Cserháti Zsuzsa

Cserháti Zsuzsa

Cserháti Zsuzsa  Budapesten született, 1948. június 22-én, ma ünnepelné 68. születésnapját. EMeRTon-díjas magyar énekesnő, előadóművész. A kritikusok szerint Kovács Kati mellett a hazai poptörténet legjobb „női torka” volt az övé.

 

A művésznő balerinának készült, végül mégis énekesnő lett belőle. 10 évig tanult klasszikus balettet, ám a felvételije a Balettintézetbe sikertelen volt. A

Cserháti Zsuzsa fiatalon
Cserháti fiatalon
Forrás: femina.hu

Divatcsarnokba került tanulóként, később eladóként dolgozott itt. 1965-ben kezdett el énekelni. Zenei általános iskolába járt, lassan rájött, hogy az éneklés is érdekli. – Akkor szerettem bele a soul zenébe, amikor még tilos volt hallgatni a külföldi rádióadókat, ez 1966 körül történt – mesélte egy 2001-es interjúban Cserháti Zsuzsa. – Harminc évet kellett várnom, hogy megvalósítsam az álmaimat.

Mert ugyan 1972-től a nyolcvanas évek elejéig felfelé ívelő karriert futott be, többnyire könnyed dalokat énekelt, nem olyan feketezenét, amelyért rajongott. Az indulása igencsak kalandos volt, a Balaton étteremben lépett fel, amikor Szécsi Pál nővére, Kati, aki akkoriban kenyereslányként dolgozott ott, meghallotta énekelni. „Palinak éppen akkor futott egy műsora Házibuli Szécsi Pállal címmel, és engem hívott meg. Egy órával a műsor előtt kaptam meg a működési engedélyemet.„- mesélte Cserháti.

A 70-es évek viszonylagos sikert hoztak neki: olyan slágereket énekelt fel ekkor, mint a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Szécsi Pál tragikus halálára íródott Árva fiú, a Boldogság, gyere haza vagy épp a fia, Krisztián születése után énekelt Édes kisfiam. Ez utóbbi dalnak a szövegét, amit sok szülő ma sem tud sírás nélkül végighallgatni Bradányi Iván eredetileg Kovács Katinak írta, ám ő lemondott róla Cserháti javára, mert az ő karrierjének nagyobb szüksége volt rá.

22 évesen, 1970-ben ment férjhez Szirtes Károly autóvillamossági műszerészhez, 1976-ban megszületett fiuk, Krisztián. Ő így beszélt szülei kapcsolatáról: „Két különböző ember nagy szerelme volt. Négyéves koromig az életünk idilli volt. A válásuk kulturáltan zajlott, ma már úgy gondolom, megmenthető lett volna a házasságuk, anyu haláláig szerette apámat. Apukám csodálatos ember volt, anyu is mindig ezzel a jelzővel illette, ha mesélt róla. Tizenöt éves koromban ment el, három hónap alatt elvitte a rák. Ezután kerültem édesanyámhoz. Amikor megszülettem, apu maradt velem otthon, az első férfi volt Magyarországon, aki hivatalosan gyesre ment. Anyu így tudta folytatni a koncertezést.” (Forrás: http://www.borsonline.hu/celeb)

1978-ban megjelent első, Cserháti Zsuzsa című nagylemeze.

 

1981-es, Többé nincs megállás című lemeze után Cserhátival másfél évtizedig csak a rádió készített felvételeket, ugyanis a karakán, elvhű énekesnőként nemet mondott a hanglemezgyár nagyhatalmú urának, a Neoton Familia ellentmondást nem tűrő menedzserének, Erdős Péternek, amikor arra kérte, legyen a Neoton Família háttérénekesnője. A pletykák szerint Erdős szexuális ajánlatot is tett neki, amit az énekesnő felháborodottan utasított vissza. A büszkeségében megbántott Erdős Péter mindent megtett, hogy Cserhátinak soha többé ne teremjen babér, és a közönség végleg elfelejtse őt. Az énekesnő az Erdős Péter-féle affér után csak az éjszakában énekelt, lemezt nem készített, tévébe nem hívták. A hallgatás éveiről gyakran kérdezték, de ő csak annyit mondott, hogy az élet minden területén talajt veszített, ennél azonban fontosabb, hogy talpra tudott állni. 

Cserháti zsuzsa lemez borító
Igazán szemre való nő volt, csodálatos hanggal
Forrás: zeneszoveg.hu

A 80-as évek közepén öt évig Budapest legszínvonalasabb éjszakai mulatójában, a Moulin Rouge-ban énekelt – végre úgy adhatta elő kedvenc slágereit, ahogy mindig is szerette volna: karcos, dögös hanggal. Itt nem kellett megfelelnie a kor elvárásainak,  soul- és dzsesszörökzöldeket énekelhetett, hatalmas sikerrel. Műsorát hallva Barbra Streisand felajánlotta, dolgozzon vele, de Cserháti nem vállalta a felkérést.

Az Erdős Péter okozta kényszerszáműzetés, a Moulin Rouge-ban megélt viszonylagos elzártság kis híján a mélybe taszította Zsuzsát. Rövid idő alatt nagyon elhízott, a Moulin Rouge is bezárta előtte kapuit, így 1987-ben fiával Debrecenbe költöztek, ahol az Arany Bika Szálló bárjában lépett fel. Rövid idő múlva visszatért Budapestre, ám szégyellte, hogy egykor csodálatos külseje megváltozott, gyakran még reflektort sem kért magára, úgy lépett fel éjszakai bárokban. Súlyos anyagi gondokkal és állandó szorongással küzdött.

1995-ben egy producer hallotta énekelni, és a következő évben végre megjelenhetett harmadik nagylemeze, a Hamu és gyémánt. A közönség újra felfedezte és végleg a szívébe zárta az énekesnőt. Innentől telt házas koncerteket adott, lemezei óriási példányszámban keltek el. Végre megvehette első saját lakását, ahol fiával, Krisztiánnal élt.

A siker erőt adott neki a gyógyuláshoz is: 1999-ben orvosi segítséggel 3 hónap alatt 30 kilót fogyott. Testalkata miatt mindig komplexusai voltak, pedig az emberek így szerették, elfogadták még akkor is, ha el sem tudták róla képzelni, hogy egykor éveken át nagyon komolyan balettozott. A fiatal énekesek, zenészek imádták, felnéztek rá, megtiszteltetésnek vették, ha vele dolgozhattak. A kiadók kapkodtak utána. 

Amit mindig szívesen hallgatunk tőle, hiszen szívet szorítóan gyönyörű: Cserháti Zsuzsa - Boldogság gyere haza

 

Titokzatos halála

Végül mégis legyőzte a szorongás, az a depresszió, amely a mellőzöttség éveiben olyan makacsul befészkelte magát az énekesnő mindennapjaiba, hogy még a siker időszakában sem tudott megszabadulni tőle. Egyre ritkábban lépett színpadra, rettegett, hogyan fogadja a közönség, és az is megesett, hogy néhány órával a kezdés előtt mondta le egy-egy fellépését.

Nem szedte a pajzsmirigy-gyógyszereit, depresszió, pánikbetegség, cukorbaj gyötörte ugyanabban az időben. 2003. július 23-án fia látogatóba érkezett hozzá, de már későn.

Az énekesnő halálával kapcsolatban évek óta találgatások folynak. Többek szerint öngyilkos lett.
Fia így emlékszik vissza Cserháti Zsuzsa halálának napjára: "Beléptem a lakásba, s őt az ágya mellett, a földön találtam. A későbbi szakorvosi jelentések szerint akkor már legalább két órája halott lehetett, mert a gyomorvérzés, ami elvitte, hihetetlenül gyors lefolyású dolog.”  (Story Online)

A kényszerű hallgatás és az igazságtalan mellőzöttség olyan mértékben aláásták Cserháti Zsuzsa testi-lelki egészségét, hogy az énekesnő szervezete fájdalmasan korán, 55 éves korában feladta a harcot.

Hozzászólások