Mester Tamás

Mester Tamás

Mester Tamás 1970. augusztus 4-én született Budapesten. Élete meglehetősen eseménydúsnak és kalandosnak mondható, karrieréért a mai napig sokan irigylik, komoly zenei elismerésekben azonban eddig nem részesült. Tudása és tehetsége mégis oda juttatta, hogy ő fedezhette fel 3 Megasztár évadban is a fiatal tehetségeket.

 
mestertkicsin
Gyermekként álmodta...
Forrás: life.hu

Édesapja, Mester Ákos újságíró, édesanyja Zsíros Júlia, egyetlen testvére van, Anett. Szüleire és gyermekkori megmérettetéseire így emlékszik vissza az énekes: "Apukám a polgári foglalkozások felé terelt, ő volt a szigor, anya meg a bohém. A szüleim annyira különböző személyiségek, hogy nagyon fiatalon rádöbbentem, ha nekem választanom kellene a kettő közül, az nehezen menne. Tehát elég gyorsan kellett, hogy kialakuljon a saját világom - egy harmadik."

A zenész korán saját lábára állt és a nagymamájától örökölt házba költözött, már 17 évesen. Az otthon kényelme helyett az önállóságot választotta, de vajon miért? "Azért költöztem el, mert nagyon kényelmes, ha akkor fekszem le, amikor akarok, és akkor jönnek fel a barátaim, amikor akarom. Egy hippi kommuna feelingben éltem elég sokáig. Volt úgy, hogy 4 évig laktunk a barátaimmal Szentendrén egy bérelt házban, ahol minden este házibuli volt. Ne úgy képzeld el, hogy kábítószereztünk, hanem csak buliztunk, pingpongasztal volt a nappali közepén, amin hajnalig játszottunk majdnem minden este."

Mester Tamás 1989-ben csatlakozott a STEP együtteshez, miután a zenekar megvált korábbi menedzserétől, Fenyő Miklóstól és Kisszabó Gábor is visszatért az Első Emeletbe.

Arra a kérdésre, hogy mit adott neki a haverokkal való együttélés a mindennapos bulizás, így felelt:  "Maga volt az élet. Ha az ember zenésznek megy, akkor tudni kell valamiről írni, és ahhoz élmények kellenek. Persze közben azt is éreztem, hogy most vagyok fiatal, most kéne a szakmámmal foglalkozni, karriert építeni, de a másik oldalon mindig ott volt az, hogy de hát épp mert most vagyok fiatal, inkább élnem kellene! Akkor inkább bulizzunk. Ennek oltárán rengeteg lemezem nem jelent meg. De nem bánom - ez így volt jó. Akkor az érdekelt."

mestert
Meditáció közben
Forrás: femina.hu

Mester Tamás egészen érdekes életfilozófiát vall, magával és az önmaga megismerésével legalább annyi időt töltött, mint a zenével: "Nagyon furcsállom, hogy az embereknek olyan pici százaléka foglalkozik azzal, hogy kik vagyunk, mit csinálunk itt, hogy van ez az egész... Nem mintha megfejthető lenne, de engem nagyon zavar a törekvés hiánya. Tényleg nagyon sokáig kerestem a válaszokat, míg egy napon úgy ébredtem, hogy ehhez hülye vagyok, kicsi vagyok, nem fogom tudni megfejteni, hisz nálam lényegesen okosabb emberek sem tudták megválaszolni, hogy miről is szól az élet - és akkor elengedtem az egészet. Másnaptól minden nagyon izgalmas lett. Jöttek a felismerések, akkor tudtam először meditálni úgy, hogy sikerült."

Mester 1991-1992 között a Dream Team együttessel Európa-szerte turnézott. A turné ideje alatt Franciaországban élt. 1993-ban hazatért Magyarországra, a közönség igazán ekkor ismerhette meg a nevét. A Mester és tanítványai zenekar énekese, zeneszerzője és gitárosa lett. Az együttesnek két lemeze jelent meg: A hívők földjén és 1994-ben a Napszületés. Összesen 150 ezer példányban keltek el és mindkettő elérte az aranylemez minősítést. A zenekarnak pedig odaítélték az „Év Felfedezettje” és az „Év Albuma” díjakat. Végül 1995-ben bomlott fel a koprodukció.

 

Szólókarrier:

1999-ben az énekes ismét elhagyta Magyarországot és előbb Los Angelesben, majd New Yorkban telepedett le, itt kezdett hozzá első szóló lemezéhez is, melyre neves külföldi szakemberek is felfigyeltek.  Az elmúlt időszakban pedig olyan neves előadók munkáját segítette, mint például: Kid Rock, Will Smith, David Bowie vagy Britney Spears, akivel 2004-ben létrehozták az FM Records lemezkiadót és produkciós irodát.

2005-ben megjelent Szabadítsd fel című kislemeze, amelynek a hozzá tartozó klippel nagy sikere volt Magyarországon. 2006. április 10-énvégre világot látott  szólólemeze, amelynek a Pillanat címet adta. Az albumon fele-fele arányban hallhatóak magyar és angol nyelvű dalok is. A korongon megtalálható az Altass el című dal is, amely azt hiszem minden magyar fülében ott cseng.

Arról, hogy hogyan is kap ihletet egy dalhoz, így fogalmazott: "Nagyon sokáig úgy gondoltam, hogy az ihletettség az egyfajta isteni kegy. Tehát meg kell várni, amíg jön. Aztán ráébredtem arra, hogy az ihletett állapot az gyakorlatilag az, amikor az ember önfeledt. Magyarul nem gondolja, hogy ő csinálja a dolgot, hanem megtörténik vele, egy kicsit istenné válik abban a pillanatban... Láttam a hangszereket: hárfa, kürt stb., és azzal, hogy a képzeletem beindult, megszólalt egy hihetetlenül jó szimfónia a fejemben, amivel csak az volt a baj, hogy az eszköztáram nem volt elég széles ahhoz, hogy le tudjam utána írni. Amolyan "mozarti" jelenség volt, hogy hallom a szimfóniát, csak Mozart le tudta írni, én meg nem. Ott maradt a fejemben, ha akarod, elhiszed, ha akarod, nem -  de nagyon jó darab volt! Utána azt kellett gyakorolni, hogy rögzíteni tudjam. Szerintem ezek a legizgalmasabb pillanatok az életben, amikor ez a kreáció, a szikra, az a valami így átjön - amit magyarázni sem kell, csak úgy megtörténik. Állati jó érzés."

A Jack Jack zenekart 2007 nyarán alapították Mester Tamás, Ganxsta Zolee és Papp Szabi. Tóth Tibit pedig a már meglévő három tag egyöntetű szavazattal választotta be a zenekarba. A zenekar alapításának célja az volt, hogy Magyarországon is legyen egy „igazi rock&roll zenekar”, de a négy zenészt a zenei összhangon túl a barátság is motiválta a közös zenélésre.

A zenész a negyedik, ötödik és hatodik Megasztár-széria zsűrijének tagja is volt, melyet a szakma komolyan megkérdőjelezett, mivel nem mindenki érezte úgy, hogy eleget tett le ehhez az asztalra. Azzal azonban főképp meglepett mindenkit, hogy 3 évadot is elvállalt, mivel híres a nyughatatlanságáról és a kötöttségek kerülésétől, ezért nem szereti, ha programokat kell előre beterveznie a naptárába. Kifejezetten emiatt fél a randizástól is, mert nem biztos, hogy akkor épp van kedve hozzá, amikor meg van beszélve az időpont. "Engem az örök szerelem foglalkoztat. Tehát a "nyári" szerelem az annyira nem, bár egyszer azt mondta egy barátnőm, hogy a kis szerelmek tanítanak meg majd a nagyra, tehát hogy nem lehet, hogy az ember csak vegetál, amíg nem jön el a nagy Ő, de tényleg nem tudom, hogy ez hogy működik... Rabság, igen. Ez egy nagyon nehéz kérdés. Ezzel küzdök, hogy melyik a nagyobb szabadság, hogy szingli vagyok és bárkivel megismerkedhetek, vagy az, ha találnék valakit, akivel szabadabb vagyok együtt, mint egyedül. Ez még függőben van bennem. Eddig nem tudtam megfejteni."

Ezúton és ezzel a kis összeállítással kívánunk további sok sikert és nagyon sok boldog születésnapot!

 

Borítókép forrása: life.hu

Hozzászólások