10 dolog, amit a magabiztos emberek másképp csinálnak

10 dolog, amit a magabiztos emberek másképp csinálnak

2016-11-17

Azok az emberek, akik valóban magabiztosak, mindig feltűnőek: mindig segítenek azoknak, akik rászorulnak és inspirálnak másokat, így ismerjük fel őket. Henry Ford elhíresült mondása így szól: "Akár azt gondolod, hogy meg tudod csinálni, akár azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz!" Mik azok a tulajdonságok, amikkel a magabiztos emberek rendelkeznek és hogy tudjuk ezeket mi is elsajátítani?

A Melbourne Egyetemen indított legújabb kutatás Ford elméletét próbálta bebizonyítani, sikerrel. Az eredménye szerint a magabiztos emberek többet keresnek és gyorsabban előléptetik őket, mint bárki mást. Igen, ez a tulajdonság tényleg ennyit jelent!

Amit mi látunk, az azonban csak a külsőség: hogy innovatívak, hogy kimondják a gondolataikat és hogy folyamatosan új, nagyobb és jobb célokat tűznek ki maguk elé. A legjobb részt azonban kihagyjuk: nem tudjuk meg, hogy ők milyen szokások megváltoztatása által lettek ilyenek, nincs belátásunk a mindennapjaik színfalai mögé. Pont ezért, mi most betekintést engedünk a magabiztossághoz vezető tulajdonságok listájába, íme:

1. Mindig meggyőződéssel kell beszélni

A magabiztos emberek közös tulajdonsága, hogy ha kifejtenek valamit, azt nagy meggyőződéssel teszik. Nem mondják, hogy ...ööö.., sem azt, hogy nem vagyok benne biztos, de még csak azt sem mondja, hogy szerintem. Mindent ellentmondást nem tűrően állítanak, mivel tudják, hogy az emberek nem figyelnek rájuk, ha nem látszik rajtuk, teljesen meg vannak győződve szavaik igazáról, ezáltal pedig hitelesnek is tűnnek. A magabiztossághoz a megfelelő testtartás is hozzájárul, erről itt olvashattok.

2. Apró győzelmek

A magabiztos emberek szeretik kihívások elé állítani magukat és versenyezni. Minden erejüket bevetik még akkor is, ha csak egy aprócska versenyről van szó, amiben esélyük lehet felülkerekedni. Az ilyen erőpróbák éltetik őket. Az apró győzelmek pedig új androgén receptor épülését serkentik az agy azon részében, ami a motivációért és a jutalmazásért felelős. (Ez egyébként a ventrális striátum.) A receptorok megnövekedett száma érzékenyebbé teszi az embereket a tesztoszteron hatására, ami köztudottan növeli a magabiztosságot és a türelmetlenséget is fokozza: így az előttünk álló feladatok megoldására még motiváltabbak leszünk. Persze hiába az aprócska győzelmek, az agyi folyamatok lezajlása akár hónapokig is tarthat. Arról, hogy mi a közös a sikeres emberekben, régebbi cikkünk értekezik.

3. Az edzésekben áll a titok nyitja

Az Eastern Ontario Kutatóintézet statisztikái azt mutatják, hogy ha valaki heti két alkalommal eljár edzeni, legalább 10 héten keresztül, szociálisan, fizikailag és szellemileg is sokkal kompetensebbnek érzi magát, mint az edzések elkezdése előtt. Ráadásul a rendszeres testmozgás után sokkal jobbnak látták a testképüket és a önbecsülésük is magasabb lett. A pozitív testi változásokon kívül az emberek alapvető hangulata is jobb lett, mivel a mozgás endorfinokat szabadít fel, ezek hozták tehát a valódi változást.

4. A figyelmet nem szabad keresni

Az emberek visszataszítónak találják, ha valaki mindenképp a társaság középpontjában akar lenni. A magabiztos emberek jól tudják, hogy nincs annál kifizetődőbb taktika, mint hogy magadat adod. Ebbe ráadásul belebukni sem lehet, nem úgy, mint abba, ha valaki egy szerepet játszik el. A természetes kisugárzás vonzza az embereket és nem is ereszti a figyelmüket. Úgy tűnhet, hogy a magabiztos emberek mindig tudják, mit kell csinálni: ez pedig pont abból adódik, hogy mindig magukat adják, nem próbálnak meg más bőrébe bújni.

A magabiztos emberek, ha dicséretet kapnak, nem akarják az egészet magukénak tudni, mindig kiemelik, hogy kik voltak még a csapat tagjai, akik által létrejöhetett a sikerük. Ezzel kivívják az emberek tiszteletét és rajongását. A sikertelen emberek szokásairól korábbi cikkünkben számoltunk be.

5. Ne ítélj, hogy ne ítéltess!

A magabiztos embereknek nincs szüksége arra, hogy a padlóra küldjenek másokat a saját érdekeik érvényesítése érdekében. Jól tudják, hogy senki sem feddhetetlen és hogy mindenki ellen fel lehet hozni vádakat, amelyek persze általában meg is állják a helyüket. Másokhoz hasonlítgatni önmagunkat korlátoz, a magabiztos embereknek pedig nincs idejük arra, hogy mindenkit felmérjenek, akivel csak szemben találják magukat. Jól tudják, hogy ha egy helyzetet meg kell oldaniuk, akkor úgyis sikerülni fog, hiszen ez az egyik fő jellemzőjük: bíznak magukban.

6. A boldogság belülről fakad

A boldogság egy kritikus összetevő magabiztosság szempontjából, mivel ahhoz, hogy magabiztos lehess, elégedettnek kell lenned önmagaddal. A magabiztos emberek saját tudásukból és készségeikből táplálják elégedettségérzetüket és örömüket, így teljesen hidegen hagyja őket más emberek véleménye. Ez az alapja tehát annak a kiegyensúlyozottságnak is, amit folyamatosan érzékelhetünk részükről.

7. Jól kell tudni hallgatni

A markáns emberek szívesebben hallgatnak másokat, nem beszélnek annyit. Ez arra vezethető vissza, hogy nem érzik szükségét annak, hogy valamit bizonygatniuk kell. Az ilyen emberek tudják, hogy azáltal, hogy figyelnek arra, amit beszélgetőpartnerük mond, és még kérdeznek is a témában, abból sokkal többet profitálhatnak, mint az üres fecsegésből, magukról. Ahelyett, hogy arra figyelnének, milyen lehetőségeket nyit meg előttük egy interakció, inkább magára a folyamatra figyelnek, mivel ez sokkal élvezhetőbb és produktívabb tevékenység.

8. Vállaljuk a kockázatot

Amikor az öntudatos emberek felismernek egy lehetőséget, megragadják azt és el sem eresztik. Ahelyett, hogy azt kérdeznék maguktól, hogy mit is ronthatnak el, inkább azon töprengenek, mi állíthatná meg őket, miért ne csinálnák meg, amibe belefogtak? És véghez is viszik, olyan könnyedén, mintha semmi nehézség nem lenne az egészben. Ez pedig úgy lehetséges, hogy az energiáikat nem emészti fel a kétség, hogy tényleg képesek-e az adott dologra.

9. Nem kell félni a hibák lehetőségétől

A céltudatos emberek nem rettegnek attól, hogy mi van, ha bebizonyosodik, hogy nem volt igazuk. Nem félnek megosztani másokkal, mit is gondolnak, és ha még sincs igazuk és ezt valaki bebizonyítja nekik észérvekkel, akkor azt hajlandóak belátni és sokat tanulnak belőle.

10. Örülni kell mások sikerének

Az emberek nagy többsége kicsinyes és általában irigy mások sikereire, de a magabiztos emberek inkább örülnek azoknak. Nekik nincs okuk sárgává válni az irigységtől, hiszen nem lesznek kevesebbek attól, hogy más is jó valamiben. Ráadásul, mint már említettem, a boldogságukat és az elégedettségüket saját magukból táplálják, így nincs szükségük külső forrásra ehhez.

A magabiztosság építése egy hosszú utazás, nem egy úti cél. Ahhoz, hogy céltudatos és boldog emberré válhass, hinned kell abban, hogy egy jobb jövő vár rád, amit csak akkor érhetsz el, ha változol és teszel érte, illetve ha kiállsz saját magad és az elveid mellett./Forrás: entrepreneur.com/

Borítókép forrása: madhyamaka.org

Hozzászólások