Kovács Kati

Kovács Kati

Kovács Kati dalain generációk nőttek fel, erőteljes hangját pedig öt kontinensen ismerik: hat nyelven adta elő örökzöld slágereit. Lemezei 11 országban, 80 kiadásban jelentek meg. Nevéhez a hatvanas évek óta több ezer koncert és több millió eladott lemez fűződik. Repertoárjában ötszáznál is több dalt találunk, amely lássuk be, hihetetlen mennyiségnek számít a mai pár dalos előadókhoz képest. Honnan indult Kati és hogy jutott el idáig, ki állt mögötte a sikerek közepette? Kiderül a születésnapjára készült összeállításunkból.

 

Gyermekkor és az út a sikerhez

ifju
Kati pályája kezdetén
Forrás: wikipedia.hu

Kovács Katalin Anna Sarolta 1944. október 25-én született Verpeléten: a család eredetileg Egerben lakott, de a második világháború borzalmai miatt menekülni kényszerültek. A szülei korán elváltak, így a három testvér édesanyjuk nevelte fel. A kedvenc gyermekkori emlékeiről így mesélt: "Talán azok a nyarak a kedvenceim, amelyeket az egri strandon a bátyámmal és a húgommal töltöttem. Én voltam a kolonc a bátyám nyakán, aki vigyázott rám kislányként is, apám helyett apám volt. Rengeteget sportoltunk, fociztunk, úsztunk, mentünk mindenfelé." Kati vérbeli egrinek tartja magát, hiszen élete első húsz évét itt élte le.

Az énekléssel gimnazista korában ismerkedett meg komolyabban, mindenhol fellépett, ahol csak lehetett. A középiskolát a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban fejezte be, ahol az iskolai amatőr zenekarával főként dzsesszt énekelt. Ella Fitzgerald, Janis Joplin és Tina Turner előadásmódját próbálta utánozni, meglehetősen komoly sikerrel. 18 évesen indult megyei a Ki mit tud?-on, ám a döntőbe végül nem jutott be. 1963-ban Egerben érettségizett és az éneklés mellett orvosírnokként kezdett dolgozni.

Valódi sikerét a '65-ös Ki mit tud? hozta meg, amelyre édesanyja nevezte be: a műsor kapcsán az év hangjának választották: pillanatok alatt országos sztárrá nőtte ki magát és még ebben az évben megjelent Sóhaj című lemeze is. A Táncdalfesztiválok első győztese volt. "A csoda, a siker, amikor egyszer eljön, mindig nagyon nehéz, az emberek összezavarodnak tőle, mert nem erre vagyunk kitalálva."- nyilatkozta egyszer. Őt azonban nem változtatta meg a siker, sőt a legjobbat hozta ki belőle: tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Iskola dzsessz tanszakán folytatta.

A '60-as évek közepétől jelentek meg lemezei, rádióban rengeteg felvétele készült, sőt a korszakalkotó együttesekkel is készített felvételeket: így az Illéssel, az Omegával és a Metróval is. Egyre többet járt külföldre, nemzetközi dalversenyeken képviselte az országot, valamint 1969-ben határon túl is megjelentek első lemezei. Énekhangja mezoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. A kérdésre, hogy minek/ kinek a hangját szereti leginkább, így válaszolt: "Nagyon szeretem a szimfonikus zenekar hangját. De a páromét szeretem a legjobban."

Elismert előadó, itthon és külföldön

kati
'75-ben: Találkozás egy régi szerelemmel
Forrás: youtube.com

'72-re már jelent meg lemeze az NDK-ban és nyert díjat dalaival Bulgáriában is. Ebben az évben a hazai és a drezdai Táncdalfesztiválon is kivívta az első helyet, Add már, uram, az esőt! című számával. 1973–tól az évtized egyik meghatározó együttesével, az LGT-vel készítette albumait. A következő évben jelent meg első közös lemezük: Kovács Kati és a Locomotiv GT, amely 2011-ben bekerült a magyar könnyűzene 30 legjelentősebb albuma közé. Külföldi munkáit elismerve Németországban '74-ben a legnépszerűbb külföldi énekesnőnek választották.

1975-ben az angol Music Week popzenei szaklaptól elnyerte a Music Week Star of the Year díjat, melyet minden évben a európai országok között a legjobb énekesi teljesítményének ítéltek oda. Kati sokat dolgozott Hofi Gézával és Koós Jánossal is, mivel nem áll messze tőle a humor és a kabaré világa sem: ők hárman alkották a zenés paródia műfaj első trióját.

1978-ban különleges szerzőpárossal: az Illés-együttes egykori tagjával, Szörényi Leventével és az Omega szövegírójával, Adamis Annával készítette új albumát, amelynek pikantériája, hogy Szörényi mindig csak Bródyval dolgozott együtt és csak Koncz Zsuzsának írt dalokat. A lemez ugyan elkészült, de a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat betiltotta és levetette a polcokról.

Elröppenő évtizedek

A '70-es évek vége új fordulatot hozott: dalait innentől Demjén Ferenc írta és Lerch István hangszerelte, kísérőzenekara az Universal együttes lett: 10 év alatt 2300 közös koncertjük volt! '81-ben harmadik alkalommal nyerte meg a Táncdalfesztivált, ami senki másnak nem sikerült ez idáig.

mupa
Kati fellépései még ma is teltházasak
Forrás: koncert.hu

Kati a 90-es években továbbra is keményen dolgozott, turnézott, bár a külföldi koncertek száma csökkent. Két-három évente jelentkezett nagylemezzel, de folyamatosan jelen volt a médiában és a színpadokon is. 1991-ben a „Nagy Generáció” tagjaként közreműködött a Várj, míg felkel majd a nap, majd 1992-ben a Fújom a dalt c. dal feldolgozásában és videoklipjében.

Dalainak örökérvényűsége, a számaiból sugárzó erő és energikus előadásmódja több nemzedéket, generációt vonzott magával: még 2008-ban is telt házas koncertet adott az ország legnagyobb koncerttermében, a Művészetek Palotájában. Azóta több ízben szerepelt a Csillag születikben vendégelőadóként, mentorként a az Ének iskolájában és A Dal zsűritagja is volt 2014-ben. Legutóbb a Sztárban sztár című műsorban tűnt fel pár héttel ezelőtt, Radics Gigi oldalán. A fiatal énekeseknek ezt tanácsolta: "Senki ne vegye túl komolyan ezt az egész pályát! Ez egy játék, szórakozás. Az ember egyrészt azért énekel, mert szeret, másrészt jó érzés, ha megoszthatjuk másokkal az örömünket, hiszen úgy megsokszorozódik. Nem csak annyiból áll a pálya, hogy valaki jól énekel. Hanem abból, hogyan bírja a megpróbáltatásokat, a mindennapokat, a milliónyi apró problémát. Az már csak jutalomjáték az életünkben, hogy a színpadon énekelhetünk!"

Kovács Kati az egyik legtöbbet díjazott magyar énekesnő, pályafutása során több mint hatvan zenei díj, szakmai- és állami kitüntetés, valamint fesztivál helyezés birtokosa: többek között Kossuth-díjat és Liszt Ferenc-díjat is kapott. Jelenlegi párjával 20 éve van együtt, állítása szerint ő volt első igazi szerelme is, ez nem lenne csoda, hiszen az élete csak az éneklésről szólt, nem csak itthon, de külföldön is: ezt pedig nehéz lett volna összeegyeztetni egy esetleges családdal. Az élete azonban teljes volt és végig maximális fordulaton pörgött. Ezúton is gratulálunk sikereihez és még nagyon sok és boldogságban eltöltött évet kívánunk neki születésnapja alkalmából!

 

Borítókép forrása: egerhirek.hu

Hozzászólások