Nagy Viktor

Nagy Viktor

Nagy Viktor a vízilabda egyik kiemelkedő tehetsége hazánkban. Hihetetlen védéseiről híres és arról, hogy nagyon nehezen tűri a medence hiányát. Hát, ilyen egy igazi sportember.

 

Nagy Viktor Budapesten született1984. július 24-én. A vízilabda édesapja beteljesületlen vágya volt, melyet nagyobbik fián teljesített be végül. Apja a Spartacus uszodába vitte, ahonnan a BVSC-hez került, mivel nem különösebben szeretett úszni. Azonban a vízilabdában sem tűnt az elején kimagasló tehetségnek, sokszor a kispadon ült. Egyszer azonban egyik csapattársa, a kapus lesérült. Ez volt Viktor meghatározó pillanata, bekéredzkedett a posztra. Erről így mesélt: "Kölyökként nem jutottam sok játéklehetőséghez, így az első adandó alkalommal beálltam a kapuba. Nem igazán szerettem úszni, és azt gondoltam, hogy a kapusoknak nem kell annyit edzeni. Ebben tévedtem, a döntésemet viszont azóta sem bánom."

A serdülőcsapattal többször is magyar bajnok lett, és már 16 évesen a felnőtt csapat harmadik számú kapusa volt. 2001-ben tagja volt a Hagenben ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett utánpótlás válogatottnak, a torna végén pedig megválasztották az Európa-bajnokság legjobb kapusának.

A felnőttek között a 2003-as év hozta meg első sikerét, a BVSC-vel Magyar Kupa-győzelmet szerzett, később pedig elhódította a szuperkupát is. 2004-bena Vasashoz szerződött. A csapatváltásra így emlékezett vissza: „…eddigi életem második legjobb döntése volt a TEVA-VasasPlaket-hez történő szerződésem.

2006-os teljesítményének köszönhetően Kemény Dénes szövetségi kapitány meghívta a magyar válogatottba. 2006. június 1-jén, egy egri felkészülési mérkőzésen védhette először a nemzeti csapat hálóját,amikor is nagy arányú győzelmet ünnepelhetett.

2008-ban bronzérmet szerzett a malagai Európa-bajnokságon, azonban a pekingi olimpiai játékokon, a címvédő magyar csapatnak nem volt tagja. A Londonban rendezett Olimpián, 2012-ben azonban már ő védte a kaput, sajnos ez a világverseny nem tartozik a nagy sikereink közé, mivel a válogatott az 5. helyen végzett.

2013-ban Barcelonába utazott a válogatottal, hogy a világ legjobb kapusaként térjen haza. Erről az élményről így számolt be a Magyar Nemzetnek: "Ez volt a célom, hiszen elég régóta erről álmodtam. No meg világbajnok is akartam lenni. A nyári felkészülés alatt a pszichológusunk segített abban, hogy el is higgyem, képes vagyok véghezvinni a céljaimat. Már csak magamnak kellett bebizonyítanom, hogy ez így is van." A briliáns mérkőzés itt megtekinthető, a lényeg 1 óra 5 percnél kezdődik.

 
nagyvitorcsalad
A csemetékkel: Sámuel és Olívia
Forrás: blikk.hu

A kapusról tudni lehet, hogy szívesen hecceli az ellenfelet a medencében, mivel nyilatkozatai szerint ez számára egyfajta stressz levezetés:  "A kézfogás egyetlen meccs után sem marad el a riválisokkal. Akadt persze olyan, akihez odamentem meccs után, hogy "ugye nincs harag?". Nem ismerek olyat, akinek azért ne lennék szimpatikus, mert mutogattam neki a vízben. A medencében megszűnik a barátság, ott a testvérek is megküzdenek egymással, ha különböző csapatokban játszanak. Ilyenkor átalakulunk harcossá. Amikor pedig kimászunk a vízből, visszavedlünk barátokká. Ez így történt a görögök elleni negyeddöntő, a horvátokkal szembeni elődöntő és a finálé után is. Ilyen a sport. Ez belülről jön. Azt gondolom, hogy nem tanulható, valakiben vagy benne van az elejétől, vagy nincs. Én így tudom kihozni magamból a száz százalékot. Korábban megpróbáltam elfojtani ezeket a mozdulatokat, de akkor nem tudtam a maximumon teljesíteni."

Az idei olimpiai kvótáért rendesen megküzdöttek a fiúk, a riói esélyekről így beszélt a kapusunk: "Rengeteg területen kell még fejlődni. Ami szembetűnő volt, hogy minden meccsünket jól kezdtük el, a második negyedben azonban minden egyes alkalommal visszaengedtünk. Az volt a kérés az elődöntő előtt is, hogy ha megszerezzük a két-három gólos előnyt, akkor azt vigyük végig. Ennek ellenére most sem sikerült jól a második negyed. Ilyenkor valamiért magunkra engedjük az ellenfelet, és elkezdünk védekezésben és támadásban is kapkodni. Ezt rutinból lehet csak kijavítani."

 

Nagy Viktor, annak ellenére, hogy még csak most tölti 32. életévét, már nős, felesége Hornok Blanka. Két gyermekük van: Sámuel és Olívia, akik 6 és 4 évesek. Ígérem, az egész MME csapat és az egész ország nevében is, hogy nagyon fogunk szurkolni és ezúton kívánunk nagyon boldog születésnapot kedvenc pólósunknak!

Borítókép forrása: vs.hu

 

Hozzászólások