Ónodi Henrietta

Ónodi Henrietta

Az olimpiai bajnok magyar tornásznő 1988-tól 1996-ig szerepelt a magyar válogatottban, nem csak szépségével tűnt ki a nemzetközi mezőnyből, világ- és Európa-bajnokként az 1992-es barcelonai olimpián ugrásban arany-, talajon ezüstérmes lett. Legnagyobb feladatának és a legnagyobb boldogságot adó dolognak az anyaságot tartja.

Ónodi Henrietta fiatalként
Még gyermekként, de már sikeresen
Forrás: femina.hu

Ónodi Henrietta 1974. május 22-én született Békécsabán. Ötéves korától a Békéscsabai Torna Club tornásza. 1986-ban már a junior Európa-bajnokságon szerzett negyedik helyet gerendán. 1988-ban mesterfokú magyar bajnok lett négy versenyszámban. Az ifjúsági Eb-n felemás korláton harmadik helyezést szerzett. 1989-ben a brüsszeli Európa-bajnokságon felemás korláton aranyérmet nyert, és ezzel ő lett a magyar női tornasport első Európa-bajnoka.

A magyar küldöttség tagja volt az 1992. évi barcelonai és az 1996. évi atlantai olimpián. Barcelonában lóugrásban szerzett holtversenyben olimpiai bajnoki címet. Talajon ezüstérmes, csapatban hatodik, egyéni összetettben nyolcadik lett.

Az 1992-es olimpia idején már hívták amerikai egyetemekre, de akkor hazavágyott a barátaihoz. Érettségi után egy év telt el semmittevéssel, szülei rábeszélésére ment ki tanulni Amerikába, ahol a San Antonio Egyetemet választotta. Beilleszkedéséről így vallott: „Ha nem beszéled a nyelvet, nehéz dolgod van, félsz megszólalni.”

Életútja számos kanyart vett, 1996-ban visszatért a tornához, részt vett az atlantai olimpián, majd súlyosan beteg édesapja miatt hazatért Magyarországra. Az 1996-os olimpián csapatban kilencedik lett. 1997-ben az universiaden csapatban hetedik volt. Ezt követően fejezte be a versenysportot. Amikor itthon mindent elrendezett, folytatta az egyetemet.

 

Visszavonulása óta az Egyesült Államokban él. A San Antoniói Incarnate Word Egyetem elvégzése (1993-) után Miamiban az Olimpikonok Világszövetségének regionális irodájánál tevékenykedett.

Ónodi Henrietta kitünteve
Kitüntetve
Forrás: kiskegyed.blikk.hu

2003-ban feleségül ment James „Jimbo” Haley egykori öttusázóhoz, akivel boldogan nevelik gyermekeiket. A tornásznő húsz év után kapta meg az amerikai állampolgárságot és a szavazati kártyáját, szavazópolgár lett második hazájában, az Egyesült Államokban.

Jól emlékszik még azokra az időkre, amikor Magyarországon nem volt szabad választás, kamaszként élte át a rendszerváltást. Ezért volt számára annyira fontos Amerikában a szavazati jog megszerzése: „Nem élni a joggal rossz dolog, sosem tennék ilyet. Fontos volt az állampolgárság és a szavazati jog, hiszen gyermekeink vannak, bele akarunk szólni a dolgok alakulásába, fontos, hogyan alakul az ország élete” – mondta Heni a Salt Lake City hírlapnak.

A vele készült interjúban így vall a női tornában történt változásokról: „Három dolgot tudnék kiemelni. Az egyik a pontozás, hiszen ma már nem a tízes rendszer alapján pontoznak. A másik az akrobatikus elemek előretörése, a harmadik pedig a kötelező gyakorlatok hiánya. Mindenféleképpen az akrobatika dominál a gyakorlatokban, talajon például négy, komoly akrobatikus sor nélkül már senki nem áll ki egy versenyen. Azt hiszem, az életkor ma is szerepet játszik, mert a világversenyeken a fia­talabb versenyzők a sikeresebbek. Viszont több húsz év feletti tornászt is láthatunk, aki érettebben, magabiztosabban mutatja be a gyakorlatait.”

Férjével való megismerkedéséről így vall:

„Huszonkét éve, 1994 januárjában utaztam Texasba, és elkezdtem az egyetemi tanulmányaimat. Ott ismerkedtem meg Jimmel, aki az amerikai öttusa-válogatott tagja volt, és San Antonióban készült fel a versenyekre. Haverok lettünk, az igaz, szerelem csak sokkal később, 2002-ben lett a kapcsolatunkból.„

Az amerikai életforma megszokása nem esett nehezére a tornásznak, erről is mesélt: „Mivel már fiatalon rengeteget utaztam, sokat voltam távol Csabától, ezért viszonylag könnyen megszoktam az itteni életmódot. Ráadásul nagyon könnyen tudok bármiféle környezethez igazodni, alkalmazkodni, így ez sem okozott gondot.”

Három gyermek édesanyja, sorrendben: Annabella, Sebastian és Christian. Az anyaság tölti ki mindennapjait, ami persze nem kis kihívást jelent: „Életem legjobb, legszebb, legnagyobb kihívása édesanyának lenni. Három gyerek, három különböző természettel. Fantasztikus látni, ahogy fejlődnek, ahogy a saját személyiségük alakul. Imádom minden percét az anyaságnak.”

Május 22-én lesz a születésnapja. Mit kíván magának és a családjának a következő évtizedekre? „Elsősorban egészséget. Mert ha az megvan, akkor a többit megoldjuk. Ja, és a magyar tornának, egyáltalán, a magyar sportnak és a magyaroknak mindenütt sok-sok sikert!” (Interjú részletek: Magyar Hírlap)

1994-ben kitüntették a Magyar köztársasági elnöki aranyérmével, 1995-ben magyar Fair Play-díjat kapott életművéért, 2007-ben pedig Békéscsaba díszpolgára lett.

/A hírek oldalon lévő kép forrása: hir6.hu /

Hozzászólások