Sir Roger Moore

Sir Roger Moore

Roger Moore-ra a legtöbben azért emlékeznek, mert ő volt az, aki a legendás Sean Connery-t váltotta 1973-ban James Bond szerepében. Ezt a "baklövést" sokan nem tudták neki megbocsájtani, máig emlékeztetik rá. "Egyszer elsütöttem azt a viccet, hogy a skót bankok azért vannak ekkora bajban, mert Sean Connery az összes pénzét felvette készpénzben." Connery-ről tudni lehet, hogy büszke skót származására, így komoly ellentétek vannak köztük Moore-ral, aki pedig angol.

 
lang
Moore és magyar hangja: Láng József
Forrás: origo.hu

Család, katonaévek és Amerika

Roger Moore 1927. október 14-én született egy londoni külvárosban, szerény családi körülmények közé. Egyetlen gyermek volt a családban, édesapja George Moore rendőr volt, édesanyja Lillian pedig háztartásbeli. Moore a kezdetektől fogva művész akart lenni, így 15 évesen  festői ambíciókkal jelentkezett egy művészeti iskolába, ahol grafikus-animátorként került kapcsolatba a filmek világával. Első házassága 1946-1953-ig tartott  Doorn van Steyn műkorcsolyázóval, válásuk után, '53-ban Amerika felé vette az irányt. 

Katonaként szolgált a II. világháborúban is: 1945-ben a tiszti iskola elvégzése után a brit hadsereg szórakoztatóegységének hadnagyaként a Szórakoztató Szolgálat színészévé avanzsált. Napokkal megérkezése után már fel is tűnt a televízióban egy sorozatban. A Metro-Goldwyn-Mayer színésze lett: fiatal volt, magas és jóképű, ráadásul tehetséges színész, ennél többre nem is volt szüksége Hollywoodhoz. "Annyira fess fiatalember voltam, hogy a színésznők többsége nem akart velem egy filmben játszani." Első filmjeit azonban kissé kétkedve fogadta a közönség, ezek közé tartozott például az Amikor utoljára láttám Párizst című dráma is. "Az MGM-nél gyönyörűbbnél-gyönyörűbb ruhákat adtak rám, akár modellként is megjelenhettem volna bennük. Igazi angol úriembernek éreztem magam. Ám még ekkor megtanultam szerénynek és alázatosnak maradni."

bond
Moore a '007-es szerepében
Forrás: rimoviecorner.blogspot.hu

A Bond korszak

'57-ben szerepet kapott a Maverick-ben, '58-ban pedig feltűnt az Ivanhoe-ban is, ám az igazi ismertséget az Angyalban való szereplése hozta meg számára '62-ben. James Bond szerepére már jelentkeznie sem kellett, állítólag nem nagyon volt még akkoriban más, aki méltó lett volna a karakterre. Így Connery után, 1973 -1985 között hét alkalommal alakította a 007-es titkos ügynököt. Állítása szerint James Bond karaktere komikus, mivel ő egy kém, mégis mindenhol felhívja magára a figyelmet, ahol csak jár és mindenhol összetört női szívek jelzik útját. Egyik interjújában azt is elmondta, hogy sosem rendelt vodka martinit rázva.

Ő volt minden idők legidősebb Bondja is: 57 évesen játszotta el utoljára a megtisztelő szerepet, amibe sosem tudta igazán beleélni magát, szerinte inkább Connery személyiségéhez illik, hogy eljátssza a hidegvérű gyilkost.

Bár James Bond szerepében nem volt gond számára boldoggá tenni a nőket, a valóságban egészen más volt a helyzet. Korábban elismerte, hogy az első felesége verte, és többször összekarmolta. A második házassága sem volt szerencsésebb: a neje rátámadt, amikor bevallotta neki hűtlenségét, és egyszer egy gitárt is széttört a színészen. Második házasságát rögtön Amerikába érkezése évében kötötte egy ottani énekesnővel, Dorothy Squires-szel.

Amerikát sosem érezte igazán a hazájának, rengeteget járt vissza Angliába, állítása szerint annyit járt ott, hogy nem is volt ideje hiányolni szülőhelyét. '81-ben játszott az ágyúgolyó futamban, talán ez volt az a pont karrierében, amikor már az amerikaiak is szívükbe zárták. Ezután már nem alkotott igazán maradandót.

mooreeskiki
Moore és negyedik felesége Kiki
Forrás: deluxe.hu

Visszavonulás és karitatív tevékenység

1991 óta képviseli az UNICEF-et, Audrey Hepburn felkérésére. "Az UNICEF-es munka a legnagyobb kitüntetés, amit valaha csak csinálhattam." 1993-ban Audrey Hepburn halálával ő vette át az UNICEF filmművészeti képviselői tisztét.

1999-ben az angol királynő lovaggá ütötte, innentől neve s megváltozott Sir Roger Moore-ra. 2002 óta csak szinkronmunkákat vállal. Negyedik feleségét, Kristina Tholstrupot, akivel azóta is boldog házasságban él, szintén 2002-ben vette feleségül. Legtöbb idejüket Svájcban és Franciaországban töltik. A színésznek 3 gyermeke van: Deborah, Geoffrey és Christian.

Az utóbbi években kiemelt feladatot lát el a jódhiány megelőzésének és az AIDS-árvák helyzetének javítását szolgáló kampányban. Tiszteletbeli elnöke a Kiwani Klubnak, amelynek jódhiány-programja keretében 90 országban mintegy 80 millió dollárt adományoztak annak felszámolására. Sir Roger szenvedélyesen gyűjti az  UNICEF gyermekprogramjai számára a támogatásokat, születésnapja alkalmából arra kérte rajongóit, a neki szánt ajándékok helyett küldjenek adományt az UNICEF-nek. Fontos feladatának tekinti a társadalom mozgósítását a gyermekek kizsákmányolása (gyermekmunka) és  kihasználása, a gyerekek szexuális kihasználása, a gyermekpornográfia ellen.

További érdekesség még, hogy Moore nagyon szeret fotózni és egyik legjobb barátja Michael Caine színész. Magyarországon 1970-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2010-ben járt. Magyar hangja Láng József volt, akinek orgánumát a színész többször méltatta, miszerint hangja karakteresebb volt, mint az övé. Moore tehát október 14-én ünnepli 89. születésnapját, ebből az alkalomból kívánunk neki sok boldogságot és még néhány sikeres évet. Aki szeretné felköszönteni Facebook oldalán megteheti!

 

Borítókép forrása: express.co.uk

 

Hozzászólások