Bill Gates: a Microsoft alapítója segélyszervezetére hagyja vagyonát

Bill Gates: a Microsoft alapítója segélyszervezetére hagyja vagyonát

Bill Gates sokak számára példaképként szolgál, hiszen olyat alkotott, amilyet még senki más: megalapította a Microsoft nevű céget, amelynek termékei minden háztartásban megtalálhatók mára, illetve egyetlen irodába sem sétálhatunk be úgy, hogy ne találkoznánk legalább az Office programcsomaggal. Bill Gates és felesége, Melinda 2000-ben hozta létre a Bill és Melinda Gates alapítványt, melynek célja a globális egészségügy, a globális fejlődés, illetve az Egyesült Államokban tapasztalható munkanélküliség csökkentése, új munkahelyek létrehozása által. 

Ami a vállalkozás felé terelte a Microsoft alapítót

William Henry Gates Seattle-ben született, 1955. október 28-án. Szülei vállalkozók voltak, apja bankelnök, míg anyja a bank elnökségi tagja. Bill középső gyerek, két lánytestvére van. Fiatal korukban a szülők cserkésznek adták gyermekeiket, sőt énekeltek a protestáns gyülekezet kórusában is, ám a fiatal zseni figyelmét egyik tevékenység sem kötötte le. 

microsoft
A Microsoft megalapítása 85-ben történt
Forrás: dailytech.com

A szülei vállalkozói mivolta a fiatal fiúra is ösztönzően hatott, a pályáját pedig komolyan befolyásolta az, hogy szülei magániskolába járatták, ahol az elsők között ismerkedhetett meg a számítástechnika tudományával, már 1968-ban: a PDP-10 típusú gépeket csak bérbe vette az iskola néhány órára, hogy diákjai megismerhessék azokat.

Gates már a nyolcadik osztályban programozni tanult, BASIC nyelven. A Microsoft későbbi társalapítóját, Paul Allent is az iskolából ismerte, barátja is osztozott informatika iránti imádatában. A srácok később összefogtak és programokat teszteltek gépidőért cserébe, idővel pedig már bérszámfejtő programokat is írtak. "A szoftverfejlesztés valahol félúton áll a művészet és a mérnökség között."- mondta Gates egyik nyilatkozatában.

Bill a Harvard Egyetem matematika szakán kezdte meg tanulmányait, ám ez a zsenipalántát nem kötötte le, így végül úgy döntött, feladja az egyetemi életet. Gates tehát vállalkozásba fogott fent említett barátjával, Paul Allennel: forgalommérési statisztikákat elemeztek saját programjuk segítségével, amivel szép profitot értek el, de az állami konkurencia miatt a boltot kénytelenek voltak bezárni: "Mindig túlbecsüljük a következő két évben bekövetkezendő változásokat és alulbecsüljük a következő tíz év változásait."

1985-ben egy új lehetőséget keresve az Altair nevű, házilag összeszerelhető gép keltette fel a páros figyelmét. Felkeresték a gépek gyártóját azzal az ajánlattal, hogy a géphez írnak egy BASIC alapú rendszert. A cég neve Micro-Soft lett, ami a „micro” mint mikroszámítógép, és a „soft”, mint szoftver kifejezésekből állt össze, a részesedés pedig 60%-ban illette Billt, aki a számítógépekről így beszélt: "A személyi számítógépek a leghasznosabb eszközök közé tartoznak, amit valaha ember alkotott: képesek vagyunk általuk kommunikálni, ráadásul a kreativitásunkat is szabadon használhatjuk, hiszen a felhasználó szabadon formálhatja a gépét. A gépek által a világ sokkal fejlettebbé vált, minden téren. Kiváló fejlesztések, kommunikáció, együttműködés és hatékonyság. Új szórakoztatási lehetőségek és közösségi portálok. Hozzáférés mindenhez és lehetőség az embereknek, hogy hallassák a hangjukat úgy, ahogy eddig elképzelni sem tudtuk."

A Microsoft

Az Altairra kidolgozott BASIC programot Gates sorra értékesítette a többi számítógép gyártójának is, így ez futott többek között az első Commodore gépeken is. Az Altairra gépek gyakran voltak hibásak, így fokozódott az elégedetlenség, majd felütötte a fejét, először a világon a szoftverkalózkodás: ekkor '76-ot írtunk.

Az IBM, az amerikai számítástechnikai óriáscég egészen 1981-ig nem készített mikroszámítógépet, mivel nem vették komolyan a trendet. A legnagyobb titokban fogtak hozzá saját konstrukciójuk kialakításához: végül Gates cégét bízták meg a rendszer elkészítésével. A szerződést 1980. november 6-án írták alá, ennek keretében a Microsoft a BASIC-et, a Fortrant és az MS-DOS névre keresztelt operációs rendszert szállították az óriáscég számára. A rendszert alacsony áron értékesítették, így '84 végére a piac 80%-át birtokolták már, a nyílt forráskód miatt pedig sokan kezdtek rá programokat fejleszteni. "Az összpontosítás a siker egyik kulcsa. Tisztában kell lennünk a képességeinkkel, hogy mihez értünk, és arra a területre kell fordítani az időnket és az energiánkat."- Gates mondásához tartotta magát a két programozózseni is, egész életében.

1983. november 10-én New Yorkban a Microsoft hivatalosan is bejelentette következő generációs operációs rendszerét IBM rendszerekre, ami a korábbi terveknek megfelelően grafikus felületet kapott és egyszerre több feladatot is képes volt ellátni.

Az új rendszer majdnem két év késéssel, '85 novemberében került a boltokba: eredeti neve Interface Manager lett volna, ám a marketinges előállt a Windows névvel és meggyőzte főnökét. Amikor kétéves csúszással megjelent a Windows, komoly versenytársak voltak a piacon. Gates felismerte, hogy operációs rendszert nem fog venni senki, ha nincs hozzá szoftver, így azután a Windows 1.0-ra rövidesen megérkezett a Microsoft Excel és Word is. Azóta pedig a már általunk is jól ismert programokkal bővült a pakk és ma már a Windows 10-es fut a legtöbb ember gépén. Mára már szinte természetes színeket adó monitoraink vannak, ám mikor Gates pályafutását kezdte, a gépek még egyátalán nem rendelkeztek kijelzőkkel.

Gates a Microsoft vezérigazgatói posztjáról 2000-ben, az elnöki pozícióról 2014-ben köszönt le, tanácsadóként tevékenykedik a cég jelenlegi igazgatója mellett. Ideje nagy részét leginkább a feleségével létrehozott jótékonysági alapítványának szenteli.

family
A Gates család
Forrás: scoopify.org

Család, vagyon és jótékonyság

Gates feleségét is a Microsoftnál ismerte meg, a Melinda '87-ben kezdett nála dolgozni, 7 év után pedig házasságot is kötöttek: ekkor a feleség ki is lépett a cégtől, mivel nem volt benne biztos, hogy a Microsoftot minden más elé helyező cégvezetővel ki tudja alakítani azt a fajta életet, ami visszahúzódó természetéhez illett. Melinda idejét kizárólag három gyermekük, Jennifer, Rory és Phoebe nevelésére fordítja, születésük óta. 

A feleségnek nagy szerepe volt abban, hogy Bill Gates figyelme a jótékonykodás felé fordult: legutóbb arról szóltak a hírek, hogy a világ leggazdagabba embere, akinek a bankszámláján körülbelül 80 milliárd dollár van, halálakor a teljes összeget a Bill és Melinda Gates alapítvány számlájára utaltatja, támogatva ezzel a fenntartható fejlődést, a globális egészségügyet és azt a lakhatási programot is, amelyet hajléktalan amerikai családok számára hoztak létre. A kezdeményezéshez több gazdag család is csatlakozott, többek között Warren Buffett is támogatja az alapítványt 30 milliárd dollárral

Gates gyerekei tudnak arról, hogy nem fogják megörökölni apjuk vagyonát és büszkék rá, hogy így döntött, mivel a gyerekeknek kis koruk óta beszéltek a jótékonykodás fontosságáról. Gates azonban azt is hozzátette, hogy a gyermekei sosem fognak nélkülözni, ám szeretné, hogyha saját szerencséjük kovácsai lennének és nem az általa szerzett vagyonból kellene élniük: ezzel kihívást állított saját gyerekei elé, ahogy annak idején vele tették a szülei.

Gates egyébként nem csak a Microsoftban tartja pénzét, többféle befektetéssel is rendelkezik: részesedése van többek között a kanadai vasútban, egy Coca-cola palackozó gyárban, a Four Seasons szállodaláncban is, ezen kívül komoly érdeklődést mutat a biotechnológia iránt is.

Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy nem angol állampolgár, II. Erzsébet mégis lovaggá ütötte 2005-ben jótékonysági tevékenységének elismeréseképp. A tettei előtt pedig mi is nagy elismeréssel adózunk, hiszen nem sok ember maradt ennyire józan azok után, hogy a világ leggazdagabb embere vált belőle. Saját mondásával kívánunk neki még nagyon sok boldog évet: "A siker rossz tanítómester. Tehetséges embereket abban a hitben ringat, hogy soha nem veszíthetnek."

Hozzászólások