David Attenborough

David Attenborough

Megszokhattátok már, hogy a híres emberes sorozatunk ebben az évben nemzetünk szülötteivel foglalkozik, de most kivételt tettünk, mivel a híres természettudós és rendező, David Attenborough ebben az évben ünnepeli a 90. születésnapját. Ugye Te is rengeteg természetfilmét láttad már? Mi is imádjuk őket, így elmeséljük most a készítőjük életét! Jó szórakozást!

 

Attenborough Nyugat-Londonban született 1926. május 8-án, a család középső fiaként. Apja a Leichester Egyetem igazgatója volt, így a kampuszon nőtt fel a természettudós, ez megmagyarázza tudományos érdeklődését. A család két európai zsidó lányt nevelt fel a második világháború során.  Már gyermekkorában is fosszíliákat, köveket és más biológiai mintákat gyűjtött. 7 éves korára egy egész kis múzeuma volt. A kampuszt és környékét úgy ismerte, mint a tenyerét. 11 évesen már ő fogta be a gőtéket a környéken a Biológiai Intézet számára.

a fiatal attenborough
A fiatal tehetség
Forrás: neitshade5.wordpress.com

1936-ban David és a bátyja részt vettek egy előadáson, amit Archibald Belaney tartott az egyetemen a hódok megmentéséről. A kis Davidet lenyűgözte az a tudás, amivel az előadó Kanada állat- és növényvilágáról beszélt. Az előadás a környezeti katasztrófákról és a természet ember általi pusztításáról is szólt, melynek megakadályozása később David Attenborough hitvallásává vált. Talán ez volt élete sorsdöntő pillanata, itt dőlt el, hogy életét a természet oltárán áldozza fel.

A Leichesteri Fiúgimnáziumba járt, ahonnan ösztöndíjjal került be a cambridge-i Claire College-ba 1945-ben. Itt geológiát és állattant tanult, természettudományos diplomát szerzett.

1947-ben katonai szolgálatra hívták be, ahol két évet töltött el.

1950-ben vette feleségül Jane Elizabeth Ebsworth Orielt. Két gyermekük született, Robert és Susan. Felesége 1997-ben halt meg.

A katonai szolgálat után gyerekeknek szóló tankönyveket lektorált, ebbe azonban gyorsan beleunt. Még 1950-ben jelentkezett egy produceri állásra a BBC rádiójához. Ide ugyan nem vették fel, de az életrajta lenyűgözte a BBC munkatársait, így lett producer a TV-nél. Ekkor az otthonában még nem is volt saját televíziókészüléke.

A természetfilmes karrierje akkor kezdődött, amikor legyártotta az Állati módszerek című 3 részes sorozatot. Ekkor kötött barátságot a londoni állatkert hüllőházának vezetőjével, akivel együtt 1954-ben együtt forgattak egy sorozatot Állatkerti kutatások címmel.

1957-ben a BBC Természetfilmekkel foglalkozó osztálya Bristolba költözött, ahová Attenborough nem akarta követni munkáját, mivel családja és fiatalsága Londonhoz kötötte. Így alapított egy saját osztályt, aminek keretein belül folytatta az Állatkerti kutatások sorozatot és további sorozatokat, úgymint az Utazótörténeteket és a Kalandok sorozatot.

 

1965-ben visszatért a BBC 2-höz, mint programigazgató. Ebben az évben forgatott Tanzániában elefántokkal, majd 1969-ben 3 részes sorozatot forgatott Bali kultúrájáról. 1969-ben egy elveszettnek hitt törzs életét filmesítette meg Új-Guineában, Fekete folt a térképen címmel. Igazgatása alatt a BBC 2 teljesen felvirágzott, annyira szerteágazó és mindenki figyelmét megragadó műsorokat sugárzott.

1969-ben mindkét BBC csatorna programigazgatójává őt nevezték ki. Az ő feladata volt többek között megrendelni a sorozatokat, elfogadni a költségvetéseket és választmányi üléseken részt venni. 1972-ben a BBC csatornák főigazgatói posztjára is jelölték, de saját bevallása szerint ehhez már nem volt gyomra. Így visszatért a teljes munkaidős forgatásokhoz és az íráshoz, szabadúszó műsorvezető lett. Ekkor kezdte el megírni a vázlatait az Élet a Földön című világhírű sorozatához.

1975-ben forgatta le a Törzsi szemmel című TV sorozatot, a Felfedezők című sorozatot és egy gyerekeknek szóló TV sorozatot is, különleges, mitológiai állatok létezéséről (amik a kriptozoológia tárgyát képezik.)

1976-ban elkezdődött az Élet a Földön forgatása a BBC és a Turner Broadcasting együttműködésében. Ez később a természetfilmek prémium kategóriájává nőtte ki magát. Új filmezési technikákat fejlesztettek ki, hogy olyan minőségű és megjelenésű képeket tudjanak készíteni, amit Attenborough látni akart. A sorozatot 5 évvel később Az élő bolygó címmel folytatták a BBC-n.

1993-ban az Antarktiszról forgatott filmet, majd 1995-ben a növények “szexuális életét” vette górcső alá, time-lapse, azaz sorozatképeket készítve.

1998-ban az ornitológia felé fordult az érdeklődése, ekkor készült a Madarak élete című filmje, amely a madarak viselkedését mutatja be. A következő évben ezzel megnyerte a Peabody Award nevű kitüntetést.

2002-ben éjszakai emlősökről készített sorozatot infrakamerák segítségével. Attenborough ekkor realizálta, hogy 20 évet töltött szárazföldi állatok és növények filmezésével, de a kétéltűek és a hüllők még hiányoztak a kollekcióból. Így nekilátott a Hidegvérűek élete című művének. Ennek befejezésével teljessé vált a sorozat. Befejeződött az életmű. A természetfilmes ekkor így nyilatkozott:

“Az evolúciós történet befejeződött, az erőfeszítéseim befejeződtek. Ha 20 éve kérdeztek volna arról, hogy képes vagyok-e befejezni egy ekkora feladatot, kinevettem volna a kérdezőt, hogy ne legyen már nevetséges. Ezek a programok csak egy részét mondják el történetnek, és biztos vagyok benne, hogy valaki sokkal többet is képes lesz majd elmondani minderről, mint én tettem. Azonban remélem, hogy ha valaki 50 év múlva nézi meg ezeket a filmeket, akkor is lesz még mondanivalójuk az emberek számára arról a világról, amiben élünk.”

2010-ben elkészült az Élet sorozat elé egy bevezető rész, ami arról szól, hogy milyen körülmények voltak a Földön az élet megjelenése előtt, illetve hogy hogyan kerekedtek felül a gerincesek az összes többi állattörzsön, ez igazán teljessé teszi a történetet.

2014-ben egy háromrészes, madarakat, dinókat bemutató sorozatot jelentett be a BBC, illetve készülőben van egy film a Nagy korallzátonyról is.

A legnagyobb valaha élt műsorvezetőként tartják számon. Páratlan tanító és kommunikátor is.

Díjai, kitüntetései:

  • 32 tiszteletbeli doktori címe van angol egyetemektől.
  • Az Open University tiszteletbeli tagjává választották 1980-ban.
  • Az Oxford és a Cambdrige is tiszteletbeli doktorai közé fogadta.
  • A szülővárosának kitüntetett díszpolgára, a Leichester Egyetem tiszteletbeli vörösdiplomása.
  • 2010-ben az afrikai Nelson Mandela Egyetem fogadta díszdoktorává.
  • Több, újonnan felfedezett fajt és taxont is neveztek már el az ő nevével.

Munkájának jelentőségét maga a brit királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte. 2005. június 10-én megkapta az Order of Merit kitüntetést is, amelyet szintén II. Erzsébet adományoz azoknak, akik kiemelkedő tetteket hajtottak végre a művészetek vagy a tudományok területén.

Az Attenborough nyolcvanadik születésnapján tartott ünnepség több mint ötvenéves tévés munkásságáról is megemlékezett, a beszédekben többek között Anglia nemzeti kincseként emlegették a tudóst.

Attenborough nem csak lelkes természetvédő, de a túlnépesedés is foglalkoztatja, ezzel kapcsolatban 2009-ben filmet is készített, Hány embert bír el a Föld? címmel.

 

Állandó magyar hangja Végvári Tamás volt, a 2010-ben bekövetkezett haláláig, őt Szersén Gyula követte.

Videói közül ezen a linken néhányat megtaláltok: https://www.youtube.com/channel/UCdPceo5s-xingkL0gWX5SyQ.

Több mint 60 éves pályafutása alatt több tíz természetről szóló sorozattal, könyvvel, narrációval ajándékozta meg a világot, valószínűleg nincs olyan ember, aki legalább egy természetfilmjét ne látta volna. További jó egészséget és még sok alkotással eltöltött időt kívánunk Neki!

/A hirek oldalon lévő kép forrása: rspb.org.uk/

Hozzászólások