Egerszegi Krisztina, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok

Egerszegi Krisztina, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok

Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok magyar úszónő. Egyike a modern olimpiák legsikeresebb magyar sportolóinak, a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok, ezt a rekordját már 1988 óta tartja. 1991-ben állította fel legendás 2:06.62-es idejét 200 méter háton, amelyet a napokban volt csak képes megdönteni a trónkövetelő, Hosszú Katinka. Hazánk egyik legfényesebb olimpiai csillaga Budapesten született, 1974. augusztus 16-án.

 
egerszegi
Egerszegi Krisztina, korán
Forrás: femina.hu

Egerszegi első hazai sikereit 1985-ben érte el, mindössze 11 évesen! Az úttörő korosztály bajnoki címeit szerezte meg a hátúszó számokban. Egy évvel később már 4 korosztály, valamint a felnőttek bajnokságban is indult, ekkor szerezte első felnőtt bajnoki érmét is. Az úszónő azonban nem gondolná, hogy vannak véletlenek, a versenyeken szerzett jó eredményeket mindig a jó felkészülés számlájára írta inkább, erről így nyilatkozott korábban: "Hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek és minden valamiért van. Nagyon fontos, hogy a felkészülés jól sikerüljön, de úgy gondolom, hogy mikor az adott versenyszámot úsztam, amellett, hogy jó felkészülést tudtam magam mögött, ott azokban a percekben a szerencsének is mellettem kellett állnia, hiszen a rövidtávú számoknál, mint pl. 100 háton sok múlt a rajton, fordulón vagy célba érkezésen és ahhoz bizony szerencse kellett, hogy az ott akkor abban a percben úgy sikerüljön, ahogy kell."

1988. júniusában a világranglistán 100 háton ötödik, 200-on harmadik helyen állt. Júliusban az ifjúsági Európa-bajnokságon 3 számban szerzett aranyérmet. A szöuli olimpiára a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjeként utazott el, mindössze 13 éves volt! 100 méter háton, országos csúccsal szerzett olimpiai ezüstérmet, majd 200-on olimpiai és Európa-csúccsal lett bajnok. Ezzel a legfiatalabb magyar bajnok, valamint egyéni úszó olimpiai bajnok lett.

De vajon mi járult hozzá még sikereihez, a hihetetlen tempóban folyó felkészüléseken kívül?

"Azt hiszem, a legfontosabb a család támogatása, hogy a család az ember mögött álljon. Én hat-hét éves koromban kezdtem el úszni, és 13 éves voltam, amikor Szöulban először olimpiai bajnok lettem. A szüleim soha nem kényszerítettek arra, hogy ússzak, mindig magamtól csináltam. Azért jártam le úszni, mert szerettem, és jól éreztem magam a vízben.... Aztán az is nagyon fontos, hogy az embernek legyen egy konkrét célja. És ha ezt pontosan megfogalmazza, sőt, ha ezt a célt szinte filmszerűen látja megvalósulni, nagyon sok mindent fel tud áldozni az életéből. Akkor nem kérdés, hogy miért megyek le reggel háromnegyed
hatra, és miért vagyok ott még este fél hétkor is."

egerszegi aranyérmével
Egerszegi egyik aranyérmével
Forrás: MOB

Az 1991 januárjában, Perthben megrendezett vb-n mindkét hátúszó számban első helyezést ért el, mellyel magyar úszósport első női vb aranyait szerezte. Augusztusban az athéni Eb-n is indult, ahol háton két, 400 vegyesen egy aranyérmet nyert. 200 méter hátúszásban elért legendás világcsúcsát több mint 16 évig nem tudta senki megdönteni, egészen 2008. február 16-ig kellett várni erre az eseményre, ekkor Kirsty Coventry úszott jobb időt Egerszeginél.

Arról, hogy milyen technika kellett a jó idők eléréséhez, így nyilatkozott: "A verseny előtt egy-két hónappal el kellett kezdenem pszichikailag is felkészülni
a versenyre. Tehát elkezdtem gondolatban leúszni az adott versenyszámot, hogy minden apró részlet rögzüljön az agyamban. Ez nagyban meghatározza azt, hogy az adott táv hogy sikerül. Van aztán még egy fontos belső tényező, ebben Darnyi segített nekem sokat. Mindig elkísért a rajtkőig, és mindenféle kedves, jópofa dologról beszélt velem, csak azért, hogy ne a stressz, az izgalom uraljon, hanem a biztonság, a nyugalom, az öröm. És lássam magamat győztesként. Ez nagyon fontos volt."


1992 áprilisában Egerszegi Gyulay Zsolttal tette le a magyar sportolók nevében az olimpiai esküt, ekkor 100 méter és 200 méter háton a selejtezőben és a döntőben is olimpiai rekordot elérve lett első. Érmeit és elért sikereit persze a végletekig sorolhatnánk... Az 1996-os, utolsó OB-jén kilenc arannyal zárt. Az atlantai olimpián 400 méter vegyesen a selejtezőben a legjobb időt úszta, de a döntőbeli teljesítménye a bronzéremre volt elég. A vegyes váltóval 11. lett, az érdekessége, hogy az itt úszott ideje elegendő lett volna a 100 méter hát első helyéhez. A 200 hát selejtezőjében is az első időt úszta, majd a döntőben fölényes győzelemmel szerezte meg az olimpiai aranyat.

Egerszegi az egyetlen női úszó, aki öt egyéni olimpiai aranyérmet szerzett. Az 1996-os, atlantai olimpia után visszavonult a versenysporttól. Ezekről az utolsó megpróbáltatásokról így nyilatkozott: " Én az Atlantai Olimpiára úgy mentem ki, hogy utána végleg abbahagyom az úszást, bárhogy szerepelek is. Akkor már nagyon bennem volt, hogy váltanom kell. Az úszásból nem lehet hosszútávon megélni, és minél később vált az ember, annál nehezebb megtalálni és megszokni az "újat".  Egészen más dolog a csúcson, a legjobb helyzetben abbahagyni valamit, mint amikor már leszállóágban van az ember – így valahogy más az "íze" a váltásnak. Nem is a világ előtt, a világ miatt, hanem önmagam miatt.Ezért nagyon örültem az atlantai sikereknek."

1996-ban a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja lett, 1999-ben jelölték az AIPS évszázad sportolója szavazásra. 2000-ben a Nemzeti Sport szavazásán a XX. század legjobb magyar női sportolójának választották. 2000-ben Egerszegi címmel elkészült Egerszegi Krisztina sportpályafutását bemutató film. 2007 óta a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Férje Vigassy Ádám, akit Krisztina a Mátrában ismert meg egy gyermekprogram döntőjén. Első randevújuk egyéves évfordulóján, 1999 májusában  házasodtak össze, mára három gyermekük van, Bálint, Barnabás és Zille. A gyermekeiről és a velük kapcsolatos feladatokról így nyilatkozott:  „Az anyaságot nagyobb kihívásnak tartom, mint az úszást, hiszen az úszás véges dolog, bármikor abbahagyható, a gyereknevelésből viszont nem lehet kiszállni. Bálintért, Barnabásért és Zilléért életem végéig felelősséggel tartozom. Éppen úgy, ahogy a mai napig ezt a szüleimtől látom.”

Azt gondoljuk, Egerszegi éppen úgy élt, ahogy Hosszú Katinka mondása tartja, aki egyébként nagyra tartja elődjét és sokra becsüli, hogy Egerszegi követi pályafutását, szóval így szól a mondás: "Küzdj, amíg ők alszanak. Tanulj, amíg ők buliznak. Élj úgy, ahogy ők álmodnak!" Gratulálunk a gyönyörű családhoz és az elért sikerekhez és további sok boldogságot kívánunk!

 

Borítókép forrása: nlcafe.hu

Hozzászólások