  gépnek.

Extra tippek a hőfokokhoz:

  • A fehérneműket, bugyikat, alsónadrágokat érdemes 60 Celsius-fokon mosni. A melltartók azonban kényesebbek a többi fehérneműnél, ezért ezeket 30-40 fokon mosd inkább.
  • A zoknik mosásához szintén a 60 fok az ideális, ezek ugyanis a szennyezettebb ruhadarabok közé tartoznak.
  • A törölközőket is érdemes 60 fokon tisztítani, mivel a bőrünkről rengeteg zsír- és bőr ragad beléjük, amin a baktériumok szívesen élnek, főleg a fürdőszobai nedves és meleg környezetben.
  • Minden pamut dolgot, ami nem ereszti a színét, így az ágyneműket is, érdemes 60 fokon mosni.
  • A blúzokat, ingeket célszerű 30-40 fokon mosni, különösen a műszálas darabokat, utóbbiak ugyanis magasabb hőmérsékleten könnyen besárgulhatnak.
  • A farmerekhez és a sötét ruhadarabokhoz elegendő a 30-40 fokos mosás.
  • A selymet sose tedd mosógépbe, csakúgy, mint a gyapjút. Mindemellett ezeket nem is szabad meleg vízzel mosni!
  • A piszkos, olajos konyharuha és a takarításhoz használt kendők, rongyok kimosásához 90 fokra lesz szükség.
 

Borítókép forrása: hazipatika.hu

Hozzászólások