Rubik Ernő

Rubik Ernő

Míg a Rubik-kockát mindenki ismeri itthon is, a tervezőről nagyon kevés szó esik a médiában, pedig akár hiszitek, akár nem, a bűvös kockát az egész világon ismerik és találmánya miatt Rubik Ernő az egyik leghíresebb magyar is világszerte. Vajon hány évesen alkotta meg első játékát a mester és mi motiválta pályája során? Ilyen és hasonló kérdésekkel foglalkozik a tervező 72. születésnapja alkalmából készült cikkünk.

 
Rubik Ernő a kockával
Nagy találmányával
Forrás: manoprogram.hu

Ifjabb Rubik Ernő 1944. július 13-án született Budapesten, tehetséges szülők tehetséges gyermekeként. Apja, idősebb Rubik Ernő repülőgép tervező és gépészmérnök volt, míg anyja Németh Angéla költő volt. Mivel a kreativitást mindkét szülőtől örökölte, nem meglepő, hogy a  Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában ötvös-, festő- és szobrásztanulmányokat folytatott. 1967-ben építészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult.

Életpályáját rengeteg fordulat és siker kísérte, azonban ez csak úgy volt lehetséges, hogy komoly önfegyelemmel és kitartással állta meg helyét. Az első játékát 1975-ben tervezte, ez volt a bűvös kocka, melyet mára a világ Rubik-kockaként ismer. A találmány sikeréről így nyilatkozott egy interjúban: "A kockának elég tág a tartalmi kisugárzása... Számomra nagy meglepetés, hogy a kocka képes volt olyan hatást kiváltani, amit kiváltott, és közel negyven éven át még mindig tart a hatása. Az elején ugye úgy tűnt, hogy ez egy valami, amiből nem lesz semmi, utána úgy tűnt, hogy egy valami, ami hű, mekkora durranás, aztán meghal. Sok ilyen divat és felfújt léggömb van a világon. A kocka viszont valami oknál fogva megmaradt. Annak dacára, hogy az indulása épp ilyen lavinaszerű volt. "

A Bűvös-kocka eredetileg szemléltetőeszköznek készült? Hogyan kezdett el terjedni, mint játék? "Valóban, a kocka születésekor egyetemi tanársegéd voltam és a testek térbeli mozgása (is) foglalkoztatott. A három dimenziós mozgások, az ábrázoló geometria oktatása is komoly kihívást jelentett. Ennek kapcsán kezdtem el a kockán dolgozni. Amikor elkészült, rögtön biztos voltam benne hogy a hallgatóimnál sokkal szélesebb érdeklődésre számot tartó dologra bukkantam. A játékpiac lelkesedése mérsékelt volt: túl nehéznek tartották a feladványt. Amikor pedig Magyarországon már évek óta kereskedelmi forgalomban volt a kocka, a nemzetközi partnereknek meg kellett küzdenie a szocialista gazdaságok sajátos működésével is. Végül 1980-ban került ki a kocka "nyugatra", majd két év alatt százmilliós nagyságrendben vettek belőle." /Interjú: manoprogram.hu/

A matematikusoknak 30 évig tartott megfejteni, hogy a kocka hány lépésből rakható ki biztosan, így mesélt.: "Úgy tűnik, hogy a matematikusoknál az egyik kérdésnek lassan van megoldása: a kockának ugye nagyon sok állása van - tíz a tizenkilencediken - és bizonyították, hogy bármelyik állásból nem kell több, mint húsz lépés a kirakásig. Ez egy nagyon szép dolog, mert harminc évig dolgoztak rajta keményen. Ami nem szép benne, hogy ez nem egy matematikai bizonyítással született meg, hanem kiszámolták. De hogy melyik az a húsz lépés, még mindig nem tudja senki." /Interjú: origo.hu/

Rubik Ernőről még nagyon fontos azt is megemlíteni. hogy az évtizedek során megőrizte a rendszerektől, politikai irányoktól, földrajzi helyektől való függetlenségét, szabadságát. Vajon hogyan csinálta? "Én voltaképp a nyelvvel is szívesen foglalkoznék egy másik életemben. A szavak és jelentésük között ugyanis roppant érdekes a kapcsolat. Itt van például a szabadság és a függetlenség. Lehet-e például ezeket szinonimaként használni? Én a függetlenséget jobban kedvelem, és ez alatt a döntések szabadságát értem, akkor is, ha tudom, hogy ez a végletekig nem létezik. Nem lehetünk függetlenek mindentől, ahogy önmagunktól sem tudunk függetlenedni."

Hogyan ítéli meg az innováció helyzetét, lehetőségét a mai Magyarországon?

"Nem szabad összetéveszteni az innovációt a kreativitással. Az előbbi egy társadalmi cselekvés, és mint olyannak, társadalmi háttér kell, aminek gazdasági és intellektuális összetevői vannak. Én a mindennapi kreativitásban hiszek, nem a csodálatos művekben megtestesülő csúcsokban. Ezek a mikrokreativitások aztán egyszer összeadódnak egy hatékony társadalommá, amire valójában szükségünk van. Itt aztán már az innováció csúcsai is megszülethetnek."

Rubik találmányai
Rubik-találmányok
Forrás: nosalty.com

1975-ig építész-tervezőként dolgozott, majd visszament tanítani az Iparművészeti Főiskolára, ahol tanársegéd, majd adjunktus, docens lett, ebben az időszakban készítette el a bűvös kockát. 1983-ban alapította meg saját vállalkozását, a Rubik Stúdiót, ahol bútorokat és játékokat tervezett. A kilencvenes évek elején megnősült, egyetlen fia, Ernő zeneszerző, jazz-zongorista. A játéktervező 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke volt. Ezen belül létrehozták a Rubik Nemzetközi Alapítványt, a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg  a Rubik Stúdiót igazgatja, valamint a játékszoftverek fejlesztése és építészeti témák kötik le.

Benéztünk a Rubik-shopba, hogy vajon azóta hány új találmánnyal bővült  paletta, és azt kell mondjuk, hogy valószínűleg egy élet nem lenne elég kipróbálni és megtanulni ennek a rengeteg érdekes játéknak a használatát, amit a kínálatban találtunk. Ezekről azonban a tervező úgy nyilatkozott, hogy "Minél bonyolultabbak, annál több idő kirakni őket, így elvész a 'gyakori' örömmámor, amit az ember akkor érez, amikor a 3*3-as, eredeti kocka kirakásának végére ér. "

Élete során rengeteg díjjal tüntették ki, ezek közül a legfontosabbak: 2007-ben ítélték neki a Kossuth-díjat, 2009-ben a Magyar Örökség díjat, 2010-ben kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2014-ben Budapest díszpolgárává választották, ugyanebben az évben pedig, 70. születésnapja alkalmából a Nemzet Művésze díjjal is megjutalmazták.

 

Borítókép forrása: techstorym2m.hu

Hozzászólások