Rúzsa Magdi

Rúzsa Magdi

Rúzsa Magdi első pillanataira a Megasztár színpadán egy ország emlékszik: a nagyon szerény és halkszavú fiatal lány mezítláb ment fel énekelni, mint utóbb kiderült, ez az ő saját bejáratú kabalája. 10 évvel később azt is megtudtuk, hogy Magdi annyira megrettent a TV2 stúdióba érve, hogy egyszerűen elbújt az egyik női mosdóba. A félénk kislányból mára már magabiztos nő lett, aki pályafutása beindulása óta már több ezer koncerten bizonyította rátermettségét és azt, hogy neki a színpadon a helye.

 
csupi
Magdi védjegye a mezítlábas fellépés
Forr: hoteljarja.hu

A kezdetek

Rúzsa Magdolna 1985. november 28-án látta meg a napvilágot a vajdasági Kishegyesen. Az általános iskolát is itt végezte, majd Egészségügyi Középiskolába járt, ahol szülészeti nővérkének tanult. 2004-ben részt vett a zentai Farsangi Ki mit tudon, ahol megnyerte a könnyűzenei kategóriát. Ezt követően csatlakozott a Madness nevű zenekarhoz. "Bátraké a szerencse. Bárhol is van valaki a világban, bármilyen körülmények között, a szikra benne van, a teremtő erő ott van. Ha fejben valamit megteremtettünk, könnyebb megvalósítani, mert már elindult a gondolat. Hiszem azt, hogy merni kell, menni kell; hogy később ne mondjuk azt, hogy meg sem próbáltam. Nincs mit veszíteni."

2005-ben jelentkezett a TV2 Megasztár című tehetségkutatójába. A zsűri az első pillanatban felismerte, hogy a lány egy zenei őstehetség, egyértelmű volt tehát, hogy továbbjut. A műsor egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, mikor Magdi egy vajdasági népdalt, az "Ederlezi"-t énekelte. A fináléra 2006. május 20-án került sor: a műsor végén a nézők szavazatai alapján Magdi lett a nyertes és egyben az Év női hangja is. A döntőben elhangzott dalokból albumot is készítettekA döntőben elhangzott dalok címmel, amely háromszoros platinalemez lett. 

Magdaléna Rúzsa

Magdi 2006-os születésnapja igencsak különleges volt: ekkor jelent meg első szóló lemeze Ördögi angyal címmel, ami később kétszeres platinalemez lett. 2007-ben nagy megtiszteltetés érte: ő képviselhette hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol az előző évi lemezén megjelent első számot adta elő, ez volt az Unsubstational Blues. Magdi a kilencedik helyezést hozta el a neves eseményről. A dalfesztiválhoz koncertsorozat is kapcsolódott, amelynek kiemelkedő eseménye volt a június 30-án megrendezett Kapcsolat koncert. Erről Magdi később DVD-t és hanglemezt is kiadott.

magdi
A saját előadóestje a Pesti Színházban
Forrás: rmfc.hu

Az aranytorkú énekesnő még ebben az évben a fővárosba költözött, azonban állampolgárságot csak 2009-ben kapott. Arról, hogy hol an a hazája, így nyilatkozott: "Gyakran járok haza a Vajdaságba, mindig ez a hely marad a bölcsőm. Az az igazság, régóta élek Budapesten, berendezkedtem itt, kialakítottam a saját kis falumat a városon belül. Annyi mindent kaptam ebben az országban, hogy én már azt mondom: itt és ott is otthon vagyok. Ha egy nehéz nap arra gondolok, hazamegyek, elsősorban Budapest jut eszembe, és egy nap a gyermekemnek már egyértelműen ez lesz az otthona. Ettől függetlenül, ha elindulok a Vajdaságba akkor azt mondom: itthonról megyek haza."

Nyáron egy interjúból az is kiderült, hogy Magdi már nagyon vágyik egy kisbabára, mivel rájött, hogy nem csak a karrier számít az életben. Párjáról, Vilmosról így beszélt egy interjúban: "Amit a legjobban szeretek a másik nemben az a férfiasság. Én is olyan embert választottam magamnak, aki mellett a szerepek nem cserélődnek fel. Egy sziklára szeretnék támaszkodni, akire felnézhetek, aki mellett én vagyok a nő, mert ő a férfi."

magdi
Magdi ezzel a képpel köszönte
meg a Comet-gömböt
Forrás: R.M. Facebook

2010-ben jelent meg a nagysikerű Gábriel című dala, ami eredetileg egy horvát dal volt. A dal Geszti Péter magyar szövegével, Novák Péter és Toma Ferenc hangszerelésében hatalmas sláger lett. 2011. november 16-tól Magdi önálló esteket adott a Pesti Színházban Magdaléna Rúzsa címmel, amit több mint 40 ezer ember nézett meg. "Magdalénától nagyon sokat tanultam. Az egyik legizgalmasabb pontja annak az útnak, amin elindultam 2005-ben. Általa saját magamat is jobban megismerem. Mesélek: szegénységről, háborúról, örömről, boldogságáról, ismerősökről; tehát arról, aki én vagyok. Igazi hullámvasút a történet, a közönséggel sírunk, nevetünk. Ritkán hallom, hogy valakinek ne tetszene. Magdaléna elszabadult. Öt előadást terveztünk, ahhoz képest most az ötödik évadnál járunk. Nagy megtiszteltetés és elismerés számomra, hogy egy ilyen színházban játszhatok telt ház előtt. Ez egy intim est, ahol minden lélegzetet hallani. Magdalénával együtt én is fejlődöm. Itt tanultam legtöbbet arról, hogyan kell elkapni a közönséget, hogyan tudom átfordítani az estét egyik pillanatról a másikra."- nyilatkozta a FitMind-nak adott interjújában Magdi.

Érdekességképp megemlítjük, hogy kedvenc zenekarai a Green Day és a Zanzibár és legnagyobb példaképének az édesanyját tartja, meg persze Tina Turnert.

Egy másik interjúben arról kérdezték, hogy ha bűnözhetne, mit követne el legszívesebben: "Sok-sok tésztát ennék paradicsommal és parmezánnal! Tányérszámra. Meg kell mondanom, hogy álmaim, vágyaim tárgyai főként az étek-vétekhez kötődnek. Én a mennyországot is úgy képzelem, hogy nyakra-főre ehet majd az ember mindenféle finomságokat, és egy grammot sem hízik tőle! Nekem ne csak úgy eszmeileg legyen Paradicsom, hanem a tányéromon is, és mellé sok egyéb finomság. Egy nagy asztal, tele élettel!" Kedvenc ételei a báránysült, a kacsasült és az olasz tészták, míg inni leginkább Schweppest és sört szeret.

2013 februárjától az A Dal című Eurovíziós dalválasztó műsor egyik zsűritagja lett, Csiszár Jenő, Rákay Philip, Rakonczai Viktor és Kovács Kati mellett: ezt a művésznő hatalmas megtiszteltetésnek élte meg. 2014 óta koncertturnékat ad, többet között Presser Gáborral is számtalan alkalommal lépett fel, a koncertek aktuális listája itt érhető el. Magdi egyébként már saját alapítványt is létrehozott, ezzel a hátrányos helyzetű gyerekeket kívánja támogatni határon innen- és túl.

Rúzsa Magdit az évek során rengeteg rangos díjra jelölték már: pályája kezdetén Bravo Otto- díjban részesítették 2 alkalommal is, kétszer volt ő az Év énekesnője, részesült már Artisjus- és Budapestért-díjban is. Legutóbb a múlt hét pénteken kapott Viva Comet gömböt Legjobb női előadó kategóriában. Ezt így köszönte meg Facebook oldalán rajongóinak: "Tegnap megkaptam a COMET gömböt! Ezt a zenei díjat még sosem foghattam a kezemben. El se hiszem, hogy nekem adták. Nagyon-nagyon megtisztelő! Köszönöm mindenkinek aki szavazott rám!"

Ezúton kíván az egész csapat további sok sikert és Nagyon Boldog 31. Születésnapot a művésznőnek!

 

Borítókép forrása: magdi-ruzsa.gportal.hu

Hozzászólások