Robert de Niro

Robert de Niro

Robert de Niro nevét mindenki ismeri, ez pedig nem véletlen, hiszen egy kétszeres Oscar-díjas színészről van szó, aki ráadásul mint rendező és producer is feltűnt már. Amit sokan nem tudnak róla, hogy oda van például a japán-amerikai fúziós konyháért, így Andy Vajnával nálunk nyitották meg első ilyen éttermüket Közép-Európában: a Nobut.

 
alpachino
Al Pachino és de Niro: mindketten
Oscart kaptak a Keresztapa szerepéért
Forrás: tumblr.com

Robert De Niro New Yorkban született, 1943. augusztus 17-én, művész családba: édesanyja, Virginia Admiral festőművész volt, édesapja, Robert pedig a festészeten kívül szobrászkodott és verseket is írt. Édesapja korán elhagyta családját, így a kis de Niro félárvaként nőtt fel, apakép nélkül. A család egyébként olasz és ír gyökerekkel rendelkezik. Apjáról egyébként szeretetteljesen nyilatkozott: "Apám úgy 5 éves korában kezdett el a művészet iránt érdeklődni és az elkísérte a sírig. Megtartottam a műhelyét, szeretem volna, ha az unokái láthatják, mit is csinált a nagyapjuk. Ez fontos volt nekem."

A kezdetek

Gyerekkorában meglehetősen szégyenlős kisfiú volt, aki inkább füzetes regényeket lapozgatott, mintsem a lányokat nézegette volna. A színészet

azonban már egész kicsi korában érdekelni kezdte és tízévesen egy iskolai előadáson lépett először színpadra, a Gyáva Oroszlánt alakította az Óz, a csodák csodájában. A szégyenlősségről így beszélt korábbi interjújában: "Tudják, van abban valami igazság, hogy a színészek szégyenlősek, félénkek. Akkor azonban, amikor felveszik az alakított karakterüket, mint egy maszkot, minden megváltozik. Így voltam ezzel én is."

Tizenéves korában otthagyta az iskolát és csavargott NYC utcáin, azonban 16 évesen megjött az esze és a színpadi munka felé kezdett tendálni.  Csehovot játszott és Stella Adler és Lee Strasberg színiiskolájába került. A következő években off-Broadway darabokban és televíziós reklámokban vállalt szereplést. Első alakítása Az esküvői party című kisfilmben volt, 1963-ban. Egyik interjújában a szerencséről kérdezték, melyről így nyilatkozott: "Valóban szerencsés voltam, hogy így alakult az életem és szerencsém volt a karrierem során is, legendának azonban nem tartom magam. Vagyis, nem tudom igazából, mit kezdjek ezzel. Persze, rengeteget dolgoztam, de én azt is szerencsének fogom fel, hogy volt motivációm a munkához."

 Az a film, ami igazán ismertté tette, A Keresztapa második epizódja volt, 31 éves korában. De Niro ír akcentussal beszélt, ehhez képest a dél-olaszországi dialektust néhány óra leforgása alatt magáévá tette, és a maffiafőnök megformálásával nemcsak a közönség és a kritika elismerését vívta ki, hanem az első Oscar szobrocskáját is megszerezte. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ő és Marlon Brando ugyanazon karakter eljátszásáért kaptak Oscar-díjat, és ez mind a mai napig egyedülálló az akadémiai díj történetében. "Ez a szerep nagyon megerőltető volt szellemileg, mindig csak annyit tanultam meg a szövegkönyvből, amennyit az aktuális forgatási napra tudni kellett, mivel a szavak helyes kiejtése rengeteg gyakorlást igényelt. Egyetlen érthető angol szót sem nyögtem ebben a filmben, mégis Oscarral jutalmaztak érte."

'80-ban már rendezőként is bemutatkozott, Scorsese Dühöngő bika című filmdrámájában. Ezért az alakításért egyébként 30 kilót hízott, amit nagyon nehéz feladatnak talált, mivel az utolsó kilók már nagyon nehezen kúsztak fel rá, mániákusan kellet zabálnia értük. Azonban az erőfeszítés meghozta gyümölcsét egy újabb Oscar-szobrocska képében.

Magánélete

Első felesége Diahnne Abbott, színésznő volt. 1976-ban született meg a színész első fia, Raphael. De Niro örökbe fogadta a színésznő korábbi kapcsolatából született lányát, Drenát is, ám néhány évvel később elváltak. Későbbi élettársától, Toukie Smithtől ikrei születtek, akiket béranya hordott ki. 1997-ben De Niro ismét megnősült, szigorúan titkos esküvőn vette el barátnőjét, Grace Hightower légiutas-kísérőt. 1998-ban megszületett fia, Elliot. Néhány éve újra arról szóltak a hírek, hogy gyermek áll a házhoz: de Niro legfiatalabb lánya most négy éves és imád az apukájával biciklizni. "A gyermeked mosolya a legnagyobb öröm, amit megélhetsz az életben. Lehetsz híres színész, vihetsz a hátadon egy egész stúdiót, lehet egy saját étteremláncod, de amikor a lányod rád mosolyog, az mindennél többet ér."- mondta de Niro egy interjúban, mikor  Helen Grace egy éves volt. Ma már egyébként 4 unokával is büszkélkedhet a színész, így a család meglehetősen nagy.

Napjainkban

2013-ban került a mozikba A nagy nap című film, amelyet szerintem sokan ismernek, mivel ez az egyik legkiválóbb de Niro vígjáték, amit valaha láttunk. A történet arról szól, hogy de Niro elhagyja gyermekei anyját annak legjobb barátnőjéért, azonban hárman nevelik fel a gyermekeket, akik közül az egyik megházasodik. A bonyodalmat az okozza, hogy az esküvő szervezése közben de Niro félrelép volt feleségével... Szóval ha valaki egy jó kis családi vígjátékra vágyik, némi pikáns jelenettel megtűzdelve, ez kiváló ötlet egy ilyen alkalomra.

Ebben az évben került vászonra a Las Vegas, amely szintén egy vígjáték: a cselekmény pedig meglehetősen komikusra sikerült itt is: az öregfiúk Vegas felé veszik útjukat, hogy legénybúcsút tartsanak egyik barátjuknak, persze a dolog nem akárhogy alakul, mivel gyorsan rá kell jönniük, hogy a Bűn Városa kissé megváltozott a hatvanas évek óta és keményen be kell hozniuk a lemaradást a bulizások, a szerencsejáték, a bombázó nők és az alkoholos mámor területén. Ezt a filmet azért is érdemes megnézni, mivel  Morgan Freeman és Michael Douglas is szerepelnek benne, így a szereposztás eléggé parádés.

Az utóbbi egy évben pedig két olyan filmet is sikerült létrehozni de Niro szereplésével, amely biztos kasszasiker volt. Az első ezek közül a 2015-ben kiadott The Intern, azaz A kezdő, mely azért is áll olyan közel szívükhöz, mivel egyik kedvenc színésznőnk, Anne Hathaway játssza benne a másik főszerepet. Az elfoglalt cégvezető és fiatal anyuka életébe csöppen bele a nyugdíjas létet megunó idős úr, aki aztán kiváló szolgálatot tesz és sok mindent megtanít a nagyra törő cégvezetőnek a kapcsolatokról, a munkáról és arról, hogy semmi sem fontosabb a családnál. A történet nagyon szórakoztató, ám emellett érzelmes is, így ezt inkább egy romantikus esti programnak ajánljuk. Az előzetest itt nézhetitek meg.

Amennyiben pedig egy igazi  barátokkal röhögős estére vágytok, érdemes a Nagyfater elszabadul című, még meglehetősen friss filmet választani, melynek cselekményét el sem kezdem mesélni, nagyjából lehetetlen is lenne, beszéljen hát helyettem az előzetes.

Robert de Nirot nagyra becsüli a színész társadalom és mi is, hiszen egész életét a színészetnek szentelte és nélküle sokkal szegényebb lenne a művészvilág, mivel kiváló humorával és hozzáértésével rengeteg darabot tett élvezhetővé és kasszasikerré. Első filmjéért 50 dollár fizetést kapott 1969-ben, ehhez képest 2002-ben két filmjéből már 37,5 millió dollárnyi gázsit kaszált! Akkor pedig még nem beszéltünk stúdiójának és a éttermeinek bevételéről. A lényeg azonban, hogy sok erőt és egészséget kívánjunk még neki 73. születésnapja alkalmából, hogy még rengeteg kiváló filmmel tegye boldogabbá napjainkat!

 

Borítókép forrása: huffingtonpost.om

Hozzászólások