Csákányi Eszter

Csákányi Eszter

Csákányi Eszter érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1953. június 10-én született Budapesten, hazánk egyik legsokoldalúbb színésznője, aki 60-on túl is aktív a színpadon. Munkásságát számos rangos elismeréssel jutalmazta a szakma, egyebek mellett a Jászai Mari-díjat és Kossuth-díjat is magáénak tudhatja. Shakespeare-, Csehov- és Moliére-darabokban mutatta meg tehetségét, szerepelt operettben, és több filmben is láthattuk, mint például a Liliomfi, A revizor, a Kalózok, a Swing vagy a Kisváros sorozatban.

 
csakanyi-eszter-fiatalon
Pályája kezdetén
Forrás: femina.hu

Nemrég Székesfehérváron, a Viktória Rehabilitációs Központban járt, ahol beszélt a gyerekkoráról, polgári neveltetéséről. Arról, hogy már kiskorában szeretett szerepelni, látszott, hogy jól érzi magát a színpadon. Háromszor utasították el a Színház- és Filmművészeti Főiskola felvételijén. Akkor két évig a Nemzeti Színház Stúdiójának növendéke lett, aztán egy legendássá vált teátrumhoz szerződött. Csákányi Esztert az apja vitte le Kaposvárra a színészházba, amikor Zsámbéki Gábor felvette frissen alakult társulatába. A szoba akkora volt, mint egy egérlyuk, közepén egy koszos matraccal. Csákányit addig nemigen láthatta sírni a lánya, de a látvány elborzasztotta. Könyörgött Eszternek, hogy gondolja meg magát, és menjen haza. El sem tudta képzelni, hogy az ő lánya egy koszos kis lyukban tengesse az életét, vidéken, messze a szülői háztól. Esztert azonban a legkevésbé érdekelte a szoba. Színésznő akart lenni, egy másik városban, távol apja köreitől, és a Csákányi névtől.

A kérdésre, hogy segített-e, vagy inkább tehernek érezte, hogy édesapja az elismert színész, Csákányi László volt, így felelt:

“Fantasztikus család volt a miénk, egy nagyon rusztikus és olaszos família. Jól éltünk, biztonságban, és számomra egyáltalán nem jelentett terhet, hogy az ő lánya vagyok. Igaz, annyiban talán mégis, hogy apám állítása szerint miatta nem vettek fel a főiskolára, mert nem volt jóban sem Major Tamással, sem Simon Zsuzsával. Talán így álltak bosszút. A színészgyerekek 80 százalékát egyébként felvették, én abban a 20 százalékban voltam, amelyről úgy döntöttek, hogy példát kell statuálni. Akkor, egyszer úgy éreztem, hogy ez disznóság, de végül is hálát adok az istennek, hogy nem vettek fel, mert a csodálatos kaposvári színházhoz kerültem, amely évtizedekig a legkomolyabb műhely volt Magyarországon, és a legjobb színészek többsége ott játszott”.

csakanyi-eszter
A mosoly az örök jellemzője
Forrás: nlcafe.hu

„Kitaláltam azt a hülyeséget, hogy nevet változtatok, nem leszek többé Csákányi. Azt gondoltam, hogy Kabát Eszterre változtatom a nevem a mamám után, mert a mamám Kabát Márta volt, és akkor egy napig azt gondoltam, hogy Kabát Eszter leszek, de hát aztán, amikor mondták az új nevemet, egyáltalán nem figyeltem oda, és rájöttem, hogy ennél nagyobb hülyeséget még nem találtam ki.”

Csákányi név ide vagy oda, Eszter rövid idő alatt vezető színésznő lett Kaposváron. Amikor a frissen végzett Kulka János odaszerződött, egy életre megtanulta az extravagáns Csákányi lány nevét. „Felkértem az Esztert táncolni, mert valami bemutatón voltunk nyilván. És én valahogyan azt mondtam neki a tánc közben, hogy Eszti, és erre kaptam egy iszonyatosan nagy pofont, amit ő gondolom viccnek szánt, merthogy őt nem lehet Esztinek szólítani.” Így születnek a nagy barátságok.

Az egyik legfontosabb kritikusa azért az apja maradt. Az “öreg” Csákányi nehezen szokta meg, hogy lánya valami egészen mást gondol a színházról, a színészetről, és az életről, mint ő. Időnként vérre menő vitákat folytatott a lányával, és percek alatt összevesztek, miután elmondta a véleményét az általa nem sokra tartott, úgynevezett modern színjátszásról. Azt azonban ő is érezte, hogy Kaposváron a 70-es évek végétől valami nagyon izgalmas, új dolog születik. És borzasztóan büszke volt a lányára. Eszter már Budapestre szerződött a Katona József Színházhoz, amikor az apja beteg lett. (Forrás: http://rtl.hu)

Csákányi Eszter a magánéletéről ritkán vallott:

 „Mindent feláldoztam a hivatásomért. Psotán nagyon sokat gondolkodtam, hogy 80 évesen azt tudta mondani: ennyi volt. És még élt hét évet, nagyon magányosan. Mi, akik mindent fel tudtunk áldozni a Thália oltárán, tudjuk, hogy ez az ára. A nővéremnek van gyereke, családja, általuk pótolom ezeket a dolgokat. De én döntöttem így, és tudom, hogy jól döntöttem - mondta.

 

A férfiak félnek tőlem, mint a tűztől. Valószínűleg azért, mert szélsőséges erő vagyok. Nem hiszik el, hogy ugyanolyan érzékeny vagyok, aki ugyanúgy vágyik egyszerű dolgokra - vallotta be Csákányi Eszter, aki érzelmeit a színpadon tudja kijátszani magából.” (Forrás: http://www.femina.hu)

Évtizedekig játszott Kaposváron. Most nagyon más színház működik ott. Milyen volt visszamenni?

„ Érdekes. Fura megtalálni azt a helyet, ahol színész lettem. Sok barátom maradt a társulatban, a találkozás nagyon jó volt velük. És megmaradt az a gyönyörű vörös fa is, ami mindent átélt, igazgatóváltozásokat és buldózereket, szétgyilkolták a gyökerét, de még áll. Ez volt az egyik legcsodálatosabb találkozás. „

“Nagyszerű volt a Krétakörnél töltött 7 év, nagyon jó volt Schilling Árpáddal dolgozni. Sajnos vége lett, és nem azért, mert kifáradt volna, hanem mert ő úgy döntött. Szerintem még folytathattuk volna, néhány év tartalék volt még abban a társulatban. Rosszul érintett a döntés, és utána nem is tudtam elképzelni, hogy leszerződjek valahova. Nagyon sok élményt, szabadságot és nem mellékesen kiváló szerepeket kaptam a független színházaktól. Akkor egyébként nem vonzott engem, hogy benne legyek bármilyen társulatban. Mindig azokat a helyeket kerestem és keresem ma is, ahol valóban komolyan gondolnak rám”.

Annak kapcsán, hogy a Pintér Béla társulatánál komolyan gondoltak rá, úgy fogalmazott:

“Borzasztó hálás vagyok neki ezért, már négy éve dolgozunk együtt. A Pintér Béla Társulat tagjai nagyon fiatal emberek, ami engem inspirál. Mindig fiatalokhoz csapódtam, mert úgy éreztem, az időt az tudja kitolni. Ők elképesztő energiával léteznek, és amíg kíváncsiak rám, addig nem öregszem. Nyitott vagyok minden izgalmas, új feladatra”. (Forrás: Zalai Hírlap)

Legfrissebb díja: A Magyar Filmdíj átadón az idén márciusban a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Csákányi Eszter kapta az Utóéletben látható játékáért.

/A hírek oldalon lévő kép forrása: Nol.hu/

Hozzászólások