Südi Iringó: versenytáncban a topon!

Südi Iringó: versenytáncban a topon!

Südi Iringó bájos, mosolygós kisugárzását és hihetetlen mozgását sokan irigyelhették az elmúlt lassan 27 évben, mivel pályafutását már egészen aprócska korában elkezdte. Iringó ma már táncoktatóként dolgozik, saját stúdiója van Százhalombattán. Céljai eléréséért azonban neki is meg kellett küzdenie...

iringopici
Miből lesz a cserebogár?
Forrás: femina.hu

Südi Iringó 1982. szeptember 14-én született Budapesten. A nagymamák és az anyuka lány születését várta, így nagyon örültek, amikor végre, egy hetes késéssel megérkezett Iringó. A család férfi tagjainak pedig nem kellett soká várni a trónörökös férfi érkezésére, mivel Iringó öccse, Kristóf 3,5 évvel később született. A táncos egyébként már akkor sem volt nagy termetű: mindössze 48 centivel és 2,8 kilóval látta meg a napvilágot.

Iringó elsős korában kezdett jazz balettozni, akkori tanára Jobbágy Judit volt. Ez a hölgy volt a táncos karrier beindulásáért is a felelős: a kistermetű lányt kiemelte a picinyek közül és berakta őt a 4 évvel idősebb lányok közé, hogy gyorsabban fejlődhessen a magasabb elvárások közepette.  Erről a korszakról így nyilatkozott:"Versenyekre jártunk a csapattal, ekkor már Fásy Ildikó tanított - csupa jó eredményeket értünk el - mindenki boldog volt. Egyéni táncversenyeken is indultam. Hét év után a csapat egyik napról a másikra széthullott. A lányok életében 17-18 évesen más lett a prioritás, de én még csak 12 voltam. Új lehetőség után néztem, így kezdtem akrobatikus rockyzni. Egy év után innen csábítottam el Benkő Gábort versenytáncolni."

Iringó anyukájának nagyon tetszett a versenytánc, így támogatta lánya választását, aki egy hónappal a sport elkezdése után már az első versenyén állt színpadra és párjával rögtön hatodikként végzett. "Sajnos Gábor lelkesedése hamar lelohadt, pedig gyorsan haladtunk és igen jó eredményeket értünk el, így új pár után kellett néznem. Ez a versenytáncosok örök problémája. Egyedül kevés vagy. Hiába akarod nagyon, kell hozzá egy partner, aki szintén azt akarja, mint te. A klubban ekkor vált szabaddá, Klinovics Attila, kézenfekvő volt, hogy vele folytassam. A probléma ott kezdődött, hogy Attila 35 cm-rel volt magasabb nálam, és ez a különbség hónapról-hónapra nőtt. Igen mókásan néztünk ki. Rövid időn belül új párra volt szükségem."

angyal
Angyal András partnereként
egy rijekai versenyen
Forrás: gportal.hu

Mivel Iringó számára a jelenlegi tánciskolában nem akadt partner, átigazolt a Talentumhoz és Farkas Viktor partnere lett. Ekkor Bogdán Péter edzette őket, a C osztályban pedig, a latin amerikai táncok ifjúsági országos bajnokai lettek. Készültek a B osztály beli szereplésre, ám ekkor váratlan fordulat történt: "Derült égből villámcsapásként közölte velem a Farkas család, hogy kevés vagyok és hátráltatom Viktort a fejlődésben... Így én újra párt kerestem."

Iringó 17. születésnapján Emmer Viktor lett a táncpartnere, akivel 5 évig koptatták a tánctermek padlóját, mire az ország 12 legjobb párja közé sorolták őket. Viktor azonban az edzések és versenyek mellett is lediplomázott, majd munkába áll. Ekkor persze megint nehéz helyzetbe került versenytáncosnőnk, aki erről így nyilatkozott: "Én hiszek a sorsszerűségben, talán nem véletlen, hogy éppen ekkor költözött haza Berlinből Angyal András. Én már ekkor tudtam, hogy mind korban, mind magasságban, mind karakterben, mind stílusban összeillünk. Csak azt a négy hónapot kellett kivárnom, amíg erre Andris is rájött. Aztán újra belekezdhettem az intenzív edzésekbe, órázásokba és újra csiszolódhattam egy újabb egyéniséghez. Rengeteg hasznos és új dolgot tanultam tőle, amit ő Berlinből hozott haza. Azonnal a döntőbe táncoltuk magunkat és olyan eredményeket értünk el együtt, amiről én csak álmodozni mertem. Egy év alatt a magyar bajnoki dobogó közelében voltunk, s tíztáncban felállhattunk a dobogó 3. fokára." /Forrás: tanckiralynok.mindenkilapja.hu/

A belföldi sikereket pedig külföldi sikerek is követték, a páros pedig Berlinben a világ legjobb táncosától, Franco Formicatol tanulhatott. 2006-ban pedig jelentkeztek az RTL Szombat esti láz című műsorába táncosnak. Épp Berlinben voltak, amikor Ördög Nóri felhívta őket, hogy várják őket szeretettel a TV-hez castingra. A felvételi után pedig Hajas László, Somló Tamás, Stohl András, Istenes Bence és Heilig Gábor partnereként ismerte meg az ország.

zombatesti
Iringó és Istenes Bence a Szombat esti lázban
Forrás: reblog.hu

2007-ben megnyitotta saját táncstúdióját is Százhalombattán, azóta pedig oktat már Dunaszerdahelyen és Szőgyénben is. "Célom volt, hogy átadjam a tudásomat. Régóta álmodoztam arról, hogy saját táncstúdióm legyen. Hogy ez sikerült, az a műsornak és annak is köszönhető, hogy nagyon szerettem volna elérni, és amit nagyon szeretnék, azt általában megvalósítom. Ezzel egy új út nyílt meg előttem. Korábban a versenyzésről és folyamatos edzésekről szólt az életem, ezt most felváltotta, hogy a gyerekekre figyelek, nekik szervezek fellépéseket, versenyeket, ami egy jó dolog."

A zene.hu-nak adott interjújából kiderült, hogy jelentkezett a Táncművészeti Főiskolára is, azonban arról egy ponttal lemaradt. Ezen kívül pedig azt is elárulta, hogy ha szórakozóhelyre megy, akkor megpróbál inkognitóban maradni és nem táncol feltűnően, nehogy a bulvár sajtó róla cikkezzen másnap. Az ismertség hatásairól pedig így mesélt: "A személyiségem nem változott, maximum érettebb lettem. Több dolgot másképpen láttok, mint előtte. Kicsit naiv voltam, ami később sokszor visszacsapott. Sokat tanultam, és nagyon sok mindenben egyedül hozok döntéseket. Van egy saját táncstúdióm, amit én irányítok, ahol a tanároknak én vagyok a főnök. Szülők, gyerekek megadják a tiszteletet, annak ellenére, hogy 26 éves vagyok. Valószínűleg ez a 3 év a felnőtté váláshoz segített hozzá."

Iringó mára már igazán kinőtte magát a legnagyobb álma, hogy legyen egy saját tánckomplexuma azonban még nem valósult meg, ezzel azonban még nincs elkésve, mivel még csak most ünnepli 34. születésnapját. Ezúton kívánjuk neki tehát tervei megvalósítását és további sok sikert az életben!

Borítókép forrása: starity.hu

Hozzászólások