Colin Firth

Colin Firth

Colin Firth sok millió nő szívét megdobogtatta már az évek során: kezdetben Anglia színpadain, majd pedig a képernyőn, Mr. Darcy szerepében. A napokban érkezik a mozikba legújabb filmje, a Bridget Johnes babát vár, amit persze nagyon várunk, hiszen a humorszint valószínűleg a megszokott lesz. Vajon hogyan jutott el Firth a nemzetközi ismertségig és honnan indult története? Erről mesélünk születésnapi cikkében.

 
colinyoung
Firth már fiatalon is jóképű volt
Forrás: tumblr.com

Colin Andrew Firth 1960. szeptember 10-én született az angliai Grayshottban. Nagyszülei keresztény misszionáriusok voltak, szülei Indiában éltek, mindketten vallástörténészek voltak. Gyermekkora nagy részét Nigériában töltötte, édesapja itt tanított. Egy évig Amerikában is éltek, ám ezután visszaköltöztek Angliába, ahol középiskolába, majd egyetemre járt. Mivel igazából már akkor is sokkal inkább a színészi tanulmányokra koncentrált, beiratkozott a londoni Drama Centre-be is. A színiiskola vizsgadarabjában, a Hamletben tette meg az első nagy lépést. A nyolcvanas években egyre több londoni színpadi produkcióban tűnt fel, majd a legendás stratford-upon-avoni Royal Shakespeare Company tagja lett, ahol eljátszhatta minden színész álmát, Hamlet és Lear király szerepét is. 

Gyermekkori élményeiről és a hovatartozásról így nyilatkozott egy korábbi interjúban:  "Gazdag élményanyagomból dolgozom, és az én szememben teljesen érdektelen, hogy kinek milyen útlevele van. Mindig úgy gondoltam, ha valaki hangoztatja nemzeti hovatartozását, azzal csak kompenzál valamit... Egy közösség létezik: mindannyian az emberi fajba tartozunk, és mindannyian azonos megítélés alá esünk. Ez nem morális alapú kijelentés, hanem az élettapasztalataim diktálták."

Első szerepét 1983-ban kapta, a díjnyertes londoni színdarabban. '84-ben következett filmes debütálása az Egy másik ország filmváltozatában.  Az igazi áttörést a Büszkeség és balítélet című film hozta meg neki, majd a Bridget Jonhnes Darcyjaként lett még híresebb, melyben a szerepet az író direkt Colinra írta. (Colin később játszott egy karaktert a St. Trinian's - Nem apácazárdában, aki éppen egy Mr. Darcy nevű kutyát öl meg.) 

col
Híressá válása idején
Forrás: cloudpix.co

"Jót tett nekem, hogy csak 40 évesen váltam híressé. Sok színész érez magában bizonytalanságot; a jövőben is hívnak, keresnek, foglalkoztatnak majd? Lehet, hogy nekem is az lesz a jövőm, üzletközpontok megnyitóünnepségén fogok parókában haknizni." 

1989-ben a Valmont című film forgatása alatt jött össze Meg Tilly színésznővel. '90-ben született egy kisfiuk, Will. Kanadába  mentek, és 5 évig éltek az erdőben, a világtól elzártan. Colin bútorokat faragott, egyszerűen éltek, amíg össze nem vesztek. 1997-ben feleségül vette az olasz producer/rendezőt, Livia Giuggiolit. Két fiuk született, Luca  és Matteo. Colin olaszul kezdett tanulni, amikor randizgattak, és mára már folyékonyan beszéli a nyelvet.

Sikerfilmjei egymást követték, szerepelt többek között az Igazából szerelemben, Miről álmodik a lány?-ban, a Nő előttem, nő utánamban, sőt Az utolsó légióban is vállalt szerepet, Aishwarya Rai-jel. 2008-ban került a mozikba a Mamma Mia filmadaptációja, mely komoly kasszasikernek számított, ami a szereplőgárdát látva persze nem nagy csoda.

A 66. Velencei Filmfesztiválon elnyerte a Volpi serleget a legjobb színész kategóriában, Tom Ford megformálásáért az Egy egyedülálló férfiben. 2010-ben az A király beszédében megformálta Albert yorki herceget, azaz VI. György királyt. A film arról szól, hogy a király hogyan próbálja meg legyőzni beszédproblémáit, hogy beszédet mondhasson, mialatt kitör a második világháború. A Torontói Filmfesztiválon a film állandó tetszésnyilvánításban részesült, a bemutatás napja éppen Colin 50. születésnapjára esett. 2011. januárjában a „Legjobb előadás egy drámában” kategóriában elnyerte az Arany Glóbuszt az A király beszédében nyújtott alakításért és a Screen Actors Guild is megjutalmazta a legjobb színésznek járó díjjal, ugyanezért a szerepért. Februárban a legjobb színész lett a 2011 BAFTA-díjátadón is, ezután még ebben a hónapban Oscar-díjat is nyert, szintén a dadogós király megformálásáért. 

colinn
A király beszéde bemutatóján, 2011
Forrás: huffingtonpost.com

2011. január 13-án Colin megkapta a Hollywoodi Hírességek Sétányának 2429. csillagát. Ebben az évben a University College London munkatársaival együttműködve vezetett egy tanulmányt, ami az agy különböző területeit vizsgálja, és azt, hogy a liberálisoknak, vagy a konzervatívoknak-e nagyobb az amygdalája.

A színészetről és szerepeiről így nyilatkozott: "Én azért vállalok el egy filmet, mert a rendező személye érdekel, vagy a forgatókönyvet izgalmasnak találom, tele lehetőségekkel. Sosem játszom olyan szerepet, amely hasonlít egy korábbi munkámhoz.  A színészet nem intellektuális folyamat. Kiszámíthatatlan emberi kölcsönhatások függvénye. Minden rendezőhöz másmilyen viszony fűz, és a rendezők is eléggé eltérőek."

Ha valaki tehát minőségi szórakozásra vágyik, érdemes elővenni az egyik régebbi Firth filmet: az Egy egyedülálló férfit, A király beszédét, vagy ha inkább valami könnyedebbre vágynátok, a Bridget Johnes részeket, hiszen a jövő héten, szeptember 15-én kerül a moziba a legújabb rész, melynek előzetesét itt már megnézhetetik. Addig pedig izgulhatunk, hogy vajon ki lesz a baba apja, Firth vagy Patrick Dempsey? A filmek válogatása közben pedig kívánjon mindenki nagyon boldog születésnapot az 56 éves Colinnak, mi is így teszünk!

 

Borítókép forrása: ekmk.hu

 

Hozzászólások