Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio

Leonardi DiCaprio még csak 42 éves, mostanra mégis mindent elért, amit egy hollywoodi színész csak kívánhatott magának. Sokan nem tudják róla, hogy nagy környezetvédő: hibridautót vezet, a házai napkollektorokkal vannak ellátva és soha nem utazik magángéppel, mindig menetrend szerinti járatokkal közelíti meg a forgatási helyszíneket. Ez mindenképp dicséretes, hiszen a The Screen Directory besorolása szerint ő a mai kor 5. legkiválóbb színésze és a Time magazin már 2007-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere között jegyezte.

 
dicaprio
A színész vásott kölyök volt
Forrás: Daily Express

Kiindulási pont

Leonardo Wilhelm DiCaprio 1974. november 11-én született Hollywoodban. A szülei az egyetemen ismerkedtek meg: anyja Németországból származott, jogi referensként dolgozott, míg apja underground képregény rajzoló, valamint képregények producere és forgalmazója is volt. Orosz, olasz és bajor gyökerekkel is rendelkezik a nagyszülők révén. Azért kapta a Leonardo nevet, mert édesanyja éppen egy Leonardo da Vinci festményt szemlélt egy olasz múzeumban, amikor fia először rúgott. A szülők elváltak, amikor Leo 1 éves volt, így a gyermeknevelés az anyukára hárult, aki minden munkát elvállalt, hogy eltartsa a családot. Leo a nyarakat a német nagyszülőknél töltötte, így egy keveset németül és olaszul is beszél.

A harmadik év után kiesett a középiskolából, de később megszerezte az érettségit, diplomát azonban ő sem szerzett, ami jellemző a tehetségekre, hiszen maga Bill Gates sem diplomázott.  Reklámfilmekben szereplő mostohatestvére, Adam Farrar is szerepet játszott abban, hogy DiCapriót érdekelni kezdte a színészet. 

young
Már kamaszként is szívtipró hírében állt
Forrás: Tumblr

Kezdetben reklámokban és oktatófilmekben szerepelt, öt évesen rendbontás miatt kirúgták a Romper Room nevű gyerekműsor forgatásáról.  Erről később így nyilatkozott: "A zsenialitás legkisebb morzsája is együtt jár némi őrültséggel." Tizenkét éves korában ügynök után nézett, de eleinte elutasításra talált; egy ügynök azt javasolta neki, angolosítsa nevét „Lenny Williams”-re, de ezt DiCaprio visszautasította.

'89-ben beválasztották Garry Buckman szerepére a Vásott szülők című sikerfilm sorozatváltozatába. Itt találkozott legjobb barátjával, Tobey Maguire-rel is. Televíziós áttörése '90-ben következett be, mikor a Parenthood című filmen alapuló sorozatban kapott szerepet. Korai alakításáért Young Artist Awardra jelölték legjobb fiatal színész kategóriában. Ezután évekig játszott még mellékszerepeket sitcomokban és thrillekben. "A legjobb a színészetben az, hogy mindig más karakterek szemszögéből ismerhetem meg magam és még fizetnek is érte. Igazából kiváló alkalom a megnyilvánulásokra. Nem is tudom, ki vagyok én, úgy tűnik, ez minden nappal változik."

1993-ban debütált széles vásznon, mikor Robert De Niro személyesen választotta ki 400 jelentkező körül az Ez a fiúk sorsa főszerepére.

A siker bűvöletében

'96-ban szerepelt Baz Luhrman modern Rómeó és Júliájában: a mozi pénztáraknál a rövidített mű 147 millió dollárt hozott, az igazi áttörést mégsem ez jelentette. "Valójában sohasem voltam Rómeó típus, nekem mindig sokkal több idő kellett, hogy beleszeressek valakibe. Ez minden kapcsolatomnál egy lassú folyamat volt..."

titanic
A Titanic feledhetetlen jelenete
Forrás: BuzzFeed


A következő évben James Cameron felkérte Leo-t, hogy vállalja el a Titanic férfi főszerepét, mert a rendező hitt a fiatal színész képességeiben. Leo vonakodva, de végül igent mondott Jack Dawson szerepére: a film végül a maga 1 milliárd 843 millió dolláros összbevételével a valaha volt legtöbbet hozó alkotás lett, és egészen addig maradt csúcstartó, míg a rendező másik filmje, a 2010-es Avatar meg nem előzte. "Hinni a szerelemben és készen állni arra, hogy mindent feladj vagy kockáztass érte, na az egy igazi tragédia.

Ekkor már nők milliói bomlottak a színészért, ez volt a Leo-mánia korszaka, amiről a színész egyébként így nyilatkozott: „Nem állok kapcsolatban ezzel az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom világszerte vált. Sosem fogom ismét elérni a népszerűség ezen szintjét, és ezt nem is várom el. Nem is valami olyasmi, aminek az elérésére törekedni fogok.”


A következő években kisebb filmszerepeket vállalt el, nem ez volt a legsikeresebb korszaka, több Arany Málnát is bezsebelt alakításaiért. 2002-ben első filmje a Kapj el, ha tudsz című életrajzi krimi volt. A Steven Spielberg által rendezett filmet 147 különböző helyszínen forgatták le, 52 nap alatt, ezzel a „legkalandosabb, szuperül töltött filmkészítéssé” vált, amit Leo addigi élete során tapasztalt. Alakításáért Golden Globe-ra jelölték. A kritikákról egyik interjújában így nyilatkozott: "Amit megtanultam a szakmában töltött hosszú évek alatt az, hogy egyáltalán nem tudok befolyással lenni arra, mit is gondolnak az emberek az alakításaimról. Egyszerűen csak teszed a dolgod és reménykedsz, hogy az emberek szeretni fogják, ami eléjük kerül."

eredet
Az Eredetben, már rosszfiú szerepben
Forrás:origo.hu

 

Ettől az évtől működött együtt Scorse-val, már első filmjük, a New York bandái is komoly sikert aratott, azonban a 2004-es Aviátor nagyszerűségét meg sem közelítette.Leo lelkes kritikákat kapott alakítását illetően, és elnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat, valamint Oscar-díjra is jelölték. Ez volt az első film, amiben mint executive producer is tevékenykedett. "Szerencsés vagyok, hogy már fiatalon elértem azokat a dolgokat, amikről csak álmodni mertem. De a nap végén, és ezt szentül hiszem, a siker és a gazdagság nem hoz végül boldogságot."

A tégla ismét Scorsese filmje volt 2005-ben, ebben Leo Billy Costigant alakította, aki egy bostoni ír maffiában tevékenykedő álruhás rendőr. A filmet sokan várták, így nem is csoda, hogy túlnyomóan pozitív kritikát kapott, és a 2006-os év egyik legkeresettebb filmje lett. Ebben az évben forgatta a Véres gyémántot is, amely második Oscar-jelülését hozta. (Az első jelölés még '94-ben, a Gilbert Grape mellékszerepéért járt.)

2010-ben szerepelt a Christopher Nolan által rendezett Eredetben: a közönség és a kritika ezt a filmet is nagy lelkesedéssel fogadta, a szerepet pedig Leo is érdekesnek találta. A jegyértékesítés után közvetlenül kapott fizetést, így 50 millió dollárt kaszált ezen a filmen, bezsebelve élete eddigi legnagyobb gázsiját. „Kíváncsivá tett ez a koncepció – az álomrablás fogalma és hogy miként fogja ez a karakter felnyitni az álomvilágát és ez végső soron milyen befolyással lesz az életére.” 
 

Napjainkban: út az Oscarhoz

Következő filmjét ismét Baz Luhrman vitte vászonra, ez pedig nem volt más, mint F. Scott Fitzgerald 1925-ös regényének adaptációja, A nagy Gatsby. A filmet vegyes érzésekkel fogadták, de Jay Gatsby karakterét, amit DiCaprio formált meg, mindenki dicsérte. Matt Zoller Seitz a RogerEbert.com-on Leo alakítását így írta le: „A film legnagyszerűbb és legegyszerűbb különleges effektusa – állítja – Ez egy ikonikus alakítás – talán karrierje legjobbja.” A film 348 millió dolláros bevételt hozott, ezzel pedig Luhrmann legkeresettebb filmjévé avanzsált.

gatsby
The Great Gatsby: sokak nagy kedvence
Forrás: Digital Journal

Leo ötödik alkalommal állt össze Scorse-val, ezúttal az ikonikussá vált film, a Wall Street Farkasa kedvéért. A történet sokak számára ismerős lehet: a '90-es években lakat alá került Jordan Belfort életét meséli el, aki befutott bróker volt a Wall Streeten, ám rossz útra tért: értékpapírokat hamisított és pénzmosás gyanújába is keveredett. A szerepért Leo Golden Globe-ot kapott és újabb Oscar jelölést is bezsebelt. Ezután évekig csak producerként dolgozott.

2015-ben egy Hugh Glass nevű prémvadászt alakított A visszatérő című túlélős drámában, melyet Alejandro G. Iñárritu rendezett. A filmet alig érte kritika, sőt Leo alakítását univerzális dicséret övezte. Ez számos díjban is megnyilvánult: végre elnyerte élete első Oscar-díját, legjobb színészként, 11. jelölését, egyben 3. díját a Golden Globe gálán, valamint első BAFTA-díját is megkapta, szintén a legjobb színész kategóriában.

Bár jelenleg nem forgat, producerként továbbra is aktív: 2016-ban négy film finanszírozásában is közreműködött. Számos híres színésznővel és modellel járt együtt, magánélete állandó téma a címlapokon. 2009-ben vásárolt egy Belize-hez tartozó szigetet, ahol egy környezetbarát üdülőt szeretne kialakítani. Tudni lehet róla, hogy Barach Obama lelkes pártolója, mindkét kampányában jelentős összeggel támogatta az elnököt.

1998-ban megalapította a Leonardo DiCaprio Alapítványt, ami a környezettudatosságra való figyelemfelkeltés céljából létrejött nonprofit szervezet. Habár a környezet minden területével foglalkozik, elsősorban a globális felmelegedésre koncentrál, a cél a Föld biológiai sokféleségének megőrzése, valamint a megújuló energiák támogatása. 2016 elején Indonéziába utazott, ahol a kormány pálmaolaj-kitermelésének az erdőt kipusztító módszereit bírálta. Azt hiszem sokunk tiszteletét kivívta már alakításai is embersége által, így reméljük, hogy nagyon sok alkalmunk lesz még boldog születésnapot kívánni neki. Ezúttal 42. születésnapja alkalmából köszöntjük.

 

Borítókép forrása: oscar.go.com

 

Hozzászólások