Risztov Éva: olimpiát kellett nyernem!

Risztov Éva: olimpiát kellett nyernem!

A magyar úszósport sok kiváló sportembert nevelt már ki a medencékben, azonban Risztov Éva még közülük is kiemelkedik: 11 évesen már országos gyermekbajnok, 13 évesen pedig már kétszeres felnőtt bajnok volt, sőt a rövidpályás világkupa futamon is aranyat szerzett, 800 méteres gyorsúszásban. Fejlődni persze mindig lehet, amire jobb példát nem is találhatnánk Risztovnál: 2012-ben, hiszen 26 évesen ő állhatott az olimpiai dobogó tetején a kedvenc számában: a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban.

 
risztov éva gyerekként
Risztov Éva, a kezdetek kezdetén
Forrás: 24.hu

Risztov Éva 1985. augusztus 30-án született Hódmezővásárhelyen, az úszás felé is itt terelődött figyelme, pályafutását a HÓDTÁV SC-nél kezdte meg. A család azonban korán rá kellett, hogy döbbenjen, ez nem  legjobb hely lányuk fejlődésére, annak ellenére, hogy Hódmezővásárhelyen minden segítséget megkaptak, amit csak lehetett. Emiatt 2000-ben a család kettészakadt: édesanyja Évával Pestre költözött, hogy a Spartacus csapatát erősítse. Édesanyja erről így mesélt: "Én felköltözöm Évával Pestre, a férjem pedig a fiammal itt marad Hódmezővásárhelyen. Akinek családja van, annak nem kell magyaráznom, hogy ez milyen áldozatot jelent, de ezt is vállaltuk, mert Évával együtt hiszünk abban, hogy a célja elérhető.

Kiss László szövetségi kapitány először megpróbálta lebeszélni a költözésről a családot, de miután felmerült, hogy Éva abbahagyja az úszást, a szövetségi kapitány és a szövetség vezetősége is megpróbált segíteni, mert nem akarták, hogy Európa egyik legtehetségesebb ifjúsági korú úszónője elvesszen.

Fent és lent

A 2001-es máltai EB-re is a szövetségi kapitány kísérte Évát, aki ezzel még nagyobb motivációt kapott, mivel Kiss korábban Egerszegi Krisztina edzője is volt: "Az Eb-n végig Egér edzője, Kiss Laci bácsi volt kint velem, aki sokat mesélt nekem Krisztáról. Rengeteg erőt adott, hogy hallhattam, mit érzett ő hasonló helyzetben. Egér sokat tett az országért, nekem is hasonló az álmom. "  Az élete azonban nem úgy alakult, ahogyan szerette volna: valami majdnem mindig a siker útjába állt, a 2004-es athéni olimpián viszont már be kellett érnie egy negyedik és egy nyolcadik helyezéssel, így 2005 októberében bejelentette visszavonulását: ekkor próbálkozott meg a vízilabdával is. Végül aztán teljesen elszakadt az uszodától, a sporttól viszont nem: a motokrosszra váltott.

motrosos
A motoros időszak
Forrás: csajokamotoron.hu

2008-ban saját úszóiskoláját kezdte el megszervezni, miközben a Debreceni Egyetem edző szakos hallgatója volt: "El szeretném indítani a gyerekeket az úszásban, ha pedig tehetségesek, hozzásegíteném őket a legjobb körülményekhez. Ha ez azt jelenti, hogy nem nálam folytatják az úszást, akkor is a tanítványok mögött akarok állni."  Éva már végigjárta ezt az utat, végigélte a buktatókat is. Úgy érzi, pályafutásának a végén épp az hiányzott, hogy álljon mellette valaki, aki átsegíti a nehézségeken. Úgy érzi, nem tartóztatták eléggé, mert nem gondolták, hogy valóban képes abbahagyni. Képes volt rá, és szakított legnagyobb álmával is: „Október 17-én még olimpiai bajnok akartam lenni, október 18-án már nem. Ha akkor megkapom azt a pihenőt, szerintem még most is úszom. Nem akartam kiváltságokat, néha azonban szerettem volna egy kis kivételezést. Az is zavart, hogy fiúként kezeltek.”

"Azt azért még szeretném megtudni, hogy miért nem lettem olimpiai bajnok? Mi az az egy lépés, ami hiányzott? Ha valaki a világ legjobbjai közé kerül, mint én, akkor mi választja el attól, hogy a legjobb legyen?”

2009-ben azonban fordult a kocka: Éva megfogadott egy jó tanácsot: Debrecenben Vajda Tamás tanítványa lett, azé az edzőé, aki Kovács Ritát is felkészítette világversenyeire. 2010-ben az Európa-kupa versenyeken 10 km-en már az ötödik volt Izraelben, Olaszországban, valamint Törökországban 5 km-en pedig már első lett. Az Európa-bajnokságon 10 km-en hetedik volt. Egy év egy úszónál persze sok idő, így 2011 áprilisában a mexikói Cancúnban már ezüstérmet szerzett a 10 km-es Világ-kupa versenyen, teljesítette a londoni olimpiai részvétel feltételét.

2012 a sikerek évének bizonyult, végre: márciusban a debreceni OB-n komoly előnnyel vert mindenkit azokban a számokban, amikben elindult, májusban pedig megnyerte a nyíltvízi hosszútávúszó Európa-kupa 10 km-es számát Eilatban. A londoni nyári olimpián négy versenyszámban indult: a 4×100 méteres gyorsváltóval 15. volt, 400 méter gyorson a 16. helyen végzett. 800 méter gyorson 13. lett a selejtezőben. A 10 km-es nyíltvízi úszásban a versenyben szinte végig élen haladva, az utolsó métereken hatalmas küzdelemben olimpiai bajnok lett 1 óra 57 perc 38,2 másodperces idővel.

Ezzel a sikerrel feltöltődve egészen a riói olimpiáig jutott: itt azonban megint nem úgy sültek el a dolgok, ahogy azt Risztov szerette volna: 800 méteres gyorsúszásban 14. helyet szerzett, majd a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban a 13. lett. A riói körülmények egyébként sem voltak épp a legjobbak: a Guanabara-öbölben, ahol a vitorlás- és úszó számokat rendezték meg, hulladarabok és állati tetemek úszkáltak, így örülhetünk, hogy az itt versenyző sportolók nem szenvedtek halálos fertőzést. „Még nem voltam a nyílt vízi pályán, mert most kezdik még összerakni. Addig remélem, a vízi hulla többi részeit is megtalálják, mégis elég rosszul festene, hogy úszás közben én jeleznék, halló, itt van a karja, amit keresnek. Már ha hinni lehet a híreknek, bár remélem, az egész csak túlzás. Egyébként én vagyok a Google Mapsen a Copacabanán legtöbbet sétáló ember lenyomata, mert azért nézegettük a helyszínt."

Díjait, elismeréseit holnapig tudnánk sorolni, így most csak a legfontosabbak: Az év magyar úszója volt: 2002-ben, 2003-ban, és 2012-ben. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét, 2012-ben A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével jutalmazták, ekkor kapta meg a Hajós Alfréd-díjat és a Hajdú-Bihar Megyei Príma-díjat is, 2013-ban pedig Debrecen díszpolgára lett.

Az máig világos, hogy Risztov Éva ugyanúgy sokak kedvencévé vált, ahogy annak idején Egerszegi Krisztina, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a 2012-es nyilatkozata: „Az olimpián a számom előtt még felmentem a Facebook rajongói oldalamra, megírtam, hogy indulok a versenyre és mindjárt vége az olimpiának. Ekkor 782 rajongóm volt. Amikor hat óra múlva visszajöttem, 16 ezer 822-en voltak.” 

Éva azonban sosem akart celebbé válni, így a nyilvánosságot csak tudatosan engedi be az életébe, a Facebook oldalának vezetéséhez is szakértő segítségét veszi igénybe: szeretné, ha az emberek nem csak a fényes érmeket látnák, hanem azt is, hogyan megy a napi felkészülés, hogy fél ötkor kell kelni és napi 20 kilométert kell leúszni 2 edzés alatt. És persze azt, hogy vannak rosszabb és jobb napok, de sosem szabad feladni! Boldog születésnapot kívánunk a mi igazi hősünknek!

 

Borítókép forrása: rcnews.com

Hozzászólások