Vágó István

Vágó IstvánFebruárban is folytatjuk cikksorozatunkat, amiben a hónap híres szülötteiről írunk. A médiaszemélyiség-kategória e hónapi választottja Vágó István. Te vajon mit tudsz róla? Ugye nem sokat?

Vágó István Budapesten született, 1949. február 14-én.

 
Vágó István műsort vezet

Kép: femina.hu

 • Apja Vágó György, anyja Vadas Veronika. Anyját és családtagjait deportálták Auschwitzba, amit anyján kívül senki nem élt túl.
 • Gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult. A MEDIMPEX külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. Képzett idegenvezető, de ezt a szakmát sosem gyakorolta.
 • Grétsy Lászlóval közösen vezette 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort.
 • 1976-ban jelentkezett a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedőre, ahol Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését.
 • 2000-től 2007-ig a Legyen Ön is milliomos! néven ismert műsort vezette.
 • 2005-ig tagja, és alelnöke volt a világhírű anatómus professzor, Szentágothai János által 1992-ben alapított Tényeket Tisztelők Társaságának, amelynek fő célja a racionális gondolkodás népszerűsítése, illetve fellépés a babonákkal, ezotériával szemben.
 • 2007. november 5-étől a Pókerarc című vetélkedőt vezeti Sebestyén Balázzsal, a 2008-as év első felében pedig a némileg megváltozott Legyen Ön is milliomos! házigazdája volt.
 • 2009 szeptemberében Párbaj címmel a TV2 csatornán vezetett műsort, majd 2012. március 26-tól néhány hónapig az átVágó című műsort vezette a STORY4-en, amit saját maga talált ki.
 • A Szkeptikus Vagyok című műsor Vágó István és Hraskó Gábor közreműködésével 2013. január 21-én indult a FIX TV-n, melyben áltudományos témákat járt körbe a vendégek közreműködésével.
 • 2014-ben politikai karrierbe kezdett, 2015 januárjában belépett a Demokratikus Koalícióba és a párt média munkacsoportjának vezetője lett.
 • Beszél angolul, németül, franciául, spanyolul (e négy nyelvből felsőfokú és szakmai nyelvvizsgája is van). Interjúképesen beszél olaszul és portugálul, továbbá megérteti magát oroszul, lengyelül és svédül is. Tud írni arabul, törökül és hindiül. Foglalkozott a finn és a japán nyelvvel is, és a kínai nyelv tanulásába is belefogott.
 • Felesége, Judit újságíró, fiuk, Péter a vendéglátóiparban dolgozik.
 • Könyvei: Vágó István: Kérdezni (és) tudni kell! , Vigyázat, csalók!, Legyen Ön is kvízmester! - 2012 kvízkérdés Vágó Istvántól

 

Elismerései:

 

 • A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) (2005)
 • Pro Urbe Budapest díj (2005)
 • Prima díj (2006)
 • Story Ötcsillag-díj (2008)
 • Radnóti Miklós antirasszista díj (2008)

 

Látásmód:

Vágó István a házasságról:

„A titok a tolerancia, a másik kilengésének az elfogadása, és természetesen a szerelem, majd a szeretet. Nem baj, ha a másik toleránsabb, mint az egyik. Ha mindkettő egyformán toleráns, akkor a házasság szétesik. Ha viszont mindketten intoleránsak, akkor megölik egymást.”

 

Van még kedve tévézni?

„Azt hiszem, én már nem kellek oda, és mára annyit változott a televíziózás, hogy nekem sem kellenek ők. Egyetlen televíziónál tudnám elképzelni magamat: a közszolgálatinál, hiszen a nívós műveltségi vetélkedő valójában közszolgálat. A kereskedelmi televízióknál is közszolgálati tartalmakat próbáltam eladni, kereskedelmi köntösbe bújtatva. Bizonyos jelekből azonban arra következtetek, hogy a közszolgálati televízió semmiképp sem alkalmazna. Elég sok műsoruk fut, ahová meghívnak régi tévéseket - engem még sosem hívtak. Elindult az M3 csatorna, ahol archív felvételek láthatók az MTV ős- vagy hőskorából. A "Játék határok nélkül" című vetélkedősorozatot az elsők között tűzték műsorra. Az egészet leadták, kivéve azt, amelyiket én vezettem. Rózsa Gyuri, Egri János, Vitray mehet, engem mintha az archívumból is kitöröltek volna, nem létezem.”

Mire jók a tévés vetélkedők? Mennyit lehet belőlük tanulni?

„Semennyit. Nem ismerek olyan művelt embert, aki azzal indokolta volna a tudását, hogy nézte a kvízeket. Egy műveltségi vetélkedő arra jó, hogy felfrissítse a meglévő ismereteket, vagy fölkeltse az érdeklődést bizonyos témák iránt. Rózsa György, Egri János, Vitray Tamás műsorai ilyenek voltak, s talán az enyéimre is jellemző volt mindez. Ma már nem lehet azt mondani, hogy erre olyan nagy igény volna. Az új vetélkedőben, amelynek próbái közben távozni kényszerültem, volt egy kérdés. Melyiket nyitották meg a XX. században? A Szuezi- vagy a Panama-csatornát? Elindult az óra, nem volt szabad közbeszólni. Ha én nem mondhatom el, hogy az egyik megnyitására Verdi operát írt, akkor én ott meghalok.”

 

Kvízmesterként hatalmas rajongótábora volt. Nem hiányzik?

„Ellenkezőleg. Amíg televízióztam, voltak, akik nagyon kedveltek, voltak, akik kevésbé. A kétezres évek derekán kétszer nyertem el "A legnépszerűbb közéleti ember" és kétszer "A leghitelesebb közéleti szereplő" kitüntető címet. Ebből az látszik, hogy akkoriban többen szerettek a közéleti szereplők közül, mint bárkit. Mióta "coming out"-oltam a politikai nézeteimet illetően, a híveim száma bizonyára megcsappant, viszont akik mellettem állnak, azt hiszem, sokkal inkább kedvelnek, mint azelőtt, mert jobban ismernek.” (Interjú: népszava.hu, storyonline.hu)

Hozzászólások