Fazekas Nándor

Fazekas Nándor

Fazekas Nándor neve már legendának számít a kézilabda kedvelők és ahhoz értők körében: a 40 éves kapus még a mai napig aktív és idén bekerült az olimpiai és a világbajnokságon szereplő csapatba is. Kézilabdázni 14 évesen kezdett, profi karrierje azonban csak 22 évesen kezdődött. Mára 3 kisfiú apukája és abban reménykedik, hogy egy nap majd egy csapatban játszhat a legnagyobb fiával.

fazek
A sztárkapus érmét mutatja
Forrás: origo.hu

Fazekas Nándor 1976. október 16.-án született Kecskeméten. 1990-től négy éven át volt a Lajosmizsei KE tornaklub tagja volt, majd 1994-ben feltűnt a Delfin KC-ben, és ez évtől volt tagja a Fotex Veszprémnek. 1994-ben Ifjúsági Eb 8. helyezettje lett.

1998-ban kezdődött profi kézilabda karrierje, s azóta öt világbajnokságon, és öt Európa-bajnokságon vett részt. 1998-tól a magyar válogatott tagja lett, a csapattal a 2004-es Athéni olimpián negyedik helyen zárt. 2004-ben a német TuS Nettelstedt-Lübbecke-hez igazolt, két évre. 2006-tól 2009-ig a szintén német VfL Gummersbachban védett.

2009-re hazatért, az MKB-MVM Veszprém KC kapusa lett, a csapattal négyszeres magyar bajnok és négyszeres Magyar Kupa-győztes volt. A 2012-es Londoni olimpián újfent negyedikként zárt a magyar válogatottal. 2012-ben bejelentette, hogy visszamondja a válogatottságát. 2014-ben a kapus egy katari csapatnál volt vendégjátékon, amely enhéz időszak volt számára: itthon hagyta feleségét és három kisfiát: Gergőt, Mátét és Áront, ám a kapcsolatot folyamatosan tartotta velük skype-on.

Fazekas így nyilatkozott legnagyobb fia kézilabda sikereiről: "Gergő jobb kezes átlövései egészen kiválóak.  Ezek a srácok persze már mások, mint mi voltunk annak idején, ezért pontosan érzem, hogy néha olyan szakmai kérdésekbe szólok bele, amit Gergő már jobban tud. Amikor ezt érezteti is velem, akkor finoman a háttérbe vonulok. A barátaim gyakran gyakran mondogatják azonban, hogy a fiam remekül teljesít a pályán."

csalad
Fazekas és családja
Forrás: bors.hu

"Mivel 38 évesen még aktív korú kapusnak tartom magam, Gergő pedig reményeim szerint pár év múlva kiválóan kézilabdázik majd, ezt egyáltalán nem tartom kizártnak."- nyilatkozta Fazekas egy korábbi interjúban

2014-ben jelent meg életrajzi regénye, az Első számú második című kötet, amelyben Fazekas elmondja, hogyan is teltek a mindennapjai az óvoda óta. A kiváló kapus mesél humoros, megható mozzanatokkal teli gyerek- és kamaszkoráról, a sport iránti vonzalmáról és a kézilabdával való megismerkedéséről. Feleleveníti élete egyik sorsfordító mozzanatát, amikor alig tizennyolc évesen elfogadta a Fotex Veszprém hívását, és Veszprémbe érkezett. Őszintén mesél a profi sport megpróbáltatásairól, a kitartó szorgalommal elért sikerekről. Visszatekint németországi légióskodására, illetve a címeres mezben megvívott emlékezetes mérkőzésekre, világeseményekre, külön kiemelve az athéni és a londoni olimpiát. A könyv igen mókásnak és érdekesnek ígérkezik, szívesen figyelmébe ajánlom mindenkinek.

A kapus igazán nem panaszkodhat tehát: rengeteg sikere volt, bejárta a fél világot és gyönyörű családja van, mindezt pedig úgy érte el, hogy azt csinálta, amit imád. Reméljük, még évekig erősíti a Balatonfüredi KSE csapatát és további sikereket ér el. Ezúton kívánunk neki nagyon boldog 40. születésnapot!

 

Borítókép forrása: kezilabda-live.hu

Hozzászólások