Polgár Judit: a legnagyobb női sakkmester

Polgár Judit: a legnagyobb női sakkmester

 Polgár Judit nevét remélhetőleg minden magyar ismeri, mivel ő is egy a nagy magyar nevek közül, akit a világ minden táján ismernek. Egyedülálló karrier futott be, annak ellenére, hogy még csak most ünnepli 40. születésnapját: a női világranglistát 1989-től megszakítás nélkül vezette 2015 márciusáig. 12 éves korától 26 éven (312 hónapon) keresztül a felnőtt női világranglista 1. helyezettje volt, ez pedig a férfi és a női világranglistát tekintve is rekordnak számít mind az életkorát, mind a világelsőség hosszát tekintve.

 

Polgár Judit az egyik budapesti zsidó családba született 1976. július 23-án. Rengeteg rokonát hurcolták el koncentrációs táborokba, nagymamája azonban túlélte az aushwitzi szenvedést. Juditot és két nővérét, Zsófiát és Zsuzsát apjuk, Polgár László, aki egyébként tanár és sakkedző a mai napig, bevonta egy tudományos kísérletbe, miszerint ha a gyermekeket egy bizonyos területen már korai életkortól képzik, azok csúcsteljesítményre képesek. Így vált tehát a Polgár-lányokból nemzetközi sakkmester. A szülők magántanulóként tanították őket, de a sakkot nem minden más kizárásával oktatták, mindegyikük több diplomával rendelkezik, és négy-nyolc idegen nyelven beszélnek folyékonyan.

Gyermekkoráról és a kapcsolatteremtésről Polgár Judit így mesélt: "Amikor kicsi voltam, nem voltam társasági lény, és ebben nem segített, hogy mindenki végletesen fordult felém... Vagy az történt, hogy elájultak, wow, miket tudok, vagy szkeptikusan, támadóan álltak hozzám. Így nehéz volt nyitni, ám a nővéreimmel mindent át tudtam beszélni, és nem is volt többre igényem. Később többet utazgattam egyedül, és akkor kinyíltam a világ felé. Az ember sok mindent hamar megtanul, és hozzászokik ahhoz, amihez szeretne. "

A férfiakkal való kapcsolata sem volt egyszerű, mivel mindig visszafogottan öltözködött és távolságtartó volt, sosem flörtölt, mindig kiharcolta magának a tiszteletet. Férje, így tudta nála áttörni a korlátokat: "Az egyik jó dolog az, hogy ő nem sakkozó, hanem állatorvos. Gyerekkorom óta úgy gondoltam, egy sakkozó elég a családban. Úgy ismerkedtünk meg, hogy elvittem a családi kutyát hozzá. Ez 1998-ban történt, 2000-ben házasodtunk össze."

 

Első gyermekük, Olivér 2004-ben született, húga Hanna pedig 2006 júliusában látta meg a napvilágot..

polgarjuditcsalad
A gyerekekkel: Olivér és Hanna
Forrás: blikk.hu

A család és a gyermeknevelés elég nehezen egyeztethető össze a sakkozással, azonban a legkisebb Polgár-lány ezt a feladatot is kiválóan képes megoldani: "Nem élünk úgy, mint egy hagyományos család, a sok utazás miatt, és már nem is fogunk szerintem, de igyekszem sokszor magammal vinni őket. De ezen kívül hagyományos nevelésben részesülnek, iskolába járnak, a toleranciára neveljük őket, hogy elfogadják a különböző kultúrákat, véleményeket. A nyelvekre helyeztük a fő hangsúlyt, de sajnos csak kicsit tudnak sakkozni, itt még sok tennivalóm lenne."

A Polgár-lányok miatt az egész sakk-kultúra átalakult: bevezették az abszolút kategóriát, amely tulajdonképpen férfi verseny, csak nők is elindulhatnak rajta. "Mivel a szüleim úgy gondolták, hogy ugyanolyan képességekkel rendelkezünk mi, nők, mint a férfiak, mi a legelejétől kezdve férfiakkal játszottunk. Akkoriban ők jobban játszottak nálunk, és ahhoz, hogy minél hamarabb minél magasabb szintre érjünk, erősebb ellenfélre volt szükségünk. Azóta nők is játszhatnak a férfiversenyen, de a férfiak nem a nőin. Ha egyben lenne, szerintem sokat segítene, mert a nőket is nagyobb teljesítményre sarkallná."

Más embernek biztosan komoly gondot okoznak nemi identitása azután a teher után, amit a Polgár-lányok átéltek egészen kisgyermekkoruktól, azonban Juditnak ez egyáltalán nem okozott problémát, mindig tudta mit várnak tőle. "Egyszerűen külön kategóriaként kezelnek. Olyan lettem, mint egy sellő: se férfi, se nő. Egész életemben megkaptam, hogy férfiagyam van női testben. A sakkedzőm is sokszor mondta, hogy én csak külsőre vagyok nő. Talán ez a neveltetésem miatt van így. Tinédzserkoromig férfiak között nőttem fel, nyilván sok minden ragadt rám. És hát ahhoz, hogy sikeres tudjak lenni, a hozzáállásomnak úgymond „férfiasnak” kellett lennie, nem lehettem nyűgös, faksznis, nem lehettek kifogásaim. "

2012-ben indította útjára alapítványát, mely a Polgár Judit Sakk Alapítvány a Képességfejlesztésért néven ismert. A program egy egyedülálló, komplex módszerrel segíti a gyerekek képességfejlődését a közoktatásban. A Képességfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz, Magyarországon bekerült a hivatalos Nemzeti Alaptantervbe, és 2013-tól önálló tantárgyként válaszható az általános iskolák alsó tagozatában. Erről így beszélt az egyik korábbi Nők Lapja Café interjúban: "A mi programunk, a Sakkpalota nem konkrétan sakkot tanít, hanem e játék szabályrendszerét használja képességfejlesztésre. Hiszem, hogy gondolkodni, alkotni jó, a kreativitás pedig, amit én főként a sakkban élek meg, teljesebbé teheti az életet. "

Életpályáját feldolgozva, tényleg hihetetlen, amit elért. Persze a jutalmazás sem maradt el: 1989-től 2014-ig alig volt olyan év, hogy ne őt választották volna az év sakkozójának. 2003-ban kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2008-ban Príma díjjal jutalmazták, 2013-ban pedig kiérdemelte a  Magyar Érdemrend középkeresztjét a csillaggal. 7 alkalommal kapott Sakk Oscar-díjat. 2012-ben a FIDE Caissa-díjában is részesült. Majd 2014-ben a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közgyűlése egyhangú szavazással választotta tagjai közé, az első olyan sportolóként, aki nem klasszikus olimpiai sportágat űz.

Nem tudni, ezt meddig lehet még fokozni, mivel Judit előtt soha nem volt lehetetlen semmi, így izgatottan várjuk további sikereit, gratulálunk gyönyörű családjához és nagyon sok boldogságot kívánunk neki, 40. születésnapja alkalmából!

 

Interjú forrása: nlcafe.hu
Borítókép: todomexicoesajedrez.com

Hozzászólások