Kate Winslet

Kate Winslet

Kate Winsletet már öt alkalommal jelölték Oscar-díjra, mire egyszer valóban megkapta azt. Első jelölése idején még csak 21 éves volt, az Értelem és Érzelemben nyújtott alakítása, mely mindössze a második filmes szerepe volt, máris megcsillogtatta az Oscar reményét. Végül azonban csak 2009-ben került kezébe a kis szobrocska, A felolvasóban nyújtott, kiemelkedően jó szerepléséért. De ki is ő, honnan jött és hogyan jutott el a világot jelentő deszkákig? Ezt mind megtudhatjátok mostani cikkünkből, mely a színésznő születésnapjáról hivatott megemlékezni.

titanic
Kate és Leo a Titanic ikonikus jelenetében
Forrás: dailytelegraph.com.au

Kate Elizabeth Winslet 1975. október 5-én látta meg a napvilágot az angliai Readingben. Igazi színészcsaládból származik, ugyanis édesapja és két lánytestvére is egytől egyig színpadi színészek. Már fiatalon is színésznő szeretett volna lenni, szülővárosában kezdte próbálgatni szárnyait. A londoni West End-ben is fellépett, ahol 11 évesen már profi koncertet adott elő, ezenkívül több gabonapehely-reklámban is feltűnt. Gyermekként sokat cikizték kövérsége miatt, egyszer még a szertárba is bezárták.

Néhány színpadi- és tévés szereplés után, 19 évesen tört be a filmek világába, amikor is 175 lány közül rá esett a választás a Mennyei teremtmények című drámában. Az Oscar-jelölés és a Bafta-díj sem váratott sokáig: Ang Lee, Jane Austen regényéből adaptált filmjével, az Értelem és érzelemmel szolgált rá erre, ahol olyan híres színészekkel dolgozhatott, mint Emma Thompson, Alan Rickman és Hugh Grant. Ez az év még egy komoly szerepet hozott: ráosztották Ophelia szerepét a Hamletben, amelyben olyan hitelesre sikerült, hogy ezzel megfosztotta Helena Bonham Cartert az Ophelia legemlékezetesebb megformálója címtől.

 

'97-ben ismerhette meg igazán a nagyközönség, amikor is elvállalta a James Cameron által felkínált szerepet a Titanicban, amely, mint tudjuk, még egy Oscar-jelölést hozott a konyhára. "Azokban a hetekben, amikor a Titanicot forgattuk, éppen életem első szerelmének elvesztését próbáltam feldolgozni, a kedvesem épp akkor halt meg csontvelő rákban. Csak 34 éves volt... A londoni premierre nem is tudtam elmenni, ekkor volt a temetés. A letargia azonban nem tartott sokáig, hiszen a forgatás alatt ismerkedtem meg Jim Threapletonnal, aki a segédrendező volt. És később a férjem is lett."- nyilatkozta Winslet egyik korábbi interjújában.

winslet
Winslet: "Sosem volt csodás alakom!"
Forrás: ibtimes.com.au

A '98-as házasságból 2000-ben megszületett Winslet lánya, Mia Honey. Ebben az évben, kislánya születése ihletése révén a Legjobb gyermek hangoskönyv kategóriában Grammy-díjjal jutalmazták. A házasság azonban sajnos nem tartott sokáig, mire Mia egy éves lett, szülei már túl voltak a váláson is. A Karácsony ének: a filmhez készült "What if" című filmzene 2001-ben sokáig a slágerlisták élén állt, ami nem csoda, mivel Winsletnek gyönyörű, mezzoszoprán hangja van.

2003-ban Winslet újra férjhez ment, Sam Mendes filmrendezőhöz a Karib-szigeteteken: ekkor már útban volt második gyermeke, Joe Alfie. Ez a házasság kicsit tovább tartott: egészen 2010-ig húzta együtt a sztárpár.

2006-ban két filmben játszott együtt Jude Law-val, A király összes emberében és a Holiday című romantikus vígjátékban; ekkor kapta ötödik Oscar-jelölését is az Apró titkokban nyújtott alakításáért. A hatodik és hetedik Arany Glóbusz-jelölését A szabadság útjaiért és A felolvasóért kapta, amelyeket haza is vihetett. A felolvasóban nyújtott alakításáért végül az Oscar-díjat is megkapta.

katewins
Kate és nagyobb gyermekei: Mia és Joe
Forrás: zimbio.com

A színésznő elárulta, hogy gyermekei nélkül egyik filmje forgatására sem volt soha hajlandó elmenni, mivel ők jelentenek neki mindent és nem bírná otthon hagyni őket. Azt is elmondta, hogy tagja egy baba-mama klubnak: minden reggel egy szupermarketben fut össze a barátnőivel, ekkor beszélgetnek a kakis pelenkák problémájáról és hasonló, anyukákat érintő gondokról. De hogy miért aktuális még mindez? Második kisfiának, harmadik házasságából 2013-ban adott életet a színésznő: Bear Winslet december hetedikén született Angliában. Kiderült az, is hogy a színésznő imádja a napi rutint, imád felkelni, reggelit és uzsit készíteni a gyerekeinek és imádja iskolába fuvarozni őket és egyáltalán nem éli meg stresszesnek ezeket a forgatás nélküli mindennapokat. "Nem vagyok erős kezű szülő, de azért nem lehet kenyérre kenni sem. Szeretem, ha a gyermekeim tudják, mit várhatnak a napoktól és nem kell bizonytalanságban élniük. A férjem, azonban nagyon könnyen rávehető bármire, a gyerekek teljesen az ujjaik köré csavarják őt."

2016-ban került bemutatásra John Hillcoat thrillere, a Tripla kilences, melyben az orosz-izraeli maffia egyik tagját alakítja, és ebben az évben narrátorként is közreműködött a Buttons című musicalben, majd megkapta a női főszerepet a Collateral Beauty című drámában, amely 2016 decemberében kerülhet majd az amerikai mozikba. 2017-ben Woody Allen eddig cím nélküli rendezésében láthatjuk majd.

Érdekesség még, hogy Winslet egyik legjobb barátja  Leonardo DiCaprio, így amikor a Titanicban csókolózniuk kellett, akkor az olyan élmény volt a színésznőnek, mintha a saját testvérével kellene csókolóznia. Ezen kívül voltak még érdekes forgatási élményei, például a Szentek és álszentek egy részeg jelenete során eléggé felöntött a garatra. Winslet egyfajta követendő modellnek tartja magát, amiért sosem volt csodás alakja és nem is törekedett arra, így a normál emberek sokkal jobban tudják szeretni, mintha folyton diétázna és éheztetné magát. "Mindig is úgy gondoltam, hogy akkor teszek jót, ha normál embernek tűnök a képernyőn, hiszen az vagyok, csak Hollywood felkarolt."

Egy biztos, Winslet kiváló anya és színésznő, aki a napi rutinját remekül össze tudja egyeztetni gyermekei ellátásával, amely, azt gondolom, főleg Hollywoodban példamutató, mivel a legtöbb sztár babysitterek hadát fogadja fel gyermekei mellé. Állítása szerint sosem plasztikáztatna, szerinte a legjobb természetesen megöregedni és azt is elárulta, hogy napjait nem a tükör előtt tölti, hiszen rengeteg dolga van. Szóval Kate Winslet valóban egy igazi, ízig-vérig két lábbal a földön álló nő, akiről sokan példát vehetnek. Ezúton kívánunk neki nagyon boldog születésnapot!

 

Anyaságról szóló előző cikkünket itt olvashatjátok, a sikeres emberek közös tulajdonságairól pedig itt írtunk.

Borítókép forrása: people.com

Hozzászólások