Gundel Takács Gábor

Gundel Takács Gábor

Gundel Takács Gábor egy igazi mindenesnek bizonyult a magyar médiában, hiszen sokáig rádiózott, ma pedig már inkább a televízió képernyőjén tűnik fel gyakran.  Az érdekes az, hogy fiatal korában még színésznek készült, de a sors gyakran beleszól a terveibe. A műsorvezető azonban nem panaszkodik, szereti életét és családjával is nagyon elégedett.

 
játék határok nálkül
Játék, határok nélkül... 20 éve
Forrás: feedstripes.com

Gundel Takács Gábor Budapesten született, 1964. augusztus 27-én, apja  Dr. Takács Ervin, édesanyja Gundel Márta, így Gábor a dédnagyapa örökségeként megkapta a Gundel nevet is, mára azonban már nincs köze a családnak a híres étteremhez. 1989–1993 között a Testnevelési Egyetem hallgatója volt, majd pályakezdőként a  a Magyar Televízió Telesport szerkesztőségében dolgozott. '91–től pedig, már a Rádió Bridge munkatársa is volt. Az Eurosportnál '96-ban kezdett dolgozni, ehhez kapcsolódik pályafutása legnagyobb bakija is, melyről így mesélt: "Amikor 96-ban elkezdtem dolgozni az Eurosportnál, belekezdtem úgy egy Gabon - Zaire Afrika Kupameccs közvetítésébe, hogy nem tudtam, kik vannak a pályán, mert az elején nem írták ki a mezszámokat, a francia kollégák pedig csak negyed órával a kezdőrúgás után küldték át az összeállítást faxon, kézírással. Az ébenfekete játékosokat napsütésben is nehéz megkülönböztetni, és alig vártam, hogy egyik-másiknak kiírják a nevét, és jegyzeteltem."

1998-tól a Tenisz magazin főszerkesztője volt, egy teljes évig. 1999-től a Danubius Rádió műsorvezetőjeként is kipróbálta magát. Sportkommentátorként már 1983 óta dolgozott, állítása szerint ennek ellenére egyetlen dolog tudja kihozni igazán a sodrából, ami pedig nem más, mint a budapesti közlekedés. Ilyenkor nagyon nehezen tudja csak türtőztetni magát. Az otthoni meccsnézésnél azonban nem türtőzteti magát úgy, mint a forgalomban: "Otthoni meccsnézéskor teljesen átmegyek szurkolóba. Csak kommentátorként kontrollálom magam. Egyetlen olyan mérkőzés volt az eddigi pályafutásom során, amikor állva, ugrálva közvetítettem. Ez a londoni olimpián történt a magyar-izlandi meccs második hosszabbításánál."

A televíziózás meghatározta életét, azonban nem minden döntéssel értett egyet, sok fájó pont és döntés volt pályafutása során, amelyet nem tartott jogosnak, így volt ez a Maradj talpon című vetélkedőnél is: "Érdekes szakmai szituáció, hogy egy ilyen műsort meg lehet-e szüntetni? Meg kell-e szüntetni? Milyen okai voltak annak, hogy megszüntették? Hiszen, tényleg sokan szerették. Jó érzés hallani, hogy ilyen sokan nézték. Nemrég valaki leszólított, és elmondta, csak ezt nézte. De az a "vállveregetés" is jól esett, hogy ebből lehetett valamit tanulni. Ha képzőművész lennék, egyedül alkotnék, de televíziós vagyok, aki a stáb nélkül tehetetlen...2007-ben tértem vissza a közszolgálati médiába, és azóta változatlan a fizetésem. A Maradj talpon! stábjából viszont mindenki más külsős, akik abból élnek, ahány műsor elkészül, és az nagyon nem mindegy, ha november végén mondják meg, hogy tavaszra keress új munkát, vagy két héttel tavasz előtt."

(Egyébként négyszer felvételizett sikertelenül a színművészetire, valahogy mindig a televíziózás felé sodorta az élet.)

A műsorvezető tavaly egy interjúban elmondta, hogy 8 éve változatlan a fizetése, ő azonban nem panaszkodik. Felesége, Ágota fogorvos, 3 gyermekük pedig már kirepülőben van a családi fészekből: Gergely 23, Anna 20, Bence pedig 18 éves. "Gergely fiam joghallgató, de még nem biztos, hogy ügyvéd akar lenni. Panka bölcsészkarra jár, a művészet érdekli, talán a színház, de nem a televízió. Bence elég komolyan focizik, szerintem a sportban lesz a jövője."

Azt azonban töredelmesen bevallotta, hogy inkább felesége oldotta meg a gyermekneveléssel kapcsolatos teendőket: "Ha a munkám engedte, akkor én vittem a gyerekeket iskolába, de a fő családi logisztikus a feleségem. Egyszer vettem neki egy táblát, amin az állt: Mama Taxi, ingyenes a hét minden napján, 0-24. Ez persze már lazult."

Arról, hogy mi a gyengesége, ezt súgta meg a Blikk riporterének: "Az utazás a gyengém, még sok helyre szeretnék eljutni, de anyagiak vonatkozásában most ott tartok, hogy a gyerekeimet el tudjam indítani az életbe. Halat nem fogok nekik, de szeretnék mindent megtenni, hogy megtanuljanak halászni, és ne akarjanak külföldre menni. Hála istennek, mindkét egyetemista gyerekem olyan magas pontszámot szerzett, hogy bejutottak állami képzésre. Egyébként a legtávolabbi úti célom Brazília déli csücske, Porto Allegre városa volt."

A műsorvezetőnek rengeteg kitüntetése van, ezek közül a legutóbbiak:  Magyar Arany Érdemkereszt, Prima díj, mindkettő 2013-ban, Magyar Televíziós Újságírók Díj 2014-ben és Táncsics Mihály-díj 2015-ben.

Mi egyébként nagyon szurkolunk, hogy a Maradj talpon! újra képernyőre kerüljön, ez a vetélkedő mindenki nagy kedvence volt, ahogy maga a műsorvezető is sokak arcára csal mosolyt nap-mint nap, leginkább szókimondó stílusával. Nagyon sok erőt és egészséget kívánunk még az 52. születésnapját ünneplő Gundel Takács Gábornak!

 

Borítókép forrása: origo.hu

Hozzászólások