Sean Connery: "A nevem Bond, James Bond"

Sean Connery: "A nevem Bond, James Bond"

Az idős korában is női szívek millióit megdobogtató Connery Edinburgh-ben született 1930. augusztus 25-én. Skót származására hallatlanul büszke, bár régóta nem él szülőhazájában. Mielőtt színészi pályára lépett, volt koporsófényező, tengerész, rendszeresen állt modellt a művészeti akadémia növendékeinek, majd Londonba utazott, és harmadik helyezést ért el a Mr. Universe testépítő bajnokságon.

 
nullanullahet
Az első 007-es ügynök
Forrás: femina.hu

Thomas Sean Connery a skóciai Edinburgh-ban született, szegény munkáscsaládba. Apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. A család anyagi helyzete nem engedte, hogy befejezze az általános iskolát, munkára kényszerült. Segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként is dolgozott, majd 16 évesen csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahonnan betegsége miatt szerelték le.

Fiatal kora óta aktívan sportolt: az 1950-es Mr. Universe testépítő versenyen bronzérmet nyert. Egy ideig profi labdarúgóként képzelte el jövőjét, azonban amikor meghívást kapott a Manchester United ificsapatába, inkább nemet mondott, hogy a színészetnek szentelje életét. Ettől kezdve minden szabadidejét a könyvtárakban és a színházak környékén töltötte, és egyre jelentősebb szerepekben tűnt fel. 1954 óta volt látható a filmvásznon, a stúdiók vonzó, férfias megjelenésére építettek, eleinte középszerű filmekben adtak neki lehetőséget. Első jelentősebb szerepét a Lana Turnern főszereplésével készült Another Time, Another Place című, 1958-as mozifilmben kapta.

Két tetoválása van: az egyiken az áll, hogy "Anya és Apa", a másikon pedig ez: "Skócia, örökké".

Connery sorsa 1962-ben nagyot fordult, mivel őt választották ki James Bond szerepének megformálására, a Dr. No című filmben. Connery hihetetlenül nagy nemzetközi sikert aratott a 007-es szerepében, és a nézők majd egy évtizeden át őt azonosították az ügynök figurájával. Az következő években további öt alkalommal öltötte magára James Bond imázst. A semmiféle színészi képesítéssel nem rendelkező Sean Connerynek olyan kiváló színészi adottságai vannak, hogy a nézők és a kritikusok sem tudták beskatulyázni.

Sean Connery képek
Akkor és most kép Sean Connery-ről
Forrás: femina.hu

1974-ben Agatha Christie egyik krimijének a filmdapatációjában jelent meg: ez volt a Gyilkosság az Orient Expresszen. Az öregedés magával hozta a karakterszerepeket is: 1981-ben Peter Hyams Gyilkos bolygó című filmjében játszott főszerepet, majd korábbi kijelentése ellenére, miszerint nem bújik többé a 007-es ügynök szerepébe megváltozott és 1983-ban a Sohase mondd, hogy soha című moziban még utoljára magára öltötte a nyugdíj előtt álló Bond öltönyét, hogy meghódítsa a szépséges Kim Basingert. Ezen a forgatásán úgy felmérgesítette Steven Seagalt, aki a harcművész oktatója volt, hogy Seagal egy botütéssel eltörte a csuklóját. Connery nem tulajdonított jelentőséget a sérülésnek, csak évek múlva derült rá fény egy vizsgálatnál.

Az Aki legyőzte Al Caponét című filmben egy rutinos ír zsarut formált meg aki kézre keríti a hírhedt chicagói bandavezért, Al Caponét. Ezzel az alakítással elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat és Golden Globe-díjat is. Látható volt a nagy sikerű Hegylakó című film második részében, mely A hegylakó visszatér címmel jelent meg, majd a Medicine Man című kalandfilmben játszotta el a főszereplőt. Connery 10 legjobb filmbeli alakítását itt nézhetitek meg.

A Fedezd fel Forrestert! című filmben Connery egy idős, visszavonult író szerepébe bújt és alakításából is kiderül, mennyire élvezte a figurát. E filmje után egy kisebb szünet következett, de a színész eközben sem tétlenkedett és saját produkciós cége, a Fountainbridge Films  munkálatai foglalták le idejét.  A szövetség című, 2003-as mozija után visszavonult a filmipartól és attól kezdve családjának él. Többen próbálták visszacsalogatni, jelentős pénzösszegekkel is, Connery azonban nem adta be a derekát és valóban ekkor láthatták őt a nézők utoljára a mozivásznon.

Az évtizedek során a James Bondként egykor nők millióinak szívét megdobogtató Connery vonzereje mit sem kopott. A fáradhatatlan színész nagy skót hazafi, így a hetvenes években megalapította alapítványát, mely a szegények oktatásában nyújt segítséget. Első feleségétől egy született fia, Jason, második feleségét 1975-ben vette el. Connery megkapta a francia Becsületrendet, valamint 1990-ben életműdíjjal jutalmazta a Brit Filmakadémia. 1995-ben Cecil B. DeMille díjat kapott a Hollywood Foreign Presstől, 1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet. II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte, azóta joggal tart igényt a Sir Sean Connery megszóllításra.  2008-ban megírta emlékiratait, Skótnak lenni címmel. Ezúton kívánunk neki Nagyon Boldog 86. születésnapot!

 

Borítókép forrása: mozicsillag.cc

 

Hozzászólások