David Guetta

David Guetta

David Guetta 17 évesen állt először a DJ pultba a Broad nevű clubban, ahol Laurent Garnier karrierje is indult. Néhány évre rá már az egyik legnépszerűbb DJ volt a francia fővárosban és olyan példaképek mellett játszott, mint Roger Sanchez vagy David Morales. "Számomra az a legfontosabb a DJ léttel kapcsolatban, hogy megoszthatom másokkal azt, amit szeretek. Ezért lettem DJ. Sok producer nem szeret emberek elõtt játszani. Én még a stúdióba is hívok barátokat, hogy táncoljanak." - mondta egy interjúban. 

gettayoung
Guetta pályája kezdetén
Forrás: pinterest.com

A sikerek felé vezető út

David Pierre Guetta 1967. november 7-én született Párizsban, zsidó családba. Apja restaurátorként dolgozott. Első mixeit 13 évesen készítette el, 15 évesen már bulikat szervezett. 17 évesen mutatkozott be először egy párizsi clubban, korán felismeték tehetségét. Évekig mixelt zenét francia rádióknál. Titka az, hogy számára nincs különbség pop- és elektronikus zene kevésbé közt: előszeretettel gyúr össze fülbemászó dallamokat a klubok house zenéjével.

Az igazán nagy áttörést az ibizai Fuck Me I'm Famous klubest elindítása hozta, az angolok számára akkoriban még ismeretlen francia DJ partijait olyan világsztárok látogatták, mint Kate Moss, Penelope Cruz vagy P Diddy. 2002-ben megjelent első nagylemeze, a Just a Little More Love, erről azonban csak a címadó szám vált igazán ismertté. A 2004-es Guetta Blaster című lemezén jelent meg a The World is Mine című száma, ami már a világ minden rádiójába eljutott, komoly helyezést azonban még nem ért el a lemez a nemzetközi listákon. 

2007-ben a DJ Awardson 2 jelölést is kapott: Best International DJ és Best Ibiza Night kategóriában is, ezeket be is zsebelte. Ebben az évben ő volt a Világ Legeladhatóbb DJ-je is a World Music Awardson. 

2008. július 5-én részt vett a párizsi Stade de France-ban való fesztiválon, ahol 40000 néző előtt lépett fel Tiesto, Carl Cox, Joachim Gartraud és Martin Solveig társaságában. Legtöbb szólójának elkészítésében Chris Willis .‘Just A Little More Love’ dala a Futball Faktor című filmben is szerepelt. 2007. július 14-én, Párizsból Ibizába való utazása során õ lett az első DJ, aki élőben szerepelt egy kereskedelmi repülőgépen. Ebben az évben jelent meg Pop Life című albuma is, amin megtalálható többek között a Love is gone, a Delirious és a Tomorrow Can Wait is, amiket azt gondolom, hogy a tizen-huszonéves korosztály rongyosra hallgatott és ma is kellemes emlékek fűzik ezekhez a dalokhoz. A világ számos országában lépett fel, hogy népszerűsítse lemezét. 

onelove
Guetta: One Love, az ikonikus lemezborító
Forrás: youtube.com

2009. augusztus 21-én megjelent One Love című nagylemeze, mely világszerte hatalmas siker lett. A beharangozó kislemez, a When Love Takes Over igazi nyári partyhimnusz lett, mely feljebb lendítette a társelőadó, Kelly Rowland karrierjét is. Ez után jött a Sexy Bitch, ami szintén minden lista első helyén landolt, csak úgy mint a harmadik kislemez, az Estelle-lel előadott One Love, a Kid Cudival közös Memories, illetve a Gettin' Over You.

Producerként is bizonyított

Guetta nem csak saját munkájára koncentrált, megmaradt producernek is: a The Black Eyed Peas egyik slágerét, az I Gotta Feelin'-t munkálatait is ő felügyelte.

Majd  Kelly Rowlanddel  ismét összeálltak, és elkészítettek egy slágergyanús dalt, a Commandert, mely szintén a listák első helyein fejezte be pályafutását. Ötödik stúdióalbuma, a Nothing But the Beat 2011. augusztus 30-án jelent meg, duplalemezes albumként: az egyik vokál, a másik elektronikus változat volt. Ehhez az albumhoz Davidnek az inspirációt a Kings of Leon és a Coldplay szolgáltatták. 

Felesége Cathy Guetta, akivel 2010-ben ünnepelték 20. házassági évfordulójukat. Két gyermekük van: Tim Elvis Eric és Angie. Egyik interjújában azt nyilatkozta, hogy a magánéletet nehéz egyensúlyba hozni, állítása szerint nem nagyon van ideje a sok fellépés mellett kikapcsolni, de nincs is szüksége rá, mivel a mnkájára hobbiként tekint. A zenekészítés tehát inkább csak kikapcsolódás. Ezzel kel fel reggel és úgy alszik el éjszaka, hogy azon gondolkodik, milyen új számot lehetne csinálni, mi tetszene a közönségnek.

Tavaly felkérték, hogy írja meg az idei foci EB dalát is, ami a This One is For You címet kapta és készült belőle a magyaroknak dedikált változat is. A DJ folyamatosan dolgozik új számokon, így már alig várjuk a következő bulislágert és ezúton kívánunk neki nagyon boldog 49. születésnapot!

Borítókép forrása: youtube.com

Hozzászólások