Haumann Péter

Haumann Péter

Május 17-e alkalmából újabb híres ember életével készültünk Nektek, akit kitüntettek már a Nemzet Színésze címmel, elnyerte a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, érdemes művész és Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Igen, Haumann Péterről van szó, akinek az életrajzát most olvashatjátok.

 

Haumann Péter 1941. május 17-én született Budapesten, ahol gyermekkora is telt. Középiskolába a Toldy Ferenc Gimnáziumba járt, ennek elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt 1959–től.

Karrierje a debreceni Csokonai Színháznál indult, ahonnan 1966–1970 között a Pécsi Nemzeti Színház társulatának tagja lett. Gyakorlatilag az összes színházban dolgozott valameddig, így vált igazán ismertté. 1973-tól a Madách Színház társulatát erősítette, majd a Nemzetiben volt látható. Dolgozott az Arizona Színházban és a Radnóti Miklós Színházban is. 1994 óta a Katona József Színház tagja.

A művész sokszor érezte úgy magát, mint egy láda répa, ami fölött mások alkudoznak. Egy interjúban arról mesélt, hogy mennyire tartja kezében a színészi pályát:

haumann péter régen és most
Az évek során alig változott…
Forrás: femina.hu

„Ha most elkezdenék mesélni, halomra sértenék egy csomó embert. Nem akarom. De Pestre kerülésem például ilyen történet volt. Vittek volna engem rögtön a Madáchba az Arturo Ui sikere után, de mérlegelni kellett, hogy ki hívott, és ez mást hogyan érint, ki fog megsértődni, és abból majd mi lehet - hát vártam. Így kerültem végül a Huszonötödik Színházba. És utána is volt "láda répa" - Aczél György játszott ebben szerepet, de ez is mindegy ma már.”

Mi volt élete legjobb döntése?

„Ahogy vidékről följöttem. Amíg maradtam, és amikor följöttem. Szerencsém is volt. De tettem is érte: már Debrecenből is följártam például a szinkronba, hogy megtanuljam, és bedolgozzam magam. Kilencven forintot kaptam érte, száztízért utaztam. De megérte. Akkor még úgy folyt a munka, hogy amikor egy művészfilmet szinkronizáltunk, előtte megnéztük, megbeszéltük. Ma meg betoppan valaki, "melyik vagyok én?", "az a kopasz", "és mit csinálok?", "majd megtudod a hanghordozásból" Emlékszem, egyszer Laurence Olivier-t szinkronizáltam a Haláltáncban. Hát Lábat töröltem, mielőtt beléptem a stúdióba. Ellestem tőle sok mindent, bámultam minden mozdulatát, a színészetét működtető ritmust. És rövid idő után már tudtam előre, hogy mozdul.” (Interjú: Magyar Narancs)

 

Legismertebb  színházi alakításai közé tartozik például:

 • William Shakespeare: Szeget szeggel- Lucio
 • Platón: Szókratész védőbeszéde- Szókratész
 • Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival- Kopereczky
 • Thomas Stearns Eliot: Macskák- Gastrofar George; Tus
 • William Shakespeare: Tévedések vígjátéka- Égeon

Filmes szerepei közül néhány:

 • Hyppolit (1999)
 • Magyar vándor (2004)
 • Állítsátok meg Teréz anyut! (2004)
 • Sorstalanság (2005)
 • Emelet (2006)
 • Szabadság, szerelem (2006)

Betekintés a szinkronszerepeibe:

 • Óz, a csodák csodája: a Gyáva oroszlán - Bert Lahr
 • Matrix - Újratöltve: Az Építész - Helmut Bakaitis
 • Matrix - Forradalmak: Az Építész - Helmut Bakaitis

Díjai, kitüntetései

A Jászai Mari-díjjal 1970-ben és 1972-ben is kitüntették, 1980-ban az Érdemes művész címet érdemelte ki, míg a Kossuth-díjra 1985-ben érett meg. Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában 1997 óta. Súgó Csiga díjat 2001-ben kapott. Erről a díjról azt kell tudni, hogy vándordíj, melyet a Súgó színházi programmagazin alapított 2001-ben. Minden évben március 27-én, a Színházi Világnapon ítélik oda a 12 díjat az előző év legjobb színészeinek, a színházba járó, a színházművészet iránt érdeklődő közönség szavazatai alapján. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is megkapta, 2006-ban. Prima Primissima díjjal 2009-ben tüntették ki. A Nemzet Színészévé 2010-ben választották, pedig nem is számított rá.

„Még a szemem sarkából se néztem, hogy sorra kerülök e esetleg, teljesen váratlanul ért és letaglózott, mindemellett nagyon örülök neki… Hála istennek eljutottam arra a szintre, hogy nem nézem, mit gondolnak rólam, magamban nézem a művészetet, nem a művészetben magamat. Azért azt sajnálom, hogy valakinek el kell mennie ahhoz, hogy a tizenkettő közé bekerüljön egy új színész.
Igazán akkor lettem színész, mikor megszűnt mindenféle irigység mások sikerei iránt és ez már több mint harminc éve így van.”

( Kállai Ferenc megüresedett helyére választották. A szerk. Interjú: hirextra.hu)

/A nyitóoldalon lévő kép forrása: filmkatalogus.hu/

Hozzászólások