Matt Damon

Matt Damon

Matt Damon első szerepét 16 évesen kapta, mindössze egy mondatot kellett mondania első filmjében. Mára már azonban Golden Globe és Oscar-díjjal is rendelkezik. Sok A-listás színészt ismerünk Hollywoodból, Damon pedig mindenképp közéjük tartozik. Ennek ellenére mindig elmondja magáról, hogy nem rendelkezik olyan személyiséggel, mint Brad Pitt vagy George Clooney, akik ha belépnek egy szobába, ott mindenki elhalkul. Ő sokkal inkább átlagembernek tartja magát. De vajon akkor hogy jutott ide és miből kellet építkeznie? Megmutatjuk!

 

Családi háttere és a híres szomszédok

young
Damon fiatalabb korában
Forrás: pinterest.com

Matthew Paige Damon 1970. október 8-án született a massachusettsi Cambridge-ben. Apja tőzsdeügynök, anyja pedig egyetemi professzor volt. Egyetlen testvére van, Kyle, aki képzett szobrász és művész. Kedvenc családtagja nagypapája volt, akiről mindig nagy tisztelettel és szeretettel nyilatkozott, például a Mail on Sunday-nak adott interjúban is elmondta, hogy nagyapja a leglenyűgözőbb ember, akit csak ismert: „Ő egy nagyon büszke finn ember, aki sosem fogadna el segítséget senkitől. Kisgyermekként érkezett Amerikába, a gazdasági válság idején nőtt fel és cipőket árult. Mindig arról mesélt nekünk, hogyan tett szert egy három és fél centes béremelésre, s hogy ez milyen hihetetlen sikerélmény volt."

A család Damon élete első két évében Newtonban élt, szülei válása után azonban Cambridge-be költöztek a testvérek, édesanyjukkal. Iskolába is ide járt, majd a középiskola után a Harvardra jelentkezett, ahol azonban gyakran elmaradt az órákról, hiszen már ekkor is csak a színészet érdekelte. Így tehát diplomát sem szerzett végül, mivel a végzése évében, '92-ben otthagyta az egyetemet. Elgondolása szerint pont az olyan felső-középosztálybeli családok jelentik egy társadalom megerősödésének alapját, amelyben ő is felnőtt. "Nem volt semmiféle privilégiumom, normál, középosztálybeli gyermekként nőttem fel. Nekem ez éppen elég volt ahhoz, hogy gazdagnak érezzem magam."

Damon, Ben Affleck színész és Howard Zinn történész és író szomszédságában nőtt fel. Damon beledolgozta Zinn egyik közkedvelt könyvét a Good Will Hunting szövegkönyvébe is. Később Damon volt Zinn saját életrajzi filmjének is a narrátora.

Szerepei és az álomfizetés

Első komoly szerepét a Bátrak igazsága címû filmben játszhatta el. A felkészülésbe mindent beleadott: a nagy példaképek, így Pacino és De Niro technikáját magáévá téve teljes fizikai és mentális átváltozáson ment keresztül. A szerepért 18 kg-t kellett leadnia 100 nap alatt, amelyben mellékveséje tönkre is ment, ezért évekig kezelték. Ennek ellenére Damon azt nyilatkozta, mindez megérte azért, hogy kellőképpen játszhassa el a szerepet, s az iparnak is bizonyítsa elkötelezettségét. A fáradozás pedig kifizetődött, Francis Ford Coppola felfigyelt Damonra, és '97-ben ráosztotta a legújabb John Grisham-film, az Esõcsináló középpontjában álló ügyvédjelölt szerepét. Ez már főszerep volt, ráadásul egy világhíres rendező sikerfilmjében.

Az Esőember sikerére nem csak Damonnak volt szüksége: a Good Will Hunting forgatókönyve már régóta készen állt, kapós is volt a stúdiók körében, ám a szerzők, Damon és Affleck ragaszkodtak a főszerepek eljátszásához, így kénytelenek voltak kivárni, amíg valamelyikükből eladható színész lett. Itt pedig megcsinálták szerencséjüket: egyszer csak egész Hollywood a készülő filmről beszélt, amely végül 9 Oscar-jelölést kapott, ám ezek közül csak egyetlen egyet vihettek haza: a forgatókönyvíróknak járó elismerést, melyet így Affleck és Damon megosztva kaptakFizetségük a forgatókönyvért 500 ezer dollár volt fejenként, a film maga pedig több mint 100 millió dollárt hozott a mozikban.

goodwill
Damon a Good Will Huntingban
Forrás: quotesgram.com

Innentől persze nem volt megállás: Spielberg beválogatta beválasztotta Damont a Ryan közlegény megmentése szereplőgárdájába is, az alapján, ahogy az Oscar-nyertes filmjében játszott. Ez a film is kasszasikernek bizonyult, és azóta is ikonikus filmként emlegetik. "A hírnév egy eléggé érdekes dolog: egyik nap még nem ismernek, másnap pedig már híres vagy. Minden megváltozik körülötted, pedig Te magad tudod, hogy semmi sem történt, csak levetítették a filmet, amiben játszottál. És azok a problémák számítanak ma is, amik tegnap számítottak. És persze ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád, mint az egész eddigi életedben. Az emberek mégis másképp tekintenek rád, mint azelőtt."

További jelentős szerepei közé tartozik Wilhelm Grimm kitalált személyének eljátszása a Grimm című fantasyben. Ezen kívül ő játszotta még Robert De Niro filmjének, Az ügynökségnek a főszerepét, itt egy CIA-ügynököt alakított, illetve egy beépített maffiózót is eljátszott a bostoni rendőrségnél, Martin Scorse négy Oscar-díjat nyert rendezésében, A téglában.

Legutóbbi filmjei közé tartozik a Csillagok között és a Mentőexpedíció: mindkét filmet Oscar-díjak tömegére és BAFTA-díjakra is nominálták, és persze mindkét film, már debütálásakor kasszasikernek számított.

A filmek, melyekben Damon vezető szerepben tűnt fel, 1,92 milliárd dollárt hoztak az amerikai mozi kasszáknál, s 2,28 milliárdot, ha azokat a filmeket is kalkuláljuk, amikben csak kisebb szerepe volt. Ezzel Damon egyike minden idők 25 legnagyobb bevételt elérő színészeinek. 2007 augusztusában a Forbes magazin készített egy listát, aminek keretében arról vetnek számot, mely színészek filmjei érték el a legmagasabb bevételt a gázsijukhoz viszonyítva. E kalkulációból Damon került ki első helyen, vagyis a vizsgált színészek közül ő volt a legbiztosabb befektetés Hollywoodban 2007-ben.

2007. július 25-én Damon lett a 2343. személy, aki csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.

Családja és karitatív tevékenységei

family
Damon és a család: 4 lányuk van
Forrás: starschanges.com

Miamiban találkozott az argentin származású Luciana Barrosóval, aki akkor még bárpultosként dolgozott. 2005 decemberében házasodtak össze a New York City Hallban. Damon a mostohaapja lett Barroso elõzõ házasságából született lányának, Alexiának. A párnak három közös lánya van: Isabella, Gia Zavala és Stella. Apukakánt igazi védelmező típus, felesége a vörös riasztás becenevet adta neki emiatt. Gyakran bemegy gyermekeihez éjszaka, hogy ellenőrizze, lélegeznek-e rendesen. Le a kalappal előtte.

Damon Affleckkel és Chris Moore-ral karöltve megalapította a Project Greenlightot, hogy újonc filmesek érdemes munkáit fedezhessék fel és finanszírozzák azokat, mivel rájöttek, hogy ezeket a tehetségeket, mint amilyenek ők is voltak fiatalon, senki nem karolja fel. A filmprojektek elkészítését dokumentálják is: a televízióban sugárzott sorozatot három alkalommal jelölték Emmy-díjra.

George Clooneyval és Brad Pittel együtt a ONE kampány támogatója, ami az AIDS és a harmadik világ országaiban jelenlévő szegénység ellen küzd.

Tagja a GreenDimes.com tanácsának, amely szervezet arra tesz kísérletet, hogy visszaszorítsák a reklámlevelek mennyiségét, mivel ezekből naponta több tonnányit kézbesítenek az amerikai otthonokba: 2007-ben Damon népszerűsítette a szervezet arra irányuló erőfeszítéseit, hogy megakadályozzák a fák kivágását, amelyek a levelek és a borítékok legyártásához kellenek.

A fent leírtakból is látszik, mennyire jó ember Damon, ami, lássuk be, Hollywoodban igen ritka kincs. Így kedvenc színészünk tényleg megmaradt annak, akinek szülei nevelték és ragaszkodik is ehhez az értékrendhez, gyermekeit is így neveli. A paparazziknak mindig azt üzeni, hogy ígéri, nem csinál semmi érdekeset, csak ne kövessék. Egyáltalán nem szeret híres lenni, nyűgnek érzi az ezzel járó fáradalmakat. Azt gondolom, ez nem is csoda. Reméljük, az elkövetkezendő évek is munkával és a családja körébent telnek majd, hogy sem a nézők, sem a családja ne szenvedjen majd Damon hiányában. És persze ezúton kívánunk neki nagyon boldog születésnapot is.

 

Borítókép forrása: librarius.hu

Hozzászólások