Janicsák Veca

Janicsák Veca

Janicsák Veca vérében szó szerint ott csörgedezett a zene és a művészet, már születésekor, hiszen édesapja énekesként, míg édesanyja iparművészként tevékenykedett nem csoda tehát, hogy Veronika sem építész vagy jogász lett. Már a középiskolában is leginkább az Umszki Banddel töltötte legszívesebben az idejét és 16 évesen már fellépett a Sziget Fesztiválon is, rengeteg énekversenyt nyert. Néha még édesapja zenekarával is fellépett: ilyenkor rendszerint elkápráztatta a tömeget.

 
veca
Veca karriere kezdetén
Forrás: starity.hu

Az élet iskolája

Janicsák Veronika 1989. október 19-én született Budapesten. Mire a világra jött, szülei már elváltak és a két lányt, Vecát és nővérét iparművész édesanyjuk nevelte fel. Még az iskola befejezése előtt dolgozott szoláriumban és lovardában is, majd miután megkapta az érettségiét, gyártásvezető volt egy szinkronstúdióban. Szoros kapcsolatban állt a Nickelodeon TV-csatornával, ennek eredményeként számos főcímdalt és betétdalt is felénekelt. Ilyen például a Tökéletlenek és az iCarly főcímdala. 

2007-ben viszont jelentkezett a Csillag születikbe, ahol a középdöntőig jutott. Később elárulta, hogy rémesen érezte magát, és utólag örül, hogy kiesett. Ennek a műsornak köszönhetően ismerkedett meg Kocsis Tiborral, akivel azóta is jó kapcsolatot ápol. Nem sokkal ezután egy régi barátnőjével, Wagner Emillel megalkották közösen a Pop&Roll együttest: az angol dalszövegeket Veca írta.

X-faktor: út a sikerhez

vecc
Veca az X-faktorban vált nővé, a szemünk előtt
Forrás: rtlklub.hu

2010-ben jelentkezett Magyarország egyik legnagyobb tehetségkutatójába, az X-Faktorba, a zsűri az első válogatóból négy igennel engedte tovább. Mentora Geszti Péter lett. A műsor alatt kétszer párbajozott: először a Summer Sisters ellen, majd Vastag Csaba búcsúztatta a műsorból. Így végül a negyedik helyezett lett, ezzel együtt pedig a széria legjobb női hangja. A tehetségkutatóban előadott dalai közül az embereknek leginkább a Most múlik pontosan című szám tetszett a legjobban; a legnagyobb videó megosztón egy hét alatt több mint egy millióan nézték meg, sőt, még a rádiós listákon is vezekelt egy jó ideig. (A dalokat meghallgathatjátok a linkekre kattintva.)

Az X-faktor után első nagykoncertje a Papp László Sportarénában volt, ahol a széria összes döntőse szerepelt, több tízezer ember előtt. Első CD-je, amely az Első X címet viselte, pár hónap alatt platina koronggá lett. 2011 májusában Vecát gyerekkori példaképe és egyben kedvenc magyar énekese, Kovács Ákos duettre kérte fel lemezbemutató koncertjére, amelyről Veca így nyilatkozott: “Gyerekkoromtól fogva sok Ákos dalt hallgattam. Nagyon szeretem a zenéjét, ezért nagyon nagy öröm, hogy együtt énekelhetünk, alig várom a koncertet, nagyon készülök. Megtiszteltetés számomra ez a felkérés, hiszen ő az, akire a hazai előadók közül a leginkább felnézek, mindazért, amit a zenében, a szakmában, értékekben és minőségben képvisel.” A 22. születésnapján, 2011. október 19-én megjelent az Ákossal készült közös klipje az Érintő című dalhoz, ami egy koncertfelvétel a Katona imája c. nagykoncertről.

2011. november 6-án került sor lemezbemutató koncertjére a Sportarénában, amelyre több ezren voltak kíváncsiak: a második stúdióalbum pedig Aranylemez minősítést ért el. Ebben az évben a Bravo Otto gálán ő kapta az Év női előadója címet.

vecaemma
Veca és kislánya: Emma
Forrás: blikk.hu

2012-ben több díjat is elnyert: az első alkalommal megrendezésre került Transilvanian Music Awards szavazatai alapján egyértelműen ő lett Az év legjobb női hangja és a 4. Glamour-gálán megkapta az Év énekesnőjének járó díjat is. A nagy népszerűségnek örvendő Labirintus című dalát jelölték 2012-ben és 2013-ban is a Fonogram - Az év dala című díjra, amit meg is kapott. 

"Mindennek megvan a maga ideje az életben. Még nem vagyok készen, van még mit tanulnom, de 25–30 éves korom körül családot tervezek. Ugyanakkor a karrier is ugyanolyan fontos része lesz az életemnek – mondta 2013-ban a Kiskegyednek. Egyensúlyt kell találni a munka és a család között, de ez nem lehetetlen küldetés. Meg kell tanulni, hogyan hagyd az ajtón kívül a munkát, hogy otthon csak a családra koncentrálhass és fordítva ."- magyarázta akkor Veca.

Sikeres nő, gyönyörű család

2014. július 4-én publikálta a Könnyek az esőben című dalához készült videóklipet, ami az eddigi legtöbb nézettséget produkálta: kétmilliónál is többen látták már a Youtube-on.

Veca 2012 óta alkot egy pár kedvesével, Ábellel, aki fotósként dolgozik. (Ábelt megismerhetitek Veca: Könnyek az esőben című videóklippjéből.) A közös családi fészket a két kezükkel újították fel, és szinte meg sem száradt a festék a falakon, máris megfogant a bébi. 2015 nyarán jelentették be, hogy Veca kisbabát vár. Emma december végén meg is született, ám a hírt csak januárban osztotta meg közösségi oldalán az énekesnő. 

“Élvezem az anyaság minden percét, így kerek csak igazán az élet. Ugyanaz az ember vagyok, mint előtte, csak boldogabb” - vallotta be Veca, aki hozzátette, élvezettel figyeli, hogy nyílik ki a világ gyermeke számára, aki most a fontossági sorrend élére került. Veca azt is elárulta, hogy habos-babos esküvői ruhát szeretne már gyermekkora óta és azt is elmondta, hogy az esküvő intim dolog, így rajongóival már csak az esemény lezajlása után közli majd, hogy férjhez ment.

Ezúton, Veca születésnapján kívánunk sok örömöt és sikert az énekesnőnek és sok boldogságot az egész családnak!

 

Borítókép forrása: delina.hu

Hozzászólások